Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Bērnu literatūrā palēnām parādās jaunas grāmatas latgaliešu valodā. Ar katru gadu tās top aizvien krāšņākas un interesantākas. Palūkosimies, kas ienācis Bērnu bibliotēkas plauktos pēdējo gadu laikā!

 

     Pagājušā gada nogalē iznākusī Ilzes Spergas dzejoļu grāmata „Vuškeņa iz pļovys” (2021) priecēs pirmsskolas vecuma un sākumskolas posma bērnus. Kopā ar grāmatu ir iznācis digitāls mūzikas albums, kur Kristaps Rasims ar saviem bērniem Ernestu un Terēzi (grupa „Rupuči”) izdzied septiņus no grāmatas dzejoļiem. Grāmata būs labs palīgs ieinteresēt bērnus lasīt latgaliski vai dziedāt līdzi. Arī Inetas Atpiles-Juganes grāmata „Burtu vuoceleite” (2021) palīdzēs mazajam lasītājam apgūt prasmi lasīt latgaliski un iepazīstinās ar dažiem retāk lietotiem vārdiem latgaliešu valodā.

 

     Kad lasīšana latgaliski vedas raiti, ir īstais brīdis ķerties klāt Ontona Slišāna dzejoļiem. Krāšņajā, Latgales skolu bērnu zīmējumiem bagātajā dzejoļu krājumā „Vuss apliek maņ munā volūtā skaņ” (2018) ir apkopotas 15 no 17 Ontona Slišāna dzejoļu grāmatām bērniem. Papildvērtība ir O. Slišāna bērnu un mazbērnu atmiņas par dzejnieku. Savukārt dzejoļos var vērot dzejnieka pierakstītos mirkļus no viņa bērnu, mazbērnu un tuvākās apkaimes bērnu dzīves.

 

     Egitas Kancānes daļēji autobiogrāfiskie atmiņu tēlojumi grāmatā „Syltuo mola” (2018) aizved uz Andiņu ciemu Vārkavas pusē laika posmā no 1989. līdz 1990. gadam. Stāsti ir sižetiski saistīti viens ar otru un pakāpeniski parāda bērna pasauli, kurā dzīvot ir ļoti aizraujoši, kaut arī ne vienmēr viegli.

 

     Anitas Graudiņas humoristiski ironiskās Plōceņu Mases vēstules krājumā „Plōciņu Mase roksta” (2021) ar O. Vauša (Marta Haheļa) ilustrācijām atgādinās, ka reizēm ir jāpasmejas arī pašiem par sevi.

 

     Lirikas plauktā Inetas Atpiles-Juganes dzejoļu krājums „Spuornu golu šolks” (2021). Nelielā grāmata violetīgās nokrāsās un zīda pieskārienu gaisīguma un viegluma jaušamībā ieved sievietes dvēseles pasaulē, kurā kluss smeldzīgums mijas ar iemīlēšanos un uzdrīkstēšanos. Kā jau ierasts iepriekšējā krājumā („Mūdynuot muokuļus” (2016)), arī šajā grāmatā dzeju papildina fotostāsts fotogrāfes Aritas Atpiles-Donas interpretācijā, kuru izdzīvojusi pati grāmatas autore.

 

     Krājums „Pasaukums. Ceļš. Andra Eriņa dziesmas” ir ilgi gaidīts notikums dziesminieka Andra Eriņa daiļrades cienītājiem. Viņa dziesmas tiek dziedātas ne vien latgaliešu ģimeņu godos un saietos, bet arī TV studijās, koncertzālēs un pat Dziesmu svētku estrādēs. Dziesmu emociju paletē – gaišas skumjas, pāri malām plūstošs prieks, bezgalīga mīlestība pret savu dzimto zemi un cilvēkiem. Kādas grāmatas vēl ir pieejamas Bērnu bibliotēkā latgaliešu valodā, skaties šeit. Nāc uz bibliotēku un lasi grāmatas arī latgaliešu valodā!