Kopā ar Lauri Reiniku
Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     1. martā Starptautiskajā izstāžu hallē Ķīpsalā „Baltijas grāmatu svētku 2014” ietvaros notika lasīšanas veicināšanas programmas „Bērnu un jauniešu žūrija 2013” noslēguma pasākums. Šogad tajā piedalījās ap 700 bibliotēku pārstāvju no visas Latvijas, tostarp arī Rēzeknes Bērnu bibliotēkas čaklākie lasītāji un bibliotekāri.

 

     Rēzeknes Bērnu bibliotēkas ekspertu komandu pārstāvēja Patrīcija Āboliņa (Rēzeknes valsts poļu ģimnāzija), Paula Anspoka (Rēzeknes 1. vidusskola), Kristiāna Balčūne (Rēzeknes katoļu vidusskola), Sandis Bulduris (Rēzeknes 5. vidusskola), Valters Viesturs Kačkāns (Bērzgales vidusskola), bet Rīgā komandai pievienojās Annija Balčūne (Ziepniekkalna pamatskola).

 

     Šoreiz žūrijā ir piedalījies rekordliels dalībnieku skaits – jauno grāmatu vērtēšanā iesaistījās 17 tūkstoši lasītāju no Latvijas un latviešu diasporas centriem pasaulē, rosinot lasītprieku 576 bibliotēkās un skolās.

 

     2013. gadā lasīšanas maratonā iesaistījās 132 rēzeknieši (2012. gadā – 92). Visaktīvākie bija 5.–7. klašu eksperti (48 skolēni). Prieks, ka kuplā skaitā tika pārstāvēta arī Vecāku žūrija – projektā piedalījās bērnu vecāki, tādējādi stiprinot lasīšanas tradīciju ģimenē.

 

     Lielo lasīšanas svētku laikā tika nosauktas 2013. gada populārākās grāmatas, to autori, tulkotāji un izdevēji. Lūk, pirmās vietas ieguvējas:

1.–2. klašu grupā – Deivids Mellings „Kur ņemt vienu apkampienu?”;

3.–4. klašu grupā – Māris Rungulis „Pēterītis un Anniņa”;

5.–7. klašu grupā – Pauls van Lons „Šausmu autobuss”;

8.–12. klašu grupā – Lorija Holsa Andersone „Runāt”;

Vecāku žūrijā – Lorena Olivera „Pirms es krītu”.

 

     Šogad Lielo lasīšanas svētku rīkotāji bija ieviesuši jauninājumu – līdztekus žūrijas atzinību saņēmušo grāmatu autoriem un tulkotājiem tika godināti arī čaklākie grāmatu eksperti – lasošās mammas un tēti.

 

     Rēzeknes Bērnu bibliotēka saņēma Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centra atzinības rakstu kā Latgales reģiona radošākā un aktīvākā žūrijas dalībniece.

 

     Visus, kas piedalījās Lielajos lasīšanas svētkos, priecēja aktieri, rakstnieki un dzejnieki. Pasākumā uzstājās arī mūziķis Lauris Reiniks, dziedātājs atklāja, ka bērnībā ir daudz lasījis un viena no viņa mīļākajām ir zviedru autores A. Lindgrēnes grāmata „Ronja – laupītāja meita”. Rēzeknieši varēja skatīt vaigā arī dzejnieci Inesi Zanderi, rakstnieku Māri Runguli, dzejnieku un tulkotāju Guntaru Godiņu, igauņu autori Lēlo Tungalu, kas igauniski atdzejojusi L. Reinika dziesmu „Es skrienu”, LNB direktoru Andri Vilku un citus Latvijā un ārpus tās robežām pazīstamus cilvēkus.

 

     Paldies Rēzeknes pašvaldībai par iespēju apmeklēt Bērnu un jauniešu žūrijas Lielos lasīšanas svētkus! Tā bija lieliska iespēja tikties ar rakstniekiem, tulkotājiem, māksliniekiem un izdevējiem. Patiess prieks bērnu acīs ir vislielākais gandarījums par ieguldīto darbu!

 

     Lielo lasīšanas svētku dienu rēzekniešu tvertajos fotomirkļos skatieties šeit.