BJVZ2022 9

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

Grāmatās gluži kā dzīvē – internets, pandēmija, piedzīvojumi, draudzība un tās vērtības, kas stiprina ģimenes, – ieklausīšanās un kopā būšana vienam ar otru.

Ome kas salauza internetuBez interneta nekas nav tā, kā bijis: Luīze nevar klausīties savu iemīļoto mūziku, Maksis nevar dzīvoties telefonā, bet opis – skatīties televizoru. Pat mamma un tētis pārnāk no darba neparasti agri, jo viņi nevar pastrādāt bez interneta. Nez, kurš gan ir salauzis internetu un kā pavadīt vakaru bez ierastajām nodarbēm ? Marka Ūves Klinga grāmata „Diena, kad ome salauza internetu” ļaus ne vien sirsnīgi pasmieties, bet arī liks aizdomāties, vai tiešām bez interneta vairs nav dzīves.


Lielisk dzve bez zoomKad skola bija tiešsaistē, bija viegli no tās atslēgties, kad notika nepatīkamas lietas, kad negribējās piedalīties stundā vai nebija izpildīts mājasdarbs, bet īstajā skolā tā nav. Īstajā skolā jāmācās sadzīvot ar klasesbiedriem un skolotājiem, jāmācās pašam izkļūt no nepatikšanām. Tas nav viegli! Ilzes Skrastiņas grāmata „Lieliskā dzīve bez Zoom” stāsta par diviem pavisam parastiem Latvijas bērniem – Miku un Elzu. Arī viņu ikdienas piedzīvojumi ir tādi, kādi var atgadīties ar jebkuru bērnu jebkurā Latvijas (un ne tikai) skolā.


Pandmijas detektviArī Dainas Ozoliņas grāmatā „Pandēmijas detektīvi” ieskanas nesenās pandēmijas notis. Austris un viņa māsīca Odrija ir spiesti kopā ar mammām pavadīt vasaru dvīņumājā Jūrmalā, abi ir pārliecināti, ka viņus gaida šausmīga garlaicība. Tomēr viss izvēršas pavisam citādi. Mistiski notikumi mājās, aizdomīgas videokameras pie pensionāru īpašumiem, motorolleristu zagļu banda, pat cilvēka nolaupīšana... Austris un Odrija nolemj slepus kļūt par detektīviem, lai atklātu šos dīvainos noziegumus. Un, kad vēl izrādās, ka tajā visā ir iesaistīta arī Austra mamma, garlaicība vairs nav ne prātā.


NeatskatiesBruno triju gadu vecumā kādā ziemas rītā tika atrasts pie bērnunama durvīm. Kurš zēnu tur bija atstājis, neviens nezina. Lai gan zēns pēc dabas bija atsaucīgs un labprāt spēlējās ar citiem bērniem, īsti draugi viņam bērnunamā tā arī neradās, līdz kādu dienu bērnunamā ieradās Vilis. Abi zēni sadraudzējās un kļuva nešķirami. Zēniem augot, apstākļu sakritības raisa aizdomas par kādu tumšu noslēpumu, kam atrisinājums meklējams kādā pamestā mājā. Tomēr māja nemaz tik pamesta nav… Žanetes Lazdovskas detektīvstāsts bērniem „Neatskaties” patiks spraigu piedzīvojumu un dažādu mīklu un prāta mežģu cienītājiem.


Gustavs Salmi liekToms Dirgēls grāmatā „Gustavs Salmiņš liek no augšas” stāsta par kādu pavisam nabadzīgu zēnu Gustavu Salmiņu, kurš katru otro dienu staigā basām kājām, brokastīs ēd maizes šķēli ar desas fotogrāfiju un dzīvo kopā ar tēti, prusaku baru un žurku, kura regulāri sagrauž zēna mājasdarbus. Tomēr Gustavam ir sapnis – kļūt par basketbola jauno zvaigzni. Kādi ērkšķi būs zēnam jāpārvar un vai viņš sasniegs savu zvaigžņu līgu?


Kais uz klaviermKaķi ir mazliet noslēpumainas būtnes, staigā, kur tiem tīk, un īsti nevienu neklausa. Kaķi ir būtnes, kas spēj atkausēt jebkuru sirdi. Un dažreiz naktīs kaķi spēlē klavieres. Ko vēl dara kaķi, var lasīt burvīgajā Ineses Zanderes dzejoļu grāmatā, ar brīnišķīgajām mākslinieces Anitas Paegles ilustrācijām, „Kaķis uz klavierēm”.


Ttis un sunsTētis ir Magdas labākais draugs, tomēr nu viņš dodas strādāt uz Zviedriju un nebūs mājās divus garus mēnešus. Magda ļoti par to bēdājas. Arī mamma neļauj meitenei nākt dārzā, lai to neizbradātu. Tad Magda ierīko pati savu dārziņu un kādā dienā iegūst negaidītu draugu, kurš viņu izglābj negadījumā. Kas ir šis negaidītais draugs? To stāsta Laura Vinogradova sirsnīgajā stāstā visai ģimenei par svarīgāko un vērtīgāko „Tētis un suns”.


Nāc uz Rēzeknes Bērnu bibliotēku un piesakies Bērnu žūrijā 2022!