Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Tumšo novembri vari padarīt krāsaināku ar kādas jaunas grāmatas izlasīšanu.

 

     2022. gada 4. novembrī  Rēzeknes 2. bibliotēkas abonementa krājums tiek papildināts ar jaunām 33 grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

 

     Tādu Latviju un rūķus kā Vada Rūmnieka grāmatā “Rūķu zeme Latvija” bērni vēl nebūs sastapuši. Latvijas rūķi dzīvo pavisam citādāk: brauc ar elektroauto, lieto viedtālruņus un citas tehnoloģijas, kādu pat cilvēkiem vēl nav, un ierastās rūķu prasmes ir teju aizmirsuši, tāpēc norvēģu rūķim Snorkem ir svarīgs uzdevums – ierasties svešajā rūķu zemē Latvijā un brīdināt Latvijas rūķus par tiem draudošām briesmām.

 

    Mūsu bibliotēkā pusaudži ir iecienījuši lasīt zviedru rakstnieces Kristīnas Olsones darbus, šoreiz piedāvājumā grāmata “Atgadījums ar šausmīgo ēnu”,  kurā notikumi risinās spoku birojā. Birojā ierodas ļaudis, kuriem gadījies sastapt spokus un kuri vēlas, lai tie pārtrauktu spokoties. Spoku birojā darbojas Elsa un Kalle, kuri zina gandrīz visu par spokiem un spokošanos. Elsa un Kalle uzņemas noskaidrot, kas notiek Fransa Fransona dzīvoklī.

 

     Jauniešu plauktā turpmāk būs adrodams Agneses Pastares romāns “Atstumtā uguns”, kuš stāsta par Lindas Guldenas dzīves pavērsieniem. Viņa ir gados jauna, bez dzīves pieredzes, bailēm un uztraukumiem pārbagāta, viņa soli pa solim laužas uz priekšu, kā vien prot, tomēr šķiet, ka viņa ir iestrēgusi un apmaldījusies. Nedaudz vēlāk meitene atklāj ko aizraujošu un reizē biedējošu – viņa prot radīt uguni. Šī prasme paver jaunas iespējas labāk iepazīt sevi un piešķir ikdienai krāsas, meitene iegūst jaunus draugus un dodas nekad nepieredzētos piedzīvojumos citā noslēpumainā pasaulē, kurā sastopas ar dažādām mītiskām būtnēm.

 

     Savukārt pieaugušie varās iepazīties ar vienu no nedaudzajiem Dzintara Tilaka darbiem pieaugušajiem –  “Kaijas ligzda”, kuru pats autors dēvē par  “piedzīvojumu romānu ar emocionāli psiholoģisku piedevu”. Šajā romānā dzīves līkloči ir saveduši kopā visai līdzīgus, tomēr ļoti atšķirīgus piecus cilvēkus, kuriem jākļūst par komandu uz visai ilgu laiku. Par galveno uzdevumu kļūst izdzīvošana neparastos apstākļos, lai finālā iegūtu prāvu naudas summu.

 

     Romānu un monogrāfiju sērijā “Es esmu” iznācis Ievas Strukas romāns “Par skaisto un aplamo dzīvi”, kurš lasītajiem ļaus uzzināt vairāk par latviešu rakstnieku, dramaturgu un gleznotāju Anšlavu Eglīti (1906–1993). Viņš ir cieši sadarbojies ar sava laika pazīstamākajiem Latvijas mākslas un literatūras pārstāvjiem, bija viens no retajiem latviešu rakstniekiem, kura pamatdarbs trimdā ASV ilgus gadus bija rakstniecība latviešu valodā.

 

     Vakara romānu sērijā šoreiz ir iznācis Monikas Zīles romāns “Tumšā puse”, kur izstāstīts stāsts par kādas ģimenes dzīves līkločiem. Pirms 20 gadiem tobrīd vēl pusaudzi Meritu Kronbergu kopā ar māti vietējās skolas direktore ar kaunu padzina no Robežiem. Tagad jaunās sievietes ceļš nejauši ievijies atpakaļ pagātnes īslaicīgajā dzīvesvietā, ne tikai atraujot vaļā šķietami sen aizvilkušās dvēseles rētas, bet arī piedāvājot iespēju tās pilnībā sadziedēt – vai arī atriebties agrākajiem pāridarītājiem. Par to, kādas grāmatas varoņu emocijas ņems virsroku, lasiet šajā grāmatā!

 

     No  ārzemju autoru darbiem lasītājiem piedāvājam Pītera Meila romānu “Un atkal Provansa”. Amerikā noilgojies pēc Provansas ainavām, skaņām un smaržām, Pīters Meils ir atgriezies iemīļotajās mājās Francijā un, protams, uz karstām pēdām nododas kulinārām baudām un ne tikai…  Provansā ir tik daudz ko  arī citu darīt! Iespējas ir teju bezgalīgas, un rakstnieks aktīvi turpina atklāt vietējās tradīcijas, joprojām aizrautīgi priecājoties par Provansas īpašo valdzinājumu.

 

     Ukraiņu rakstnieka Serhija Žadana romāns “Internāts” vēsta par kādu jaunu ukraiņu valodas skolotāju, kurš dodas pakaļ savam trīspadsmitgadīgajam māsasdēlam uz internātu, kas atrodas pilsētas viņā galā, taču izrādās, ka apkaimē negaidīti sākusies karadarbība. Visapkārt valda haoss, notiek apšaudes un vairs nevar saprast, kurš ir savējais un kurš – ienaidnieks. Jebkurā brīdī zem kājām var sprāgt mīna, ap sagrauto māju drupām siro bezpajumtnieki suņi, un apātiski, bezpalīdzīgi cilvēki maldās pa apokaliptisko pilsētas ainavu. Skumji, ka līdzīgi tas tā pašlaik notiek arī dzīvē, nevis tikai grāmatas lappusēs.

 

     Laipni aicināti bibliotēkā! Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.