Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Vasara paskrējusi nemanot,  klāt jau septembris – tas ienes citādāku dzīves ritmu mūsu ikdienā. Aicinām ieplānot laiku arī lasīšanai un iegriezies bibliotēkā pēc jaunas lasāmvielas.

 

     2022. gada 2. septembrī  Rēzeknes 2. bibliotēkas abonementa krājums tiek papildināts ar 25 jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

 

     Mazajiem lasītājiem piedāvājam iepazīties ar lietuviešu bērnu grāmatu autora Toma Dirgēla detektīvstāstu “Doms un Toms. Pazudušās slotas lieta”, kurā 4. b klases skolēni Doms un Toms šķetina pazudušās slotas lietu.  Zēniem ir ļoti svarīgi noskaidrot, kurš, kad un kāpēc nozadzis slotu. Kāds sūta draudīgas īsziņas, taču tas neattur grāmatas varoņus noskaidrot patiesību. Izlasot šo grāmatu, kopā ar Tomu un Domu spēsi atklāt visneparastākos noslēpumus un atmaskot visatjautīgākos ļaundarus.

 

     Pusaudži, kurus aizrauj grāmatas par Hariju Poteru, varēs lasīt Džeka Torna lugu “Harijs Poters un nolādētais bērns”. Tās teksts veidots pēc Dž. K. Roulingas, Džona Tifanija un Džeka Torna oriģinālstāsta motīviem. Nu jau ir pagājuši deviņpadsmit gadi, kopš Harijs Poters, Rons Vīzlijs un Hermione Grendžera izglāba burvju pasauli. Tagad viņiem pievienojas drosmīgā jaunā paaudze, kas tikko uzsākusi mācības Cūkkārpas Raganības un burvestību arodskolā. Pagātnes rēgi Hariju joprojām neliek mierā, viņa jaunākajam dēlam Baltusam ir jātiek galā ar ģimenes slavas nastu, kura viņu nomāc. Pagātnei un tagadnei savijoties bīstamā mudžeklī, tēvs un dēls iesprūst ceļojumā cauri laikam. Abiem kopā nākas cīnīties ar mistiskiem spēkiem.

 

     Daudziem lasītājiem jau ir pazīstami lietuviešu rakstnieces Kristinas Sabaļauskaites vēsturiskie darbi. Grāmata “Pētera imperatore II”  ir  balstīta  uz autentiskiem attiecīgā laikmeta avotiem un sagrauj jebkādus iepriekš zināmos stereotipus par Martu Skovroņsku. Rīts, kas aizsāk imperatores agonijas pēdējās divpadsmit stundas. Nepielūdzami tuvojoties nāves un Dieva tiesas mirklim, šajā pasaulē izsīkstošais laiks Katrīnas atmiņā izkārto atmiņas, kas kļūst par dzīves pārskatu. Savā pēdējā ceļojumā pa savas dvēseles dziļākajiem nostūriem viņa meklē atbildes uz daudziem jautājumiem.

 

     Vakara romānu sērijā ir iznācis Dainas Šadres literārais darbs “Maldugunis” Tas ir aizraujošs un notikumiem bagāts stāsts par trim draudzenēm, kuras izlaiduma dienā Braku pagalmā sapņo par nākotni. Bet kurā brīdī viņu draudzībā nepamanīta ielavījusies skaudība un sāncensība? Ceļi šķirsies, sapņi sabruks un asaras līs, kamēr katra no trijotnes beidzot atradīs savu īsto dzīvi. Vai izdosies atjaunot arī bijušo draudzību?

 

     Lasītāji šomēnes varēs iepazīties arī ar Ilzes Aizsilas jaunāko darbu “Solis līdz altārim”, kura darbība risinās 2020. gadā kādā pašvaldībā. Teiksma, viņas kolēģe Šarlote un abu domubiedrenes – bibliotekāres – līdz šim bija laimīgi rosījušās savā nodabā pašvaldības mērķiem iekārtotajā senajā muižā, taču ierastā kārtība tiek izjaukta līdz ar domes priekšsēdētāja Donāta ultimātu – steidzami rast veidu, kā glābt novadu no apvienošanas ar citu. Ideju trūkst, taču apspriedes laikā dzimst pārdroša iecere – izstrādāt iepazīšanās platformu stabilu laulību nodibināšanai un iedzīvotāju skaita palielināšanai. Šajā projektā nekavējoties tiek iesaistīti divi visnotaļ pievilcīgi programmētāji.

 

     Tiem, kas ir pazīstami ar detektīvromānu sēriju “Izmeklē Anna Elizabete”, piedāvājumā Daces Judinas romāns “Kas lēni nāk… “, kas stāsta par notikumiem Pūču mājā. Tur rīta agrumā atskan telefona zvans – kāds meklē Annu Rozi fon Bergu, taču saruna tiek  pārtraukta. Zvanītāju – privātvēsturnieku Ēriku Namsonu – atrod mirušu paša mājas kabinetā uz grīdas. Pēc dažām dienām līdzīgā nāvē mirst viņa kolēģis un divi no sešiem uzņēmējiem, kas saņēmuši draudu vēstules. Mežājos no ārstēšanās Austrijā atgriezusies Mika Kaķīša civilsieva Sandra uzrīko īstu naida šovu, dzīvnieku patversmē “Nadziņš” norīb sprādzieni, bez vēsts pazūd apcirkņa inspektors Kalniņš, tiek nolaupīta baronese Anna Roze un advokāts Leo Veismillers...

 

     Gunitas Freimanes romāns “Tur, niedrēs, čukst rīts” stāsta par to laiku, kad ir  beidzies Pirmais pasaules karš, aiz sevis atstādams postošas pēdas daudzu cilvēku likteņos. Romāna varone Šarlote uzaugusi pilnīgā nabadzībā, jau kopš bērnības iepazinusi smagos kalpu dzīves apstākļus un darbus, taču pārmaiņas Šarlotes pelēkajā ikdienā ienes muižas īpašnieces Klaudijas noslēpumaini dīvainais piedāvājums. Kas Klaudijai padomā? Kādi būs Šarlotes jaunie pienākumi? Ko meitenes dzīvē un jūtu pasaulē izmainīs velnišķīgā skaistuļa Mariusa Haldera ierašanās? Cik viegli vai grūti būs Šarlotei pildīt Klaudijas kundzei doto solījumu? Par to uzzināsiet, izlasot šo romānu.

 

Laipni aicināti mūsu bibliotēkā!

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.