Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Otrais ceļojums grāmatu izstāžu ciklā „Iepazīsti kaimiņtautu literatūru” ved uz Krieviju. Bērnu bibliotēkā ir pieejams plašs krievu rakstnieku grāmatu klāsts oriģinālvalodā, tomēr šoreiz ieskatīsimies dažās latviešu valodā tulkotās grāmatās.

 

     Grigorija Služiteļa grāmatas „Savēlija dienas” galvenais varonis ir kaķis. Tomēr viņš ir neparasts kaķis – agri ar redzi apveltīts (vēl kaķenes miesās), ļoti inteliģents un erudīts. Piedzimis kā ielas kaķis, Savēlijs savā ceļā sastop visdažādākos personāžus, piedzīvo gan priecīgus, gan skumjus brīžus. Grāmata ir par dzīvi, un tās varoņi ir īsti, vai tie būtu kaķi, vai cilvēki, – vientuļi, ciešanu mocīti, smejoši un mīloši. Interesanti ir tas, ka autors ir aktieris, varbūt tieši tāpēc viņam ir tik labi izdevies iejusties kaķa ādā, šķiet, ka grāmatu tiešām ir sarakstījis kaķis. 

 

    Kaštanka, savukārt, ir jauna ruda sunīte ar lapsai līdzīgu purniņu. Kādā dienā viņa pazaudē savu saimnieku un, to meklējot, nokļūst cirkā. Vai sunītei izdosies tikt atpakaļ mājās? Lai arī Antona Čehova stāsts „Kaštanka” pirmo reizi ir publicēts 1887. gadā, tas joprojām ir aktuāls un aizvien rosina jaunajos lasītājos līdzjūtību pret dzīvniekiem. 

 

     Dinas Sabitovas grāmatas „Cirks lādītē” galvenais varonis Mariks ir pārliecināts, ka cirkā galvenais ir klauns, jo viņš prot visu, taču izliekas par neprašu, lai visiem būtu smieklīgi. Bet dienā, kad Mariks kopā ar citiem bērniem dodas uz cirku, klauns Pē ir iesniedzis atlūgumu un devies prom. Kā gan cirks iztiks bez klauna?

 

     Āpsis Vecākais ir pieredzējis detektīvs, kas prot atšķetināt vissarežģītākos noziegumu pavedienus, viņam ir palīgs, veiklais Āpškāns, kas uzskata, ka arī ir āpsis, tomēr apkārtējie zvēri domā citādāk. Kas tad īsti ir Āpškāns un kādi noziegumi notiek Tālmežā un Medniekciemā, var lasīt Annas Starobiņecas grāmatās „Vilka midzenis” un „Plēsēja tiesības”.

 

     Sirsnīgās Sergeja Kozlova pasakas grāmatā „Ezītis miglā un citas pasakas” valdzina savā vienkāršībā un pārsteidz domu plašumā. Izdzīvojot cauri visiem gadalaikiem kopā ar Ezīti, Lācēnu un citiem dzīvnieciņiem, bērni mācās ne vien ieraudzīt pārmaiņas apkārtējā dabā, bet arī sadzirdēt otru, kurš ir blakus.

 

     Jau vairākās paaudzēs iemīļoti ir Eduarda Uspenska radītie varoņi no grāmatām „Krokodils Gena un viņa draugi” un „Tēvocis Fjodors, suns un kaķis”. Arī Alekseja Tolstoja grāmata „Zelta atslēdziņa jeb Buratino piedzīvojumi” priecē gan mazos lasītājus, kuri nupat iepazīst koka lelles piedzīvojumus, gan arī viņu vecākus, kas par Buratino zina kopš savas bērnības laikiem.

 

     Vitālija Gubareva grāmata „Greizo spoguļu karaļvalsts” vēsta par meiteni Oļu, kas negaidīti ierauga sevi no malas, nokļūstot greizo spoguļu karaļvalstī un piedzīvojot notikumus, par kuriem lasījusi tikai pasakās. Neparastie notikumi dara brīnumus – Oļa kļūst pavisam citādāka nekā bijusi.

 

     Šīs un vēl citas grāmatas var rezervēt e-katalogā un nākt pēc tām uz bibliotēku.