Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2017. gada 7. decembrī Rēzeknes Bērnu bibliotēkā notika radošā darbnīca „Sniegavīru saiets”, lieliem un maziem sniegavīriem ienesot baltas ziemas noskaņas.

 

     Šajā dienā radošo darbnīcu apmeklēja liels lasītāju pulks. Kopā ar radošās darbnīcas idejas autori Lāsmu Leiņu tika veidoti sniegavīri: daži sniegavīri bija taisīti, lai varētu paņemt uz mājām un iekārt eglītē; citi tika gatavoti vēl neparastāki, tos bija jātaisa no telpiskām balta papīra bumbām.

 

     Kamēr bērni čakli strādāja, bibliotēkas darbiniece Santa ielūkojās žurnālā „Ilustrētā junioriem” un izlasīja, ka pirmais mūsdienu sniegavīrs ticis izveidots 1493. gadā kā arhitekta un skulptora Mikelandželo iedomu auglis. Taču šo būtni par sniegavīru sāka saukt tikai 18. gadsimtā Vācijā. Sniegavīra vārds pirmoreiz parādījās kādā bērnu dziesmu grāmatā Vācijas pilsētā Leipcigā.

 

     Laika gaitā neviena ziema nebija iedomājama bez sniegavīriem pagalmos un parkos, tāpat arī uz apsveikumu kartītēm tos bieži zīmēja. Kādu laiku pat uzskatījuši, ka sniegavīrs pie mājas aizsargā no ļaunajiem gariem, jo tas veidots no baltas masas, kas krīt no debesīm. Tā esot bijusi kā dāvana, kas spēj nodot cilvēka vēlēšanos Dievam. Un, kad sniegavīrs izkusa, cilvēka vēlēšanās piepildījās.

 

     Savukārt Tatjana un Lāsma lasīja grāmatiņas „Мой дорогой снеговик” („Mans dārgais sniegavīrs”) un „Sniegavīra ballīte”, kurās lādzīgais sniegavīrs gatavojās Ziemassvētku ballītei, līdz kurai daudz kas vēl bija jāpaveic. Bērni katram sniegavīram domāja vārdu, kā lai nosauc? Daži no tiem – Priecīgais lasītājs, Jautrītis, Sniega bumbulītis utt.

 

     Radošajā darbnīcā tapušie sniegavīri, kā arī viesis – Avīžu sniegavīrs no Centrālās bibliotēkas, gaidīs apmeklētājus bibliotēkā līdz Jaunā gada janvāra beigām.

 

     Lai mums katram mazs brīnums ikdienā un liels brīnums sirdī. Lai Ziemassvētku gaidīšanas laiks nāk ar mirdzumu acīs un dvēselē.