Mkslinieki 1000
Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

 

     Mākslas cienītājiem līdz 30. decembrim Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementā piedāvājam apskatīt grāmatu izstādi „Pasaules slavenie mākslinieki –  2021. gada jubilāri”.

     Šī gada ievērojamākie jubilāri: Pjērs Ogists Renuārs (180),  Fransisko Goija (275), Albrehts Dīrers (550), Rembrants (415) un Pablo Pikaso (140).

     Pjērs Ogists Renuārs dzimis 1841. gada 25. februārī Limožā, Francijā. Viņš bija franču gleznotājs, grafiķis, tēlnieks, viens no ievērojamākajiem impresionisma gleznotājiem. Gleznojis galvenokārt portretus, ainavas, marīnas, aktus un kluso dabu. Renuāra sieviešu tēli piesaista ar krāsainību, neparasti dzīvo sejas izteiksmi. Tas sakāms par gleznām „Meitene ar vēdekli”, „Pēcpusdiena”, „Peldētājas”. Mākslinieka atstātais mantojums ir iespaidīgs – aptuveni 6000 gleznu.

     Fransisko Goija dzimis 1746. gada 30. martā Fuendetodosā, Aragonā. Viņš bija spāņu gleznotājs un grafiķis. Divas no Goijas slavenākajām gleznām ir „Kailā maha” un „Apģērbtā maha”. Abās attēlota viena sieviete vienā un tajā pašā pozā, tikai attiecīgi kaila vai apģērbta. 1799. gadā Goija radīja 80 grafiku sēriju „Kaprīzes”. Tajās – pēc viņa paša vārdiem – viņš attēloja „neskaitāmās vājības un untumus, kas atrodami katrā civilizētā sabiedrībā, kā arī ierastos aizspriedumus un krāpšanu, ko biežus dara paradumi, nezināšana vai egoisms”.

     Albrehts Dīrers dzimis 1471. gada 21. maijā Nirnbergā, Svētās Romas impērijā. Viņš bija vācu gleznotājs un grafiķis, viens no Renesanses laikmeta izcilākajiem māksliniekiem. Dīrera mantojumā ietilpst altārgleznas, portreti, figuratīvas kompozīcijas ar reliģisku tematiku un sižetiem no antīkās mitoloģijas un literatūras, kā arī grafikas darbi. Sevišķu vērību mākslinieks veltīja grafikai, izkopjot un bagātinot ksilogrāfijas (kokgriezuma) un vara grebuma tehniku.

     Rembrants Harmenszons van Reins, bieži pazīstams saīsināti kā Rembrants dzimis 1606. gada 15. jūlijā Leidenē, Nīderlandes Apvienotajā republikā. Viņš bija holandiešu gleznotājs un grafiķis. Viens no izcilākajiem gaismēnas meistariem pasaules glezniecībā. Nīderlandes Zelta laikmeta pārstāvis. Rembrants radīja 600 gleznas, 300 skices un aptuveni 1400 zīmējumus. Viņa atstātais mantojums ir milzīgs, bez tam daļa darbu ir nozuduši. Viņš gleznoja gan ainavas, gan aktus, portretus, sadzīves ainas, dzīvniekus, vēsturiska un mitoloģiska rakstura tēlojumus un Bībeles sižetus, turklāt viņa mantojumā ietilpst ap 100 pašportretu, veidojot arī viņa vizuālo biogrāfiju.

     Pablo Pikaso dzimis 1881. gada 25. oktobrī Malagā, Spānijā. Viņš bija spāņu gleznotājs, grafiķis, tēlnieks, keramiķis un dizainers. Daudzi cilvēki uzskata, ka Pablo Pikaso ir viens no 20. gadsimta radošākajiem un ietekmīgākajiem gleznotājiem. 1907. gadā viņš uzgleznoja gleznu „Aviņonas meitenes”, kas iezīmēja jauna glezniecības žanra – kubisma – sākumu Pikaso ilggadīgā un daudzveidīgā radošā darbība rezumējās atstātajos unikālajos mākslas darbos: 1885 gleznās, 7089 zīmējumos, vairāk nekā 30 tūkstošos estampu, 1228 skulptūrās un 3222 keramikas izstrādājumos.