Eiropas Medijpratības nedēļa

     No 2019. gada 18. līdz 22. martam norisināsies pirmā Eiropas Medijpratības nedēļa (European Media Literacy Week), par to jau pagājušā gada decembrī paziņoja Eiropas Komisija.

 

     Mūsdienās, kad sabiedrības locekļi saņem milzīgu daudzumu informācijas, kuras starpā mēdz būt arī dezinformācija, ir aktualizējusies un ļoti svarīga kļuvusi kāda salīdzinoši jauna prasme – medijpratība. Informācijas patērētājam ir jāiemācās kritiski izvērtēt ikvienu ziņu – vai tā būtu dzirdēta sarunā, vai izlasīta/redzēta/dzirdēta lielā plašsaziņas līdzeklī. Medijpratība ir kļuvusi par vienu no svarīgākajām mūsdienu cilvēka prasmēm.

 

     Kā teikts Eiropas Komisijas paziņojumā, dezinformācija ir pārbaudāmi nepatiesa vai maldinoša informācija, kas tiek sagatavota, publiskota un izplatīta, lai gūtu ekonomisku labumu vai maldinātu sabiedrību, un var radīt kaitējumu sabiedrībai.

 

     Lai veicinātu sabiedrības medijpratību, Eiropas Medijpratības nedēļā visā Eiropā norisināsies dažādi pasākumi un aktivitātes, tostarp arī Rēzeknē. Trīs Rēzeknes pašvaldības publisko bibliotēku (Centrālā bibliotēka, 2. bibliotēka un Bērnu bibliotēka) darbinieki pagājušajā gadā piedalījās konkursā un ieguva vietu medijpratības meistaru mācībās, kas norisinājās gan Latvijā, gan Lietuvā.

 

     Medijpratības meistaru pienākums ir apgūtās zināšanas nodot tālāk sabiedrībai, tāpēc gan Rēzeknes Centrālā bibliotēka, gan tās filiāles Eiropas Medijpratības nedēļas ietvaros aicina pieteikties uz izzinošām nodarbībām „21.  gadsimta prasme –  medijpr(ā)tība”. Kontakttālruņi: Rēzeknes Centrālā bibliotēka 64622061 (Anna Romanovska), Rēzeknes 2. bibliotēka 64632723 (Andrejs Ančs), Rēzeknes Bērnu bibliotēka 64623069 (Santa Laizāne).

 

Informējam arī, ka medijpratības meistari šajā nedēļā rīko vairākus pasākumus:

18.martā pl.15.00 Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā (RCB) (Konferenču zālē) – lekcija “Mediji jālieto prātīgi”;

19.martā pl.16.00 Rēzeknes 2. bibliotēkā prezentācija “Medijpratības nozīme mūsdienu informācijas vidē”;

19.martā pl.12.00 Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Rēzeknes filiālbibliotēkā lekcija “Vai var ticēt visam, kas rakstīts” (rīko RCB);

Rēzeknes poļu Valsts ģimnāzijā nodarbība “Vai tu zini, ko tu dari internetā” (rīko Bērnu bibliotēka).

 

     Laipni aicinām padziļināt zināšanas un apgūt prasmes Medijpratības nedēļā!