“Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas 2019” plakāts

     Lasītveicināšanas programma “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” Latvijā veiksmīgi darbojas jau 19 gadus. Tās mērķis ir veicināt lasītprasmi un interesi par grāmatām, vienot lasītājus un rosināt diskusijas par grāmatām, sekmēt augstvērtīgas oriģinālliteratūras izplatību.

 

     Tā ir Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centra iniciatīva, ko finansiāli atbalsta Kultūras ministrija, bet Rēzeknes bibliotēkās – arī Rēzeknes pilsētas pašvaldība (pateicamies viņai par to!).

 

     Ik gadu Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijā aktīvi piedalās arī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas (RCB) filiāles – Bērnu bibliotēka un 2. bibliotēka.  2018. gadā RCB filiālēs programmas dalībnieku skaits bija gandrīz 200. Programmas čaklākie lasītāji ir pirmsskolēni vecuma grupā 5+ un jaunieši vecuma grupā 11+. Jāatzīmē, ka aktīvi šajā programmā darbojas arī pieaugušie, tādējādi, rādot priekšzīmi bērniem, par žūrijas ekspertiem ir kļuvuši daudzi vecāki, vecvecāki un skolotāji.

 

     Priecājamies par tiem 130 bibliotēkas lasītājiem, kuri arī šogad jau kļuvuši par grāmatu vērtētājiem un ar interesi turpina iesākto darbu.

 

     Nāc piesakies, lasi un vērtē arī tu! Žūrijas kolekcijas grāmatas pieejamas RCB filiālēs – Bērnu bibliotēkā un Rēzeknes 2. bibliotēkā. Dodies uz kādu no šīm filiālēm, vaicā bibliotekāram par “Bērnu, jauniešu un vecāku žūriju 2019”, izvēlies sešas grāmatas no 28 grāmatu kolekcijas, izlasi tās un līdz janvāra beigām aizpildi novērtējuma anketu! Jāpiebilst, ka programmas dalībnieki drīkst mainīt ieteikto vecumgrupu un var brīvi izvēlēties grāmatas no kolekcijas kopējā piedāvājuma.

 

     Par paveikto darbu lasīšanas eksperti saņem balviņu, bet aizpildīto anketu rezultāti tiek apkopoti LNB Bērnu literatūras centrā. Pavasarī Rīgā notiek Lielie lasīšanas svētki – programmas noslēguma pasākums. Tajā parasti piedalās aptuveni 800 lasītāji no visas Latvijas, tostarp arī no Rēzeknes. Svētkos tiek sumināti iecienītāko grāmatu autori, ilustratori, tulkotāji, izdevēji un aktīvākie lasītāji.

 

     Šeit ir apskatāma virtuālā izstāde, kurā var gūt ieskatu visās šī gada kolekcijas grāmatās, kā arī ērti tās rezervēt, neizejot no mājām. Lai jauks ceļojums lasīšanas pasaulē!