Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Jauniešu vecumgrupas 15+ grāmatas stāsta par pieaugšanu un savas vietas atrašanu, par attiecībām gan ar citiem, gan ar sevi.

 

     Sava loma ir arī fantāzijai un vērtību saglabāšanai mūsdienu tehnoloģiskajā pasaulē. Neliels ieskats grāmatās.

 

     Viņa ir Anna, Lasītāja nr.12. Viņai ir sapņu darbs – augu dienu lasīt tekstus, pēc tam nodot izlasīto informāciju. Brīvajā laikā meitene dzīvo bezrūpīgu dzīvi pilsētas prestižākajā rajonā. Šķiet, ka šo idilli nekas nespēs izjaukt, tomēr… Džeinas Šteinbergas grāmatas „Lasītāja” darbība notiek nākotnes Rīgā, kas rada spilgtu klātesamības sajūtu.

 

  

 

     Andrusa Kivirehka grāmata „Tilda un putekļu eņģelis” ir aizkustinošs un dziļš stāsts par bērnu, kas zaudējis tēvu, par atmiņu un fantāziju, par cilvēku attiecībām, mūsdienu tehnoloģisko pasauli un vērtībām, kuras jācenšas saglabāt. 

 

     Lāra Džīna ir vidējā no trim māsām. Vecākā māsa Mārgota ir devusies mācīties uz koledžu, un nu Lārai Džīnai ir jāuzņemas daļa atbildības par jaunāko māsu Kitiju. Meiteņu mamma ir mirusi, tēvs aizņemts darbā, tāpēc uz Lāras Džīnas pleciem gultas arī daļa no mājsaimniecības darbiem. Māmiņas dāvinātā cepuru kārbā Lāra Džīna glabā mīlestības vēstules, kuras ir uzrakstījusi katram no zēniem, kurus ir mīlējusi. Kādu dienu vēstules tiek nosūtītas adresātiem un Lāras Džīnas dzīvē sākas pārmaiņas. Kādas? To lasiet Dženijas Hanas grāmatā „Visiem zēniem, kurus esmu mīlējusi”.

 

     Lotes Vilmas Vītiņas dzejas grāmata „meitene” stāsta par jaunas meitenes pieaugšanu. Mazā persiku krāsas grāmatiņa ir ikdienišķu atklāsmju un negaidītu brīžu pilna.

 

  

 

     Mazliet jocīgais zinātnieks Čārlzs Maksims pēc kuģa avārijas Lamanša jūras šauruma ūdeņos čella futlārī atrod mazu meitenīti. Tā kā Čārlzs ir atbildīgs cilvēks, viņš mazo meitenīti nosauc par Sofiju un ņem savā aizbildniecībā. Kad meitene paliek 12 gadus veca, bāreņu uzraudzības komisija nolemj, ka Sofijai ir jādodas uz bāreņu patversmi. To nu gan Čārlzs un Sofija negrib pieļaut, tāpēc viņi sēžas vilcienā un dodas uz Parīzi meklēt Sofijas mammu. Kas notiek Parīzē un vai Sofija sastopas ar mammu, lasiet Katrīnas Randelas grāmatā „Čells, Sofija un Parīzes jumti”.

 

     Beļģijā ir tradīcija, ka septiņu dēlu ģimenē jaunākais dēls kļūst par karaļa krustdēlu. Kā ir dzīvot jaunākajam starp septiņiem brāļiem un būt karaļa krustdēlam, var lasīt Barta Mūjārta autobiogrāfiskajā stāstu krājumā „Brāļi”. Grāmata valdzina ar kompakto un muzikālo valodu, kurā gluži vai vibrē apspiestas emocijas un neizteiktas vēlmes. Jocīgi atgadījumi un patikšanas, kā arī sīkas nepatikšanas ir izstāstītas fantastiski vienkārši un jautri. 

 

     Nāc uz Bērnu bibliotēku un piedalies Jauniešu žūrijā 2021!