Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     No 2016. gada 4. līdz 18. jūlijam lasītavā var aplūkot izstādi “Slovākija – prezidējošā valsts Eiropas Savienības Padomē”, kura sniegs informāciju par šo valsti un, iespējams, pamudinās kādu doties turp ceļojumā, lai visu skatītu paša acīm.

 

     Katra Eiropas Savienības dalībvalsts rotācijas kārtībā uz sešiem mēnešiem kļūst par prezidējošo valsti un vada ES Padomes darba norisi. Prezidentūra ir iespēja katrai ES dalībvalstij neatkarīgi no tās lieluma vai iestāšanās laika savienībā ietekmēt ES dienaskārtību un vadīt tās darbu. Prezidentūras uzdevums ir būt godīgam un neitrālam sarunu starpniekam.

 

     Tāpat prezidentūras uzdevums ir veikt koordinācijas funkcijas ES Padomē, pārstāvēt ES Padomi Eiropas Parlamentā, sadarboties ar citām dalībvalstīm un ES Padomes Ģenerālsekretariātu, kā arī Eiropas Komisiju, Eiropas Parlamentu un Eiropadomes priekšsēdētāju. Prezidentūra reprezentē ES Padomi attiecībās ar Eiropas Komisiju, kā arī pārstāv ES Padomi ārpus ES.

 

     No šī gada 1. jūlija līdz 31. decembrim pirmo reizi prezidentūru ir uzsākusi Slovākija. Daudzo pienākumu un pasākumu programmai tagad klāt ir nācis vēl viens zīmīgs notikums – Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības, un līdz ar to Slovākijai prezidentūras laiks nesolās būt viegls.

 

     Savā laikā slovāki bija lielākie eiroentuziasti visu to tautu vidū, kas tagad atrodas ES, valsts iekļaušanos tajā atbalstīja gandrīz trīs ceturtdaļas Slovākijas pilsoņu. Kā suverēna valsts Slovākija eksistē tikai no 1993. gada 1. janvāra – pēc Čehoslovākijas sadalīšanās. 2004. gadā tā iestājās Eiropas Savienībā un kļuva par NATO dalībvalsti. Eirozonai valsts pievienojās 2009. gadā.

 

     Slovākija atrodas pašā Viduseiropas centrā, to raksturo gan dinamiska ekonomika, gan daudzveidīga daba: Tatru kalni, neskaitāmi ezeri, straujas kalnu upes, iespaidīgas alas, nacionālie parki. Daži interesanti fakti par Slovākiju:

* Spisā atrodas lielākā viduslaiku pils Eiropā, kuru sāka celt XII gadsimtā;

* Zitņija sala Donavā (123,612 ha) ir lielākā upes sala Eiropā;

* Levocas baznīcā atrodas augstākais koka altāris pasaulē (16 m augsts un 18 m plats);

* 1783. gadā Bratislavā sāka iznākt vecākā avīze Austrumeiropā (“Presporok”).

 

Izmantotā literatūra:

Eiropas Savienības dalībvalstis : vienoti dažādībā / Eiropas Savienības informācijas aģentūra. - [Rīga] : Eiropas Savienības informācijas aģentūra, 2007. - 114 lpp.