IMG 20230311 0953231
foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Lai arī vēl puteņo, gaisā ir jaušams pavasaris. Marts Bērnu bibliotēkā ienāk ar vairākām jaunām grāmatām. Nedaudz pašķirsim to lapas.

 

     Mīlīgos dzejolīšos un skanīgās dziesmiņās izdzīvot pavasari, ar pirmajām puķēm, vasaru laukos, iepazīstot dažādus dzīvnieciņus un viņu piedzīvojumus, rudeni, ar sēņošanu un skolas gaitām, un ziemu, gan tādu dīvainu, bez sniega, gan baltu un pūkainu, aicina Irīna Pumpure grāmatā „Vecmāmiņas pūra lāde”.

 

     Oleksija Čerepanova bilingvālajā (latviešu un ukraiņu valodās) grāmatā „Meža sargātājs” Zēnam laimējas sastapt Meža Sargātāju, kurš viņam atklāj acīm apslēpto, netveramo burvību. Grāmatā teksts un zīmējumi rada drošu pasauli, kura sākas agrā rītā ar rasu zālē un dzeltenu putniņu, un ved cauri dienai ar mežu, mākoņiem, elfiem un vienradžiem, lai nonāktu atpakaļ mājās laimīgs.

 

     Sērijas „Es lasu” grāmatas „Maģiskās pasakas” un „Burvīgi stāstiņi” noderēs bērniem, kas pilnveido savu lasītprasmi. Pēc katras pasakas vai stāsta ir uzdevumi, kas palīdz atcerēties un saprast lasīto.

 

     Klērai patīk kāpt kokos, Eduardo – spēlēt datorspēles. Bet Keita kopā ar tēti labprāt vēro zvaigznājus. Kādās zinātnes jomās un profesijās tas var noderēt? Tero Mielonena grāmatā „Pasaules pētnieki” var iepazīties ar visdažādākajām jomām: no jūras dzīļu izzināšanas līdz medicīnai, arheoloģijai, vēsturei, vulkānu pētniecībai un pat psiholoģijai.

 

     Harija Petrocka grāmatas „Otto brīnās” galvenais varonis ir zēns, kurš visu saprot burtiski, līdz ar to izraisot virkni pārpratumu. Pieaugušie uz Otto jautājumiem ne vienmēr spēj atbildēt, tādēļ zēns ķeras pie darbošanās pats. Kā viņam izdodas, tas jālasa grāmatā!

 

     Māra Runguļa savāktie un sakārtotie skaitāmpanti un ķircināmpanti grāmatā „En den dīno šoko loko tīno” patiks ne tikai bērniem, bet arī viņu vecākiem, ļaujot atgriezties pagalma rotaļās. Grāmatu papildina komentāri un skaidrojumi par skaitāmpantu izcelsmi un dažādu elementu nozīmi, ļaujot pantus uztvert arī kā vēstures atspoguļojumu. Līdztekus tradīcijai uzsvērta bērnu folkloras radošā būtība, iespēja vienmēr improvizēt atbilstoši konkrētai situācijai.

 

     Kerta pieaugusi vēlas kļūt par rakstnieci, savukārt viņas tēvs vēlas, lai meitene kļūst par uzņēmēju. Klasesbiedri Kertu vai nu ķircina, vai nosoda par labām sekmēm mācībās. Kādu dienu, kad skolā ir pavisam traki, Kerta bēg prom no skolas un kādā rotaļu laukumā sastop horvātu meiteni Luciju. Lucijai ir sapnis – sagādāt mammai dzimšanas dienas dāvanu, kas neļaus skumt par atstāto dzimteni. Kas notiek tālāk? To izstāstīs Kadri Hinrikusa grāmatā „Zilonis”.

 

     Kas vēl ir jaunumu plauktā? Nāc uz Bērnu bibliotēku un izvēlies savu grāmatu!