Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā (3. stāvā) no 2016. gada 7. septembra līdz 7. oktobrim  apskatāma ceļojošā fotoizstāde “Latvijas mazās gaismas pilis”.

 

     Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības un arhitekta Jāņa Dripes veidotajā fotoizstādē var iepazīties ar 60 Latvijas bibliotēkām, kas pēdējos desmit gados piedzīvojušas pozitīvas pārmaiņas. Izstādē pārstāvētas vairākas Latgales reģiona bibliotēkas, to vidū arī Rēzeknes novada Ozolmuižas pagasta bibliotēka.

 

     Līdz šim “Latvijas mazās gaismas pilis” bija skatāmas 19 Latvijas pilsētās un pat Kaļiņingradā, Krievijā, kur tā tikusi atzinīgi novērtēta.

 

     “Latvijas mazās gaismas pilis” ir ceļojoša fotoizstāde, kurā iemūžinātas skaistākās Latvijas bibliotēkas. Izstāde atspoguļo nozīmīgus kultūras notikumus un attīstību novados un kalpo par iedvesmu citām Latvijas pilsētām un pagastiem.

 

     Arhitekts un izstādes kurators Jānis Dripe: “Šis ir stāsts par pozitīviem procesiem Latvijas bibliotēkās no Līvāniem līdz Valmierai, no Kursīšiem līdz Medumiem vai Jumurdai, Mārupei un Zorģiem. Lai arī mērogi un rocība bieži ir nesalīdzināmi, mēs centāmies pamanīt ne vien izcilību, bet arī labo gribu visos Latvijas novados. Mūsdienīga bibliotēka sen vairs nav tikai grāmatu glabātuve. Labajos piemēros tā ir vietas dvēsele. Tur kopā lieliski sadzīvo kultūras mantojums un mūsdienu tehnoloģijas, grāmata un virtuālais teksts, mazpilsētu miers un pasaules elpa, arhitektūra un saturs.”

 

     “Latvijas mazo gaismas piļu” izstādes idejas autori ir Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks un Limbažu Galvenās bibliotēkas direktore Dzintra Justa. Fotoizstādi rīko Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība ar Latvijas Kultūrkapitāla fonda, ABLV Charitable Foundation, Live Riga, Rēzeknes novada domes un citu Latvijas pašvaldību atbalstu.