Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Rūpējoties par to, lai pagastā būtu vairāk laimīgu un veselīgu cilvēku, 26. februārī Feimaņu pagasta bibliotēka aicināja savā pieredzē dalīties ilggadējo tomātu audzētāju Jadvigu Okuņeviču.

 

     Šī unikālā sieviete (viņa arī ada, tamborē, šuj, aktīvi darbojas poļu biedrībā, katoļu draudzē) katru gadu audzē 59 šķirņu tomātus. Jadvigas kundze ir arī piedalījusies Latvijas Dabas muzeja rīkotajās izstādēs, ko rīko klubs „Tomāts”. Par to viņa apbalvota ar Atzinības rakstu.

 

     Dārzkope netur sveci zem pūra. Klātesošajiem tika atklāti daudzi knifi, kas jāzina, audzējot tomātus, tika stāstīts par āra un siltumnīcas šķirņu dažādību un atšķirībām. Meistare atbildēja uz klātesošo daudzajiem jautājumiem un sniedza ne mazums atziņu arī par piparu audzēšanu.

 

     Gatavi tomāti, tāpat kā šokolāde, satur laimes hormonu serotonīnu, kas vairo enerģiju un labsajūtu. Uztura zinātnieki rekomendē tomātus izmantot dažādās ārstnieciskajās diētās, jo tie satur maz kaloriju, stabilizē holesterīna līmeni, mazina svaru utt.

 

     Tomātu audzēšanas panākumu atslēga esot darba mīlestība un uzcītība. Paša apčubinātie un lolotie tomāti ir visaromātiskākie, tiem ir īstā tomātu garša, kādu no veikalā pirktajiem velti gaidīt.

 

     Pasākuma gaitā tika rādīts arī uzskates materiāls no Okuņeviču ģimenes foto arhīva – tomātu audzēšana 2012. un 2013. gadā. Tomātu audzētāja degustācijai bija atvedusi arī konservētos tomātus, lai varētu pārliecināties, kāda ir tomātu izmantošanas daudzveidība – ja nevar apēst svaigus, tad gatavo ziemai.

 

     Liels paldies par iegūtajām zināšanām cienījamajai Jadvigai Okuņevičai. Novēlam labu veselību, vēl daudz spēka un izturības, darbojoties savā piemājas dārzā gan viņai, gan lielajam darba rūķim Okuņeviča kungam!

 

     Pasākuma foto skatieties šeit.

 

Informāciju sagatavoja
Erna Ulase,
Feimaņu pagasta bibliotēkas vadītāja