Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Rēzeknes pilsētas Bērnu bibliotēkā rudens mēnesī plaukti papildināti ar jauno grāmatu kolekciju jauniešiem. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

1. Vizma Belševica "Bille"

 

     Vizmas Belševicas (1931 – 2005) "Bille" ir romānu triloģijas ,,Bille” pirmā daļa. Kopš pirmizdevuma 1992. gadā šī grāmata nāk klajā ceturto reizi, autores 85. jubilejas gadā. Triloģija ,,Bille” ir iekļauta Latvijas Kultūras kanonā un LTV raidījuma "Lielā lasīšana" veidotajā latviešu iemīļotāko grāmatu sarakstā. Tā ir tulkota zviedru un krievu valodā.

 

     Vizma Belševica: "Stāsts par Billi nav autobiogrāfija tiešā nozīmē. Man bija jāpastāsta par to, kā dzīvoja nomalē ļoti trūcīgi cilvēki, kam Ulmaņlaiki nebija nekāda paradīze. Arī nekāds īpašs patriotiskums pie viņiem nebija manīts, bet nebija manīts arī tas, ka viņi sapņotu iekļauties Padomju Savienībā." Šī grāmata ir viens no izcilākajiem latviešu prozas darbiem, kas 20. gadsimta 90. gados mainīja priekšstatu par bērnības atmiņu atainojumu literatūrā pēc Otrā pasaules kara un neierasti tieši tēlo bērna un vecāku, bērna un pasaules attiecības.

 

     "Bille" ir daļēji autobiogrāfisks stāstījums par mazo meiteni Billi, no kuras skatupunkta grāmatā atveidota pasaule. Darbība noris trīsdesmitajos gados – laikā, kas mūsdienās kārtējo reizi pārtapis zaudētajā paradīzē. Triloģijas pirmā daļa “Bille” izdota 1992. gadā ASV un 1995. gadā Latvijā, saņēmusi Kārļa Goppera fonda balvu (1993).

 

2. Linda Nemiera (Dreimane) "Sofijas noslēpums"

 

     Grāmata par Veroniku, diplomētu vēsturnieci un gidi, kura dodas tikties ar bērnības draudzeni un studiju biedreni Marutu, bet paļaujoties mirkļa impulsam, nonāk sava mūža lielākajā piedzīvojumā.

                                                                                                      

     Draudzenes sabiedrībā jaunā sieviete ceļo uz Stambulu. Bosfora līča krastā noskaidrojas, ka Maruta šajā pilsētā plāno ne vien atpūsties un apmeklēt greznās mošejas un pilis, bet arī atklāt kādu senu noslēpumu, kuru glabā Svētās Sofijas katedrāle.

                                                                                                                           

     Veronika un Maruta vēl nenojauš, ka viņām pa pēdām no Rīgas ir devies svešinieks, kurš darīs visu, lai no šīs mistērijas netiktu notraukti aizmirstības putekļi. Piedzīvojumi vedīs abas vēsturnieces no saulainās Stambulas uz rožu smaržas ieskauto Bulgārijas galvaspilsētu Sofiju, liekot vairakkārt apšaubīt – vai atklājums ir riska vērts? Vai Sofija izpaudīs savu noslēpumu?

 

     Ar jaunāko darbu "Sofijas noslēpums" autore sevi piesaka jaunā – kriptoromāna – žanrā.

 

3. Lūsija Moda Montgomerija "Anna no Eivonlijas"

 

     "Anna no Eivonlijas" ir otrā grāmata par dedzīgo un sirsnīgo Annu no "Zaļajiem jumtiem". Nu viņai ir jau sešpadsmit gadu, viņa ir pieaugusi… gandrīz. Meitenes pelēkās acis dzirkstī līdzīgi vakara zvaigznēm, bet kastaņbrūnie mati joprojām liesmo tāpat kā viņas raksturs. Gadiem ritot, viņa ieguvusi Eivonlijas iemītnieku mīlestību un tāda cilvēka reputāciju, kas allaž pamanās iekulties dažādās ķibelēs. Taču īstā Annas rakstura pārbaude sākas tad, kad viņa kļūst par skolotāju. Annai nākas ne tikai mācīt citiem rakstīt, lasīt un rēķināt, bet arī pašai iziet dzīves skolu. Viņa uzzin to, cik sarežģīta var kļūst dzīve, jaucoties kāda cita mīlas lietās un  pieņemot "Zaļajos jumtos" vēl divus bāreņus, kā arī vērojot glītā Gilberta Blaita dīvaino uzvedību.

 

     Rakstniece Lūsija Moda Montgomerija (1874–1942), tāpat kā viņas atainotā varone – Anna, agri palikusi bez vecākiem un uzaugusi pie jūras Prinča Edvarda salā, Kanādā. Darbā autore pa daļai ir aprakstījusi pašas pieredzēto un pārdzīvoto savos bērnības un jaunības gados.

 

4. Eva Ibotsone "Ceļojums uz Amazoni”

 

     Neaizmirstams, piedzīvojumiem bagāts stāsts par draudzību un brīvību. Bārene Maija nespēj vien sagaidīt, kad sāksies viņas jaunā dzīve tālajā Brazīlijā, kopā ar radiniekiem, kurus nekad nav sastapusi. Viņa cer iegūt mīlošu ģimeni, ar ko dalīties aizraujošos piedzīvojumos, bet nonāk pie ļauniem un savtīgiem cilvēkiem, kas baidās spert lieku soli ārā no mājas. Kad Maija iepazīstas ar noslēpumainu zēnu, kurš viens pats mitinās mežonīgās upes krastos, meitene pamazām atklāj neparastās zemes būtību un iemīl to no visas sirds.

 

     Grāmata ieguvusi Nestlē Smarties bērnu grāmatu galveno balvu, bijusi izvirzīta Kārnegi medaļai, Vitbreda bērnu grāmatu godalgai un Guardian balvai.

 

5. Ērina Hantere "Klanu kaķi. Brīvībā"

 

     Ērinu Hanteri iedvesmo mīlestība pret kaķiem un aizraušanās ar savvaļas dabu. Viņa dziļi ciena dabu visās tās izpausmēs un ar prieku rada mītiski krāšņās, aizraujošās "Klanu kaķu" sērijas grāmatas.

 

     Jau paaudžu paaudzēs, mežā, tepat līdzās cilvēkiem – viņu pilsētām, ciematiem un automaģistrālēm – mājo četru dažādu klanu brīvie kaķi. Viņi dzīvo vadoties pēc savu senču goda likumiem, taču Pērkona klanam draud briesmas un arī citu klanu kaķiem jācīnās par izdzīvošanu. Tumšais Ēnas klans no dienas dienā kļūst stiprāks un noslēpumainā nāvē mirst Pērkona klana karotāji. Šajos nemierīgajos laikos mežā uzrodas parasts mājas mincis, vārdā Rūsiņš... kuram ir visas izredzes kļūt par visdrosmīgāko klanu kaķi, kāds jebkad redzēts.                                      

 

6. Džons Grīns "Katrīna pēc Katrīnas"

 

     Jauna, jautra un negarlaicīga grāmata no bestselleru autora "Papīra pilsētas", "Zvaigžņu vaina" un "Meklējot Aļasku". Brīnumbērns Kolins Odinecs tikko ir pabeidzis skolu un dodas prom no mājām... ar desmit tūkstošiem dolāru kabatā, asinskāru, plēsīgu kuili uz papēžiem un ar labāko draugu Hasanu, dodoties neaizmirstamā ceļojumā, kurš uz visiem laikiem izmainīs viņu dzīvi. Draugiem nākas piedzīvot apbrīnojamus piedzīvojumus, izvest romantisku attiecību formulu, cīnīties, iemīlēties, pievilties, atvērt lielu skaitu Katerinas noslēpumu un beidzot kļūt patiesi laimīgiem. Īstais šīs grāmatas šarms ir galveno varoņu raksturs. Džona Grīna grāmatās tieši dialogs ir šis ierocis, kurš aizraus lasītājus.

 

7. Geila Formena "Ja es palieku"

 

     Miai ir septiņpadsmit gadu un līdz kādam nedaudz sniegotam rītam Oregonā viņai ir viss kas var meiteni darīt laimīgu: mīloša ģimene, puisis un sirdsdraudzene, kā arī viņas pirmā mīlestība – klasiskā mūzika un čells, kura spēle sola Miai spožu mūziķes karjeru.                                                                                   

 

     Visu to iznīcina viens acumirklis uz šosejas. Tagad Mia atrodas uz dzīvības un nāves robežas. Slimnīcā no malas vērojot gan sevi, gan apkārtējos, meitene nemitīgi uzdod sev sarežģītus jautājumus, no kuriem visbūtiskākais – vai ir nozīme palikt starp dzīvajiem, ja zaudēts tik ārkārtīgi daudz? Un kāda gan varētu būt viņas nākotne? Bet – vai tiešām zaudēts ir viss?

 

     Romāns vienlaikus vēsta arī par ģimenes nozīmi un par to, ka mīlestība, ja vien tā ir patiesa, ir nezūdoša. Miai jāsaprot, ka tieši mīlestība ir tā, kas viņu sagaidīs pirmā, ja vien viņa izlems palikt. Šis ir stāsts par mīlestību, draudzību, zaudējuma sāpēm, drosmi un dvēseles spēku. Romāns "Ja es palieku" ASV izdots vairakkārt un tas ticis tulkots daudzās pasaules valodās.

 

8. Kasandra Klēra "Kritušo eņģeļu pilsēta"

 

     Ceturtā grāmata. No angļu valodas tulkojusi Laura Dreiže.

 

     Eņģeļu karš ir noslēdzies un Klerija Freja ir atgriezusies Ņujorkā. Viņa trenējas, lai kļūtu par Ēnu Mednieci un iemācītos izmantot savas īpašās spējas. Beidzot starp Pazemiešiem un Ēnu Medniekiem valda miers. Un pats galvenais, Klerija beidzot var saukt Džeiku par savu puisi, tomēr visam ir sava cena.                                                       

 

     Kāds slepkavo Ēnu Medniekus un rada saspīlējumu, kas var novest pie vēl viena asiņaina kara. Klerijas labākais draugs Saimons nespēj palīdzēt, lai kur viņš ietu, visi grib viņu savā pusē – kopā ar vareno lāstu, kas bojā viņa dzīvi. Kad Džeiks bez paskaidrojuma sāk atsvešināties no Klerijas, viņa ir spiesta iedziļināties mistērijā, kuras atrisinājums ir arī viņas visļaunākais murgs: Klerija ir aizsākusi šaušalīgu ķēdes reakciju un tās rezultātā var zaudēt visu ko mīl, pat Džeiku.

 

9. Reičela Renē Rasela "Nikijas dienasgrāmata 7"

 

     Nikija kopā ar draugiem ieraksta savu dziesmu. Viņai pa pēdām seko televīzijas realitātes šova komanda. Vēl jāpaspēj apmeklēt vokālās nodarbības un deju stundas un tikt galā ar pašas trako ģimenīti. Tas viss, protams, sarežģī Nikijas attiecības ar viņas sirds āķīti Brendonu. Un kur nu bez problēmām, ko sagādā Nikijas ļaunākā ienaidniece – Makenzija! Vai Nikija šajā mēnesī tiks ar visu galā? Vai viņa un Brendons beidzot piedzīvos savu pirmo skūpstu?

 

     "Nikijas dienasgrāmatas" visā pasaulē izdotas jau 13 miljonos eksemplāru.

 

10. Anna Toda "AFTER. Pēc mūsu tikšanās"

 

     Anna Toda ir jauna amerikāņu autore, kuras grāmatu sērija "AFTER" visā pasaulē izraisījusi īstu sajūsmas vētru. Visa sākums bija literārā platforma wattpad, kurā Anna Toda ar pseidonīmu IMAGINATOR1D sāka rakstīt episko, erotisko, jaunas meitenes un mežonīga, neizprotama puiša mīlas stāstu. Pirmajās divās dienās to bija izlasījuši vairāk nekā miljons lasītāju. Ešlija Gārdnere, viena no wattpad komandas līderēm, atzīstas: "Neko tamlīdzīgu wattpad vēl nebijām pieredzējuši. Fanu miljoni jau pirmajās publicēšanas dienās!"

 

     Viens no "AFTER" sērijas centrālajiem tēliem ir Tesa. Laba meitene, kuru mājās gaida jauks, uzticams puisis. Viņai ir mērķis, stingrs raksturs un māte, kura meitu notur uz pareizā ceļa.

 

     Nupat iekārtojusies universitātes kopmītnēs, Tesa iepazīstas ar Hārdinu. Puiša brūnie, nekārtīgie mati, britu akcents, tetovējumi un gredzens lūpā viņu ļoti atšķir no visiem cilvēkiem, kurus Tesa jebkad ir pazinusi.

 

     Taču Hārdins ir arī nežēlīgs. Tesai vajadzētu viņu ienīst un meitene arī neieredz Hārdinu – līdz brīdim, kad attopas ar viņu divatā savā kopmītņu istabā. Tesu ir apbūrusi puiša dabas tumšā puse, un pirmais skūpsts viņā iededz vēl nepazītas kaislības liesmu.

 

     Hārdinam Tesa ir kā narkotika. Viņš iekāro viņu, bet arī atstumj, pazemo un bēg. Sava sabradātā lepnuma drupās meitene meklē īsto Hārdinu – to, kurš tik prasmīgi slēpjas aiz meliem. Jo tā taču var būt mīlestība…

 

     Jaunās grāmatas gaida savus lasītājus bērnu bibliotēkā Dārzu ielā 37.