Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2021. gada 16. martā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums papildināts ar 63 jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

  

     Kārinas Pētersones un Ilzes Būmanes grāmata “Valstsvīrs Anatolijs Gorbunovs” stāsta par cilvēkiem, kuri ielika atjaunotās Latvijas pamatus – par Anatoliju Gorbunovu un viņa laikabiedriem. 

 

     Grāmatas “Veselīgs uzturs ar pirmo karoti” autore Inga Elksne ir viena no pirmajām uztura speciālistēm Latvijā. Šajā grāmatā autore ir apkopojusi gan zinātniskās atziņas un ieteikumus bērnu uzturam, gan savu profesionālo pieredzi.

 

     Paulas Freimanes pavārgrāmatā “Zelta sastāvdaļa 2” iekļautās receptes ir autores skatījums uz šiem ēdieniem un aicinājums tos pagatavot bez cukura, transtaukiem un baltajiem kviešu miltiem. Te atradīsiet daudzveidīgas receptes, kas piemērotas visdažādākajām gaumēm un ēšanas paradumiem. Recepšu lielākā vērtība ir veselība un labsajūta.

 

     Pubertātes laiks un pusaudža gadi var būt mulsinošs un sarežģīts dzīves posms. Roberts Vinstons kopā ar līdzautoriem grāmatā “Palīdzi savam bērnam pieaugt” sniedz vienkāršus un saprātīgus padomus, kas ļaus vecākiem un bērniem bez liekām rūpēm pārdzīvot nemierīgos pieaugšanas gadus.

 

     Daiļliteratūras jaunieguvumos ilggadējās LTV “Panorāmas” žurnālistes Maijas Miglas-Streičas dzimtas stāsts – romāns “Matildes gadsimts”, kas vēsta par autores vecmāmiņas Matildes mūžu – tas bijis gandrīz gadsimtu garš. Bērnu dienās un vēlāk dzirdētie vecmammas stāsti ir tik spilgti, ka noteikti izstāstāmi arī lasītājiem. Tie vēsta, kā dzīvoja vienkāršie ļaudis pagājušā gadsimta Liepājā, par ko sapņoja, kam ticēja, kā pārdzīvoja laikmetu griežus.

 

    “Plōciņu Mase roksta” ir autores trešā vēstuļu grāmata. Tajā apkopots vairāk nekā 25 gadu laikā uzrakstītais. Grāmatas autore Plōciņu Mase ir rēzekniešiem labi pazīstamā žurnāliste un Rēzeknes tautas teātra aktrise Anita Graudiņa. Viņas humoristiskās vēstules jau gadiem ir lasāmas vietējā laikrakstā “Rēzeknes Vēstis”.

 

     Romānu sērijā “Es esmu…” izdotais Laimas Kotas romāns “Cilvēks ar zilo putnu” ir par latviešu rakstnieku, dramaturgu un gleznotāju Anšlavu Eglīti. Otrs šajā sērijā iznākušais darbs ir Andra Akmentiņa romāns “Meklējot Ezeriņu”, kurš ir par latviešu rakstnieku Jāni Ezeriņu.

 

     Tulkotājas Silvijas Brices grāmatā “Baigās piezīmes” spontānie vārdu ritējumi ir izveidojuši ko līdzīgu piezīmju grāmatiņai, un šīs piezīmes ir baigas tāpēc, ka pārlieku vaļsirdīgas. Visa grāmata veidota no sešām daļām, kuras aptver tulkošanu, pārdomas par literatūru, atmiņas par klejotājiem, dažādus niekus, piezīmes no dzīves piejūrā un maigu atgādinājumu par laika neizbēgamo ritumu.

 

    Īru rakstniece Melisa Hilla, pēc kuras darbu motīviem tiek uzņemtas Holivudas un televīzijas filmas, romānā “Kafija ar Mīlestību” piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu tiem, kas mīl romantiku un ekrāna zvaigznes un vēlas izbaudīt noslēpumu atminēšanas prieku.

 

     Vācu rakstniece Mišela Marlī, rakstot romānu “Koko. Mīlestības smarža”, rūpīgi iedziļinājusies un pētījusi mazāk zināmus faktus par Koko Šaneli. Savijoties vēsturiskai patiesībai un rakstnieces iztēlei, Mišela Marlī apraksta modes mākslinieces dzimtās vietas un bērnību, vecāku, brāļu un māsu zaudēšanu, uzaugšanu klostera stingro mūķeņu uzraudzībā, jaunības pārgalvību un bezrūpību…

 

     Latviešu kriminālromānu sarakstu papildinājis Alda Bukša romāns “Brāļi”, kurš vienlaikus iznācis divās grāmatās – gan latviešu, gan latgaliešu valodā. Aldis Bukšs ar kriminālromānu “Bruoli” ieguva latgaliešu kultūras gada balvu “Boņuks 2020”. 

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

 

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti