Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Mēs dzīvojam pārmaiņu laikā, kad ierastie dzīves, darba un mācību veidi strauji mainās. Mūsdienu cilvēku dzīve vairs nav iedomājama bez tehnoloģijām, viss kļūst atkarīgs no tām – arī no pieejas dažādām informatīvajām datubāzēm un prasmēm tās izmantot.

 

     Modernais 21. gadsimta skolēns pat vairs neveic ierakstus dienasgrāmatā, jo viss pieejams e-klasē. Un tā pasaulē, kur pār visu valda internets, mēs neviļus pavisam aizmirstam par tādu grāmatu kā enciklopēdija.

 

     Kā attīstījās zinātne, kuri no izgudrojumiem pārvērta pasauli un bez kuriem nav iedomājama mūsu ikdiena, tas tika noskaidrots Rēzeknes pilsētas 2. bibliotēkā, kur uz pasākumu „Atnāc, piedalies un uzzini!” pēcpusdienā bija ieradušies jaunieši no 5. vidusskolas.

 

Internetā meklēt vieglāk, enciklopēdijas – darbina prātu un muskuļus

 

      Viktorīnas noteikums bija atrast pareizas atbildes uz jautājumiem par dažādiem izgudrojumiem (papīru, telefonu, elektrību, datoriem u. c.), izmantojot tikai enciklopēdijas. Neiztika  arī bez  āķīgiem un viltīgiem jautājumiem par dažādām tēmām.

 

     Viktorīnas vadītāja uzmanīgi vēroja, kā bērni meklē pareizās atbildes enciklopēdijā. Daži no viņiem teica, ka vajadzīgās definīcijas enciklopēdijā nemaz nav, daži jautāja, vai nevar atbildes pameklēt internetā (pamatojums – internetā ir vieglāk atrast, nevajag rakstīt ar roku un nevajag šķirstīt grāmatas lappuses). Tomēr pārsvarā visi viktorīnas dalībnieki, neskatoties uz to, ka sliecas priekšroku dot internetam, prata lietot arī enciklopēdijas.

 

     Pasākuma beigās tika izspēlēta sajaukto  burtu spēle, lai atrastu pareizos vārdus. Piemēram – LESIJA SAUĢERNE. Kāds zinātnisks vārds tur slēpjas? Padomājiet arī jūs!

 

     Un, ja rodas interese ielūkoties kādā no enciklopēdijām, kas ir mūsu bibliotēku krājumos, izvēlieties šeit! Savukārt pasākuma foto aplūkojami šeit.