Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     “Palasi man grāmatiņu!” ir tik būtiski sadzirdēt šo mazā bērna lūgumu, lai atvērtu viņam vārtus uz grāmatu pasauli. Lasīt kopā ar vecākiem – tas ir brīnišķīgi.

 

     Lai neapjuktu izvēlē, iepazīstināsim ar dažām jaunākajām grāmatām, kuras būs interesantas pirmsskolas vecuma bērniem.

 

     Sērijā „Pasaku klasika” ir iznākušas divas grāmatiņas „Laimīgais briedēns Bembijs” un „Lidojošais zilonēns  Dambo” ar burvīgajām Agijas Stakas ilustrācijām.

 

     Linu Žutauti lasītāji pazīst kā grāmatu sērijas par Kiku Miku autori un ilustratori. Vienā no pirmajām grāmatām par Kiku Miku viņu apciemoja Nekārtības rūķītis, viņš bija ieradies no tālā mēness, uz kura rūķītim ir savs namiņš. Nu par Nekārtības rūķīti ko vairāk uzzināt var grāmatā „Nekārtības rūķītis un negaidītais viesis”. Asprātīgās ilustrācijas ir cieši savītas kopā ar tekstu un patiks bērniem pētniekiem.

 

     Arī Inga Barkāne „Kaķumuižas etīdes” ir gan izstāstījusi, gan uzzīmējusi. Katram no Kaķumuižas iedzīvotājiem – pieciem kaķiem un čaklajam rūķītim Vannītim – ir savs, spilgti izteikts raksturs, un lasītājs var vērot, kāda ir viena diena viņu dzīvē.

 

     Īsi pirms skolas gaitu uzsākšanas bērniem ir jāiemācās lasīt, tam var palīdzēt draiskā „Zvēru lāde. Skaitāmpanti ar ilustrācijām”. Pantu vienkāršais ritms un krāsainās zilbes lasītmācīšanos pārvērš par rotaļu.

 

     Kad burti un zilbes jau ir apgūti, var ķerties pie nelielu grāmatiņu lasīšanas. Tonija Volfa grāmatas „Jēcis. Trusītis kārumnieks” un „Čieps. Drosmīgais cālēns” ir ar lieliem burtiem un košām ilustrācijām, kas piesaistīs bērna uzmanību.

 

     Ja ir garlaicīgi, tad ir mazliet jāpadomā. Padomājot var izdomāt, ko darīt, lai nebūtu garlaicīgi… Kā ar domāšanu un garlaicības pārvarēšanu veicās kaķītim un ūpītim, var izlasīt Edgara Valtera grāmatā „Kaķītis un Ūpītis”.

 

     Lasot kopā ar bērniem, vecāki veic nozīmīgu ieguldījumu viņu nākotnē, palīdzot attīstīt gan sociālās iemaņas un prasmes, gan veicinot kognitīvo un morālo attīstību. Bērnu bibliotēka gaida ciemos mazos lasītājus kopā ar vecākiem!