Medijpratba mazajiem

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

Šodienas pasaulē ir nepieciešamas daudzas prasmes un zināšanas. Digitālā pasaule ir ienākusi katra ikdienā. Un, lai neapmaldītos interneta džungļos, ļoti būtiska ir medijpratība.

Lai apgūtu medijpratību, kopš janvāra Rēzeknes pirmsskolas izglītības iestādes “Vinnijs Pūks” sagatavošanas grupas “Tīģerēni” audzēkņi reizi mēnesī mācījās Tet Drošības skoliņā mazajiem un kopā ar Drošāka interneta vēstnesi, bibliotekāri Meldru Gailāni, un lācēniem Ričiju Rū un Rūbiju izzināja interneta pasauli.

Mazie “tīģerēni” uzzināja, kas ir internets un kā tas darbojas, izzināja, ko drīkst un ko nedrīkst darīt internetā, vai internetā var teikt visu, un ko darīt, ja neesi drošs par kādu darbību internetā. Domāja, kas ir īsti brīnumi un superspējas, un kas tomēr ir fantāzija, kam var un kam nevar uzticēties internetā un reālajā pasaulē. Kā arī iepazina drošus viedierīču un interneta lietošanas paradumus.

Noslēguma nodarbībā bērni veidoja izaicinājuma "Esi interneta izcilnieks!" origami figūras, iepazīstot piecus draugus (internautus) no Internetzemes (Interlandes):

GUDRO, kurš māca apdomīgi dalīties ar informāciju;

PIESARDZĪGO, kurš nekad neuzķeras uz blēdībām;

DROŠO, kurš atšķir drošu no nedroša;

LAIPNO, kurš ir draudzīgs;

DROSMĪGO, kurš nekautrējas lūgt palīdzību.

Atcerējās, ko ir iemācījušies iepriekšējās nodarbībās, un saņēma diplomus par veiksmīgu interneta zināšanu apguvi.

Tet sociālā iniciatīva "Tet skoliņa bērniem" tiek īstenota ar mērķi uzrunāt Latvijas jaunākos interneta lietotājus, viņu vecākus un izglītības iestāžu speciālistus, lai informētu un izglītotu par drošību internetā. Skoliņas nodarbības bērni kopā ar vecākiem var noskatīties vietnē https://digitaladrosiba.lv/skolina.html.

Savukārt digitālā spēle “Interlande” (https://beinternetawesome.withgoogle.com/lv_all/interland) ir starptautiskās Google digitālās izglītības programmas “Esi interneta izcilnieks!” sastāvdaļa. Šī programma tiek īstenota ar Google.org un organizācijas School with Class atbalstu. Latvijas Drošāka interneta centrs (Drossinternets.lv), kas sagatavo Drošāka interneta vēstnešus, ieviesīs šo programmu 3 gadu laikā, lai bērni kļūtu par gudriem, drošiem un atbildīgiem interneta lietotājiem.

Paldies skolotājām un bērniem par atsaucību!