Upitie dzeive jauka

     Rēzeknes Bērnu bibliotēkā līdz 2022. gada 7. novembrim ir apskatāma Jēkaba Slišāna karikatūru izstāde.

 

     Izstādes atvēršana notiks 11. oktobrī plkst. 15.00, piedaloties Slišānu saimei. Jēkabs Slišāns pastāstīs par savām karikatūrām, bet par muzikālo noskaņu rūpēsies Domeniks Slišāns.

 

     Jēkabs Slišāns ir dzimis 2010. gada 24. maijā Rīgā, kā vidējais bērns Ligitas Spridzānes un Andra Slišāna piecu bērnu ģimenē. Sākot ar 2011. gada rudeni, saime dzīvo Upītē.

 

     Kopš mazām dienām Jēkabam ir paticis zīmēt. Viņa domubiedrs ir vecākais brālis Domeniks, ar kuru kopā var gan zīmēt, gan arī veidot plastilīna figūriņas. Iedvesmojoties tieši no Domenika, Jēkabs sācis zīmēt karikatūras. 2020. gada nogalē pirms Ziemassvētkiem zēnam bija apņemšanās no 19. oktobra līdz 25. decembrim uzzīmēt vienu portretu-karikatūru katru dienu un pierakstīt dienas labos darbus. Tā tapa karikatūru izstāde „Jēkabs Slišāns „Karikaturas””, kas tika izlikta Ontona Slišāna Upītes kultūrvēstures muzejā.

 

     Pirmo klasi Jēkabs pabeidz Upītes pamatskolā, bet pēc skolas slēgšanas turpina mācīties Baltinavas vidusskolā. 2022. gadā zēns pabeidz Baltinavas Mūzikas un mākslas skolas mākslas klasi un kā diplomdarbu zīmē karikatūras „UpītieDzeiveJauka”. Tas ir nebeidzamais stāsts par viņa ģimeni: vectēvu Ontonu Slišānu, vecmammu Irēnu Slišāni, tēti Andri Slišānu, tēva māsām Anneli, Lienīti un Mārīti Slišānēm un viņu ģimenēm, mammu Ligitu Spridzāni, paša māsām un brāļiem – Kati, Domeniku, Helēnu, Miķeli Slišāniem un arī par pašu Jēkabu Slišānu.

 

     Jēkabs ir ilustrējis folkloras kopas „Upīte” vīru dziesmu disku „Padzīdam i…”. Zēna 6 zīmējumi ir Ontona Slišāna bērnu dzejoļu kopkrājumā „Vuss apleik maņ munā volūdā skaņ”. Šobrīd Jēkabs Slišāns izstrādā savu kāršu spēli „Nauzspruogsti!”

 

         Nāc lūkoties, cik jauka dzīve ir Upītē!