Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2021. gada 1. februārī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiks papildināts ar 44 jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

  

     Literātes Ligijas Purinašas un vēsturnieka Kaspara Stroda populārzinātniskajā grāmatā par Latgales vēsturi „Laikmeta nospiedumi: 20. gadsimta Latgales stāsti” apkopoti 37 stāsti, kas tapuši pēdējo gadu laikā. Tā saturiski sadalīta vairākās daļās, uzmanību pievēršot dažādiem notikumiem un sociālajiem procesiem, Latgales institūciju tapšanai un to veidotājiem, kā arī zīmīgām un iedvesmojošām, traģiskām un mazāk zināmām Latgales personībām.

 

     Ilgoņa Upmaļa grāmatas „Latvija – PSRS impērijas militarizētā kolonija” lasītājiem atklāsies jauni, līdz šim nepublicēti fakti par to, kā padomju vara mērķtiecīgi un metodiski izpostīja un militarizēja Latvijas tautsaimniecību. Autors ir paspējis savākt un apkopot daļu informācijas, kamēr Krievijas arhīvi vēl bija pieejami un nebija aizslepenoti.

 

     Daiļliteratūras jaunumos rakstnieces, 3×3 kustības Latvijā vadītājas, skolotājas, jostu audējas un folkloristes Ineses Krūmiņas romāns „Vilkme”, kurš stāsta par vienas dzimtas trīs paaudžu cilvēku dzīvēm. Par to, kas tiem devis spēku un kas – sāpējis. Par to, kā caur paaudzēm atkārtojas uzvedības modeļi un likteņstāsti. „Vilkme” zināmā mērā ir autobiogrāfiska, tomēr ne dokumentāla vienas dzimtas likteņu interpretācija. Lielākā daļa personvārdu nav īsti, arī daļa notikumu ir izdomāti. Cauri cilvēkstāstiem romāns izstāsta arī Latvijas likteni.

 

     Dzejnieks un literatūrzinātnieks Kārlis Vērdiņš dzejoļu krājumā „Gatavā dzeja” ir apkopojis tekstus, kas veidoti tehnikā, kura vizuālajā mākslā pazīstama kā “ready-made” un nozīmē gatavu ikdienišķu objektu pielīdzināšanu mākslas darbiem. Šeit izmantoti ikdienā apkārt cirkulējoši teksti: lietošanas pamācības, e-pasta vēstules, interneta ziņas, sludinājumi un materiāli, ar kuriem dalās Facebook lietotāji, kā arī Google meklētāja rezultāti un administratīvu, zinātnisku vai publicistisku tekstu fragmenti.

 

     Monikas Zīles romāns „Neizbiedēto putniņu valstība”, kurš izdots sērijā „Vakara romāns”, stāsta par privātskolas pedagoģi Jolantu Kupču, kura, gaidīdama uz ielas pacelto atslēgu īpašnieku, nevar iedomāties, ka saņems piedāvājumu, kurš viņu iemetīs satraucošu notikumu straumē. Tāpat starptautiska mēroga izmeklētājs Jānis Pārslavs neparedz, kurp aizvedīs rokās turamais nozieguma pavediens. Tikai pensionētā medmāsa Marija Ende labi zina, ka zem greznā pieminekļa Matīsa kapos neguļ savulaik pazīstams uzņēmējs, bet viņas dzīvesbiedrs...

 

     Angļu rakstnieces Elizabetes Kejas romāns „Septiņi meli” stāsta par Džeinu un Mārniju, kuras jau kopš bērnības ir nešķiramas. Viņas visu dala uz pusēm un zina itin visus savus noslēpumus. Taču Mārnija iepazīstas ar Čārlzu – un attiecības mainās. Tāpēc, ka Džeina uzreiz vai gandrīz uzreiz sajūt nepatiku pret viņu – tik veiksmīgu, glancētu, pašapmierinātu vīrieti, kurš prot un grib iepatikties ikvienam... izņemot Džeinu. Un, kad Mārnija apjautājas par draudzenes attieksmi pret Čārlzu, Džeina izšķiras par saviem pirmajiem, nelielajiem un gluži nevainīgajiem meliem. Galu galā pat labākās draudzenes mēdz šo to paturēt pie sevis. Bet, ja Džeina būtu godīga, var gadīties, ka viņas draudzenes vīram paveiktos vairāk... Jo pirmie meli nekad nav pēdējie. Tas ir tikai sākums. Tie rada nākamos melus, bet tie – atkal nākamos, un šī ķēdīte nepielūdzami aug... novedot līdz traģiskam finālam... līdz katastrofai.

 

     Annas Burgas detektīvromāns „Tētis” vēsta par māsām Alisi un Ievu, kuras aug bērnunamā Rundenes muižā, jo viņu māte ir alkoholiķe, bet tēvi – katrai savs – nav zināmi. Meitenēm ir paveicies, jo viņām atrasta audžuģimene Francijā. Taču izrādās, ka viss nav tik vienkārši. Bērnunama kādreizējā audzēkne, tagadējā Francijas vēstniecības darbiniece Tīna Legrāna, apstākļu sakritības dēļ atgriezusies savā bērnības zemē, nojauš, ka skaistā vieta pie ezera slēpj sevī dīvainus un pat baisus notikumus. Neparasti liels psihotropo medikamentu patēriņš, jaunās medmāsiņas Elīnas noslepkavošana pirms dažiem gadiem un pat vēl senāki neparasti notikumi – tas viss liek Tīnai domāt, ka bērnunamā notiek noziedzīgi darījumi. Lai noskaidrotu patiesību, Tīnai ir jāatrod mazās Ieviņas tētis…

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. februārī.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti