Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2023. gada 2. janvārī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiek papildināts ar jaunām grāmatām. Turpinājumā – ieskats jaunumos.

 

     Izdevums “Latvijas valsts apbalvojumi” Latvijas pastāvēšanas vēsturē ir pirmais zinātniskais pētījums par Latvijas valsts apbalvojumu sistēmu un tās tiesisko regulējumu. Monogrāfija tapusi uz Dr. iur. Sintijas Stipres 2014. gadā aizstāvētās disertācijas bāzes. Pētījums balstīts uz valsts arhīvu dokumentu, muzeju krājumu un normatīvo aktu izpēti, atspoguļojot līdz šim nezināmus faktus par Latvijas valsts apbalvojumiem. Autore analizē apbalvojumu būtību un vēsturisko izcelsmi, Latvijas valsts apbalvojumu dibināšanas procesu starpkaru periodā un atjaunošanu mūsdienās. Viņa apraksta apbalvojumu veidus, ordeņa statūtu pamatprincipus, sniedz skaidrojumu ordeņa elementu nozīmei un apbalvojumu nēsāšanas tradīcijām, kā arī raksta par apbalvojumu sociāli psiholoģisko lomu sabiedrībā.

 

     Starptautiski pazīstamās somu žurnālistes Jesikas Aro grāmata “Putina troļļi” ir Krievijas informatīvā kara hronika. Šis izdevums palīdzēs izprast pārsteidzoši kompleksos veidus, kā digitālajā laikmetā tiek ražota realitāte, attīstīt medijpratības iemaņas un atrast atbildes uz daudziem līdz šim varbūt vēl neatbildētiem jautājumiem. Grāmatas autore saka: “Nacistiskā Vācija un Padomju Savienība pasaulei iemācīja, cik ātri politiskā vadība, ja grib, var pārņemt pilsoņu apziņu savās rokās un ieprogrammēt viņus par režīmam lojāliem kalpotājiem.” Lai nekļūtu par režīma upuriem un saprastu informatīvā kara patieso svaru un apzinātos postījumu lielumu, ir jāizglītojas!

 

     Izcilā kinooperatora Mika Zvirbuļa 85 gadu jubilejā izdota grāmata “Esmu mierīgs kā pielādēts lielgabals”. Kinorežisore Brigita Eglīte izdevumā apkopojusi Mika asprātīgos atmiņu stāstus par dažādām epizodēm visas dzīves garumā. Latviešu kinooperators Miks Zvirbulis (1937) ir piedalījies vairāk nekā 38 latviešu filmu tapšanā. No 1960. līdz 1990. gadam strādājis Rīgas kinostudijā par operatoru, vēlāk darbojies televīzijā un dokumentālā kino jomā. Latvijas Filmu operatoru ģildes biedrs (1994) un Latvijas Kinematogrāfistu savienības biedrs, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks (2020). Ieguvis “Lielā Kristapa” balvu (2015) par mūža ieguldījumu Latvijas kinomākslā. Grāmata ir aizraujošs un bagātīgi ilustrēts ieskats Mika Zvirbuļa un viņa laikabiedru atmiņās par kopīgi pavadītajiem un radošajiem darba gadiem.

 

     Daiļliteratūras jaunieguvumos amerikāņu rakstnieces Džūlijas Kvinnas romāns “Džentlmeņa piedāvājums”.  Tā ir trešā grāmata ciklā par Bridžertonu ģimeni.

 

    Ilzes Graudiņas romānā “Šeit nav nekāda bēdu leja” ir vēls rudens 21. gadsimta sākumā, un praksē vārdā nesauktā psihiatriskajā slimnīcā ierodas psiholoģijas studente Helga. Jaunā sieviete ir apņēmības pilna palīdzēt slimnīcas pacientiem un pierādīt, ka vieta, kurā viņi nokļuvuši, nav vis nedzēšams zīmogs un bēdu leja, bet gan ceļš uz atveseļošanos un sevis pieņemšanu. Taču, risinot klientu dzīves un psiholoģiskos sarežģījumus, Helgai nāksies konfrontēt arī pašai savus sāpīgos punktus – attiecības ar vecākiem un Eiženu, kurš gatavs būt Helgas bruņinieks baltā zirgā. Bet ja nu viņai nepieciešams jātnieks melnā rumakā?..

 

     Laimas Pogas romānā “Deserts” 21. gadsimta jaunajai paaudzei ir tiesības dzīvot drošā un labestīgā vidē, kura, savstarpēji sadarbojoties, mācoties no kļūdām, mums jāveido visiem kopā. Pat vislabāk apsargātajā vidē dažbrīd var ielauzties tās negācijas, kas joprojām apdraud mūsdienu sabiedrību. Kad jauniešu ierastajā mierīgajā ikdienā ienāk nežēlība, vardarbība, necieņa pret personību, līdzcilvēku vienaldzība un pasivitāte ir līdzvērtīga noziegumam. Kā pretstatu sarežģītajām, vēl neatrisinātajām dzīves problēmām romāna varoņi piedāvā noturīgu attiecību, draudzības un mīlestības piesātinātu gaisotni.

 

     Vija Laganovska par sava pirmā romāna “Viltus saules” tapšanu stāsta: “Vārdam “saule” ir īpaša nozīme latviešu valodā. Saules kulta strāvojumi piepilda mūsu ikdienu, un vārdu savienojumu sekot saulei varētu uzskatīt par sinonīmu vārdam “dzīvot”. Bet arī sekot viltus saulēm – tā ir pazīstama un laikmetīga parādība. Romāns tapis no stāsta ar tādu pašu nosaukumu, kurš iekļauts krājumā “Pirms un pēc”. Parasti saviem varoņiem izdomāju priekšvēsturi, kuru neatspoguļoju stāstos, tomēr man ir skaidrs, kur katrs tēls dzimis, audzis un kas ar viņa dzimtu noticis. Gluži mistiskā veidā manis izdomātais tēls aizved uz vienu vai citu pilsētu, vietu, māju, liek satikt konkrētus cilvēkus. Tam, kādēļ romāna sižets ieplūst Dobelē, kāpēc tā varoņu liktenis savijas ar savulaik reālām vēsturiskām personībām – Dobeles mācītāju Jāni Straumani un viņa dēlu, ķīmiķi Mārtiņu Straumani, – varētu atrast loģisku izskaidrojumu pašas dzīvē. Iekšējās jēgas meklējumi mani šoreiz aizrāva tik ļoti, ka tapa romāns.”

 

     Romānā neparasti savijas dažādi laikmeti (1915.–2017. g.) kādas dzimtas un tās līdzcilvēku dzīvē, līdztekus vēsturisko notikumu iepazīšanai ikvienam lasītājam liekot pārdomāt, vai arī mēs paši neesam pakļāvušies viltus sauļu un viltus dievu mānīgajam vilinājumam.

 

     Īru rakstnieces Lūsindas Railijas detektīvromānā “Slepkavības Flīthausā” kāda skolēna nāve Norfolkas privātskolā šokē visus, prestižās skolas direktors ļoti cer, ka tas ir tikai traģisks negadījums. Taču policijai notikušais šķiet aizdomīgs, un lietas izmeklēšana tiek uzticēta detektīvinspektorei Džezminai Hanterei, kura bija nolēmusi pamest darbu, tomēr negribīgi piekrīt uzņemties šo lietu. Kopā ar uzticamo kolēģi seržantu Mailsu Džezmina nokļūst privātskolas slēgtajā vidē, un līdz ar liecinieku iztaujāšanu par Čārlija Kavendiša traģisko bojāeju sākas satraucošu un neparedzētu notikumu virkne. Izmeklēšana kļūst aizvien sarežģītāka, jo Flīthausa glabā daudz tumšākus noslēpumus, nekā varētu gaidīt.

 

     Laipni gaidām bibliotēkā!

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. janvārī.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti