Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Rēzeknes Bērnu bibliotēka iesāk 2017. gadu ar jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats.

 

     Pirmo reiz Latvijā klajā nākuši ucināmie panti bērniem “Te pelīte miltiņus mala”. Tie paredzēti mazuļiem jau no pusgada vecuma. Grāmata drukāta ar bērniem nekaitīgu tipogrāfijas krāsu uz cietā kartona lapām tā, lai tās pavisam maziem bērniem ir drošas un parocīgas.

 

     Par ucināmajiem pantiem mēdz saukt tekstus, ko skaita pieaugušais un ko pavada kustības – spēles ar bērna pirkstiem, rokām, kājām, kutināšana un paijāšana, bērna šūpošana uz ceļiem vai kājām. Parasti ucināmos pantus sāk skandēt bērna otrajā dzīves pusgadā, kad mazais sāk aptvert teksta nozīmi un pats spēj nosēdēt klēpī.     Ucināšana veicina maņu un motorikas attīstību un mazie ucināmie panti par folkloru bagātinās bērna garīgo pieredzi, ļaujot viņam iepazīties ar tautas kultūras daļu.

 

     Ucināmo pantu grāmata atgādinās par tālu kopā pavadītu laiku ar vecākiem vai vecvecākiem: pieskārieniem, smiekliem, pirmajiem līdzi izteiktajiem vārdiem.

 

     Grāmatu ilustrējusi Irita Tīlane-Pakalniņa.

 

     Sērijas “Es protu lasīt” grāmatas ir unikālas, jo tās dod iespēju vecākiem lasīt kopā ar bērnu: atvērumu kreisajās pusēs ievietots teksts, ko lasa pieaugušais, bet labajās pusēs piedāvāti vienkārši teikumi, kurus bērns var izlasīt pats. No šis sērijas pieaugušais kopā ar bērnu varēs izlasīt pasakas “Pelnrušķīte”, “Sniegbaltīte”, “Skaistule un Briesmonis”.

 

     Pasakas ir saīsinātas, lai mazajam lasītājam tās būtu vieglāk uztveramas. Grāmatu beigās ievietoti daži uzdevumi un jautājumi par pasakas saturu. Bērnu noteikti iepriecinās grāmatu izteiksmīgās ilustrācijas.

 

     Kristīnes Neimanes pirmā grāmata “Ezītis, kam nebija kažociņa” ir sirsnīgs stāstiņš bērniem par ezīti, kurš nebija tāds kā citi, un par to, kā piepildījās viņa vēlēšanās. Grāmatas māksliniece Zane Raičenoka-Raišonoka.

 

     Daudziem pieaugušajiem labi zināmā dramaturģe Lelde Stumbre uzrakstījusi grāmatu “Pūcīte ar zeltainajām acīm” bērniem. Šo aizraujošo stāstu ilustrējis izcilais latviešu mākslinieks Edgars Folks.

 

     Vai jums liekas, ka pavasaris un rudens pie mums atnāk tā vienkārši, bez kādām pūlēm un sarežģījumiem? Ka visi to vien gaida un par to priecājas? Izrādās, tā nebūt nav... Pūcīte ar zeltainajām acīm to zina vislabāk.

 

     Kad rūķis Snūķis ar trakajiem makaronu ēdājiem nozog pavasari un rudeni, Pūcītei nepieciešama palīdzība, lai tos izglābtu. Varētu palīdzēt Sēņu sieva – viņa ir laba un līdzjūtīga, taču ne vairs jauna. Varbūt talkā nāks divpadsmitgadīgā Anna?

 

     Grāmatas varoņi Asniņš un Rudīte, Zaļo aļģu tantiņa, rūķis Snūķis un kaija, vārdā Livingstone, tiek ierauti vētrainos notikumos. Un kas par to? Dzīve bez piedzīvojumiem ir garlaicīga!

 

     Brīnišķīgās un neaizmirstamās “Vakara pasaciņas” no itāļu valodas tulkojusi Marta Ābele. Grāmata ir krāšņi ilustrētu saīsinātu pasaku apkopojums, kurā iemīļotu pasaku varoņi – Bembijs, Runcis zābakos, Pinokio un citi – aizved mazo lasītāju fantastiskā brīnumu pasaulē.

 

     Pasaku izlase “Latviešu tautas pasakas latviski un angliski” aizvedīs mazos lasītājus aizraujošā ceļojumā, palīdzot apgūt jaunus vārdus kā latviešu, tā arī angļu valodā. Lasi un mācies, ceļojot pa pasaku valstību!

 

     Angļu valodā tulkojusi Terēze Svilāne. Māksliniece Agija Staka.

 

     Grāmatu “Džeronīmo Stiltons. Slepenais aģents” no itāļu valodas tulkojusi Astra Šmite. Literārie darbi par Džeronīmo Stiltonu tulkoti 47 valodās, Itālijā pārdotas 32 miljonu lielā metienā, bet pasaulē – 128 miljonu tirāžā.

 

     Džeronīmo Stiltons ir ļoti talantīgs, inteliģents, darbspējīgs un uzņēmīgs grauzējs. Viņš ir dzimis Pelēnijā (Peļu salā), ieguvis maģistra grādu grauzēju literatūras peloloģijā un salīdzinošās arheopelotikas filozofijā. Stiltons vada nozīmīgāko Pelēnijas avīzi “Grauzēja Balss”. Viņš saņēmis daudzus apbalvojumus, to vidū Pelicera prēmiju par sensacionālo darbu “Pazudušo dārgumu noslēpums”.

 

     Džeronīmo Stiltons ir nonācis absolūti neapskaužamā situācijā. Viņam 24 stundu laikā jāpaveic kāds ārkārtīgi nozīmīgs uzdevums, un, kā par spīti, neviens no Džeronīmo draugiem dažādu iemeslu dēļ nespēj viņam palīdzēt. Džeronīmo nolemj darboties viens, taču katrā kritiskā brīdī viņš sajūt noslēpumainu smaržu un brīnumaini izglābjas no briesmām.

 

     Frančeskas Saimonas “Negantais Niks tiek pie bagātības” ir kārtējais stāsts par Negantā Nika jautrajiem piedzīvojumiem.

 

     Ja paša ģimene tevi neieredz un piesienas par katru sīkumu, atliek tikai viens – jādodas prom. Niks ir pārliecināts, ka tad gan viņa vecāki dabūs trūkties un lūgsies, lai viņš atgriežas.

 

     Sporta dienas skolā ir neciešamas un pazemojošas, taču Niks ir apņēmības pilns šoreiz kārtīgi izpriecāties un uzvarēt kaut vienā disciplīnā. Vai viņam tas izdosies?

 

     Nikam vajadzīga nauda – un ātri! Taču viņa krājkasīte ir tukša un vecāki atsakās dēlam piešķirt lielāku summu ikdienas tēriņiem. Pēkšņi zēnam iešaujas prātā lieliska doma!

 

     Lai Ziemassvētkos iegūtu kārotās dāvanas, Niks ir gatavs uz visu, taču vispirms viņam jāpārcieš svētku vienīgais trūkums – ienīstā brālēna ciemošanās.

 

     Jaunajā grāmatā “Mitoloģija: aizraujošs ceļojums seno mītu pasaulē, kurā mājo dievišķas un fantastiskas būtnes” no sērijas “Mīti un leģendas” iepazīsti seno cilvēku iztēles bagātību. Iedziļinies cilvēka domas un radīto tēlu pasaulē!

 

     Ella dzīvo Somijā un tagad mācās jau otrajā klasē. Viņai ir jauka klase un jauks skolotājs. Pareizāk sakot, bija, jo pēdējā laikā skolotājs ir īsti superforšs!

 

     Šajā grāmatā var izlasīt par piedzīvojumiem nometnē, kur skolotājs uzveica aunu. Tad pienāca rudens, un skolotājs sāka mācīt jaunu priekšmetu ar nosaukumu “īsta neraža”, Ella ar Paulu gandrīz nopelnīja miljonu, tad nācās izstrādāt plānu pasaules glābšanai, un visbeidzot skolotājs viņiem sarīkoja īstu nakts skolu. Tā bija tīrā izklaide. Lasi vairāk Timo Parvela “Ella un draugi” 2. daļā.

 

     “Pusķēniņš” ir rakstnieka Džo Aberkrombija fantāzijas žanra triloģijas “Sašķeltā jūra” pirmā grāmata. Grāmatas galvenajam varonim Jārvi pēc tēva nāves jākļūst par Getlandes ķēniņu. Taču puisis apzinās, ka būs tikai tāds “pusķēniņš” vien, jo diemžēl tikai viena roka viņam ir stipra un spēcīga, bet otra – kropla.

 

     Varbūt Jārvi varētu pārvaldīt valsti ar prātu vien, jo zināšanu un gudrības puisim netrūkst? Vai Jārvi būs pilntiesīgs ķēniņš, ja pats necīnīsies ar ienaidnieku kaujas laukā? Vai ļaudis viņu cienīs?

 

     Sūrs un smags ir norūdīšanās ceļš, taču Jārvi sevi pierāda gan prāta asumā, gan muskuļu spēkā. Neparedzamiem pavērsieniem bagāts sižets, kur ienaidnieki kļūst par draugiem, bet draugi izrādās ienaidnieki, kur robeža starp labo un ļauno ir tik svārstīga un dažkārt nekas nenotiek tā, kā mēs gaidām. Spēcīgi tēli, intrigas un atrisinājumi.

 

     Rakstnieci Emīliju Lokhārtu Latvijas lasītāji jau ir iepazinuši ar grāmatu “Mēs bijām Meļi”. Izdevniecība “BaibaBooks” nupat ir izdevusi citu autores darbu – “Puišu saraksts”, kas nav nekas līdzīgs “Mēs bijām Meļi”.

 

     10 dienās galvenās varones dzīve izmainās: 15 puišu, 11 vizītes, 4 keramikas vardes un viņai tikai 15 gadu, bet jau savs psihoterapeits. Stāsts ir par Rūbiju Oliveru, kas mācās Teitas vidusskolā.

 

     Labestības pilns, sirsnīgs stāsts par skolu, par draudzību un nodevību, par pirmo mīlestību un vilšanos, ko piedzīvo pusaugu meitene Rū.

 

     Šī grāmata vairāk saistīs meitenes, bet ieinteresētu arī zēnus, lai uzzinātu, ko īsti vēlas meitenes. Un tā noteikti patiks jau pieaugušajām meitenēm, kuru meitas pašreiz ir galvenās varones vecumā. Jo mums visiem un visām reiz bijis savs Puišu saraksts un savs skolas visums, kad dzīve riņķoja vienīgi ap to.