Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2021. gada 16. janvārī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiks papildināts ar 37 jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

 

     Lektore, dizaina tendenču pētniece un interjera konsultante Frīda Ramstede interjera un stila rokasgrāmatā „Jūties kā mājās” ar uzskatāmu attēlu palīdzību atklāj svarīgākos mājokļa iekārtošanas pamatlikumus, mērus un proporcijas, māca meklēt unikālus risinājumus, nevis akli sekot modes tendencēm un paskaidro, kā panākt ievērojamas izmaiņas, neveicot kapitālo remontu. Autore pati šo grāmatu dēvē par praktisku darbarīku kasti, ar kuras palīdzību ikviens bezpersonisku namu spēs padarīt par īstām mājām.

 

     Ģimenes psihoterapeites Vitas Kalniņas grāmata „Niķu nav” ir par vecāku attiecībām ar bērnu no 6 mēnešu līdz 3 gadu vecumam. Šim bērna dzīves posmam raksturīga arvien lielāka bērna interese par apkārtējo pasauli un aktīva tās izpēte, vienlaikus pieaugot viņa vēlmei visu noteikt pašam, kas vecākiem var nest jaunus izaicinājumus, salīdzinot ar pirmajiem bērna dzīves mēnešiem. Šajā grāmatā atradīsiet atbildes uz jautājumiem, kā ļaut mazajam paust savu gribu, neieslīgstot neauglīgās cīņās par varu; kā, cienot bērna ķermeni un vajadzības, apgūt podiņmācību un patstāvīgu ēšanu; kad un kādā veidā uzticēt bērna pieskatīšanu auklītei vai bērnudārzam un kā vecākiem šajā laikā spēt parūpēties pašiem par sevi.

 

     Bagātīgi ilustrētā avotpētnieciskā grāmata „Par Latviju. Lāčplēša Kara ordenis, tā kavalieri un Lāčplēša diena” veltīta Lāčplēša Kara ordeņa vēsturei, tā saņēmējiem – ordeņa kavalieriem – un Lāčplēša dienas tradīcijas vēsturei. Izdevuma nosaukums tieši atspoguļo Lāčplēša Kara ordeņa devīzi – „Par Latviju”.

 

     Daiļliteratūras jaunumu klāstā latviešu prozaiķes Daces Vīgantes trešais stāstu krājums „Bumbulītis”. Autore joprojām pievēršas smalkai un niansētai cilvēku, dzīves, pasaules uztverei un atveidei, caur mazo rādot arī grūto un nopietno, kas šajā grāmatā iegūst ne tikai lielumu un vieglumu, bet teju vai ekstravagantu negaidīti ieraudzīta gaisa balona grandiozitāti. Krājuma 13 stāstu uzmanības centrā joprojām ir sieviete – viņas jūtas, domas, pieredze, seksualitāte, pagātne un nākotnes nojausmas. 

 

     Arī rakstnieka un scenārista Arvja Hermaņa grāmatas „Annas stāsti” galvenā varone ir sieviete – gan viena pati visā grāmatā, gan katrā stāstā ar savu šķautni, veidojot latviešu literatūras „metasievieti” – no simboliem un kultūras uzslāņojumiem brīvu būtni. 

 

     Vācu jauniešu literatūras autores Lauras Knaidlas romāns „Nepieskaries man” sākas brīdī, kad galvenā varone Seidža, tikko sasniegusi 18 gadu vecumu, pamet mājas un bēg uz citu štatu Amerikas otrā malā. Tur viņa sāk studēt psiholoģiju, atrod pusslodzes darbu bibliotēkā un iepazīstas ar ļoti pievilcīgu puisi – 21 gadu veco Luku. Diemžēl Seidžas traumatiskā pieredze liek viņai paniski baidīties no vīriešiem un neļauj uzreiz veidot veselīgas attiecības. Savukārt Lukam ir citi kompleksi. Viņam ir daudz vienas nakts randiņu. Viņš baidās nevis no seksa, bet no attiecībām – puisis nelaiž nevienu sievieti sev klāt, lai viņām nebūtu iespējas sāpināt viņu tā, kā to izdarījusi viņa māte. 

 

     Angļu rakstnieka Toma Vuda romānā „Klauvējot pie durvīm” viens klauvējiens uz visiem laikiem izmaina Džimaimas Talhoferes dzīvi. FIB aģenti apgalvo, ka viņas vīrs nav tas, par ko izliekas. Kamēr Džimaima mēģina aptvert šo vēsti, kāds svešinieks viņu brīdina, ka šie “aģenti” patiesībā ir nežēlīgi slepkavas. Džimaimai zibenīgi jāpieņem lēmums. Kurš no šiem cilvēkiem melo? Un kā tajā visā ir iesaistīts viņas vīrs? Sākas galvu reibinoša pakaļdzīšanās spēle, kurā iespējams vai nu uzvarēt, vai tikt nogalinātam...

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. februārī.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti