Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Lasītveicināšanas programmas „Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2022” noslēguma pasākums „Lielie lasīšanas svētki 2023” 18. martā Rīgā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē pulcēja aizrautīgos grāmatu lasītājus no visas Latvijas.

 

     Grāmatu ekspertus no Rēzeknes Bērnu bibliotēkas pārstāvēja Alīna Zepa (vecumgrupa 5+) un Laura Zepa (vecumgrupa 15+), kā arī vecākā bibliotekāre Meldra Gailāne. Meitenes atzina, ka bija interesanti iepazīties ar valsts galveno bibliotēku un pirmajām uzzināt, kuras grāmatas šogad ir ieguvušas godalgotās vietas.

 

     Jau vairākus gadus tiek izvēlēti Lasīšanas vēstneši piecos vēsturiskajos novados – Rīgā, Kurzemē, Vidzemē, Latgalē un Zemgalē. Varam lepoties, ka Latgales reģiona Lasīšanas vēstnese šogad ir Rēzeknes Bērnu bibliotēkas lasītāja Inga Kaļva-Miņina.

 

     Inga ir radoša un atsaucīga grāmatu mīļotāja un žurnāliste, kas par grāmatām stāsta savā Facebook lapā Karuselis.lv un Instagram kontā @karuselis.lv. Viņa labprāt iesaistās bibliotēkas pasākumos, ir tas cilvēks, kuram var piezvanīt ārkārtas situācijā, un Inga steigsies palīgos.

 

     No pieaugušajiem bibliotēkas lasītājiem tieši Inga ar lielu aizrautību izlasa visas jaunākās bērnu grāmatas, lai pēc tam par tām stāstītu citiem, tādējādi rosinot lasītprieku gan lielos, gan mazos grāmatu mīļotājos un aicinātu paņemt izlasīt grāmatu arī tos, kas ikdienā aizraujas ar citām nodarbēm. Inga ir „Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas” eksperte kopš 2014. gada. Programmas „Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2022” grāmatu kolekciju Inga ir izlasījusi pilnīgi visu, par katru grāmatu sniedzot pārdomātu vērtējumu. Turklāt bloga ierakstus papildina grāmatu raksturojošas bildes. Ingas blogā esošās bildes ar bibliotēku un bibliotēkā veicina bibliotēkas atpazīstamību un atgādina, ka grāmatas var ne tikai nopirkt grāmatveikalā, bet ņemt lasīšanai arī bibliotēkās, kas palīdz grāmatai nokļūt pie visiem lasītājiem.

 

     Inga savā blogā par bērnu grāmatām saka: „Bērnu grāmatas joprojām man ir tuvas, jo tajās ir kaut kas maģisks, – tās apbur ar saviem stāstiem, košajām bildēm, aizraujošajiem un arī pārdomas raisošajiem vēstījumiem. Būt par rakstnieku, kurš raksta grāmatas bērniem, nav nemaz tik vienkārši, jo mazais lasītājs ir vērīgs lasītājs. Savukārt mums – pieaugušajiem – ir tik svarīgi nepazaudēt savu iekšējo bērnu, to bērnu, kas priecājas par pasauli sev apkārt un ikdienas sīkumiem.” Un jāpiekrīt, ka Inga ir spējusi saglabāt savu iekšējo bērnu.

 

     Rakstot par bērnu grāmatām un grāmatām latgaliešu valodā „Vietējai Latgales Avīzei”, žurnāliste popularizē bibliotēku un lasīšanu plašā reģionā. Inga ir arī izdevuma „Kultūrzīmes” autore, kas stāsta par literātiem un literārajiem procesiem. Turklāt Inga pārzina literāros procesus arī no iekšienes, jo pati raksta dzeju un stāstus, ir literātu biedrībā „Latgales ūdensroze”, kā arī ir publicējusies vairākos kopkrājumos (kopš 2006) un dzejas gadagrāmatā bērniem “Garā pupa” (2021). Ir līdzautore enciklopēdiskajam izdevumam skolēniem “Ausmas zeme” (2012).

 

     Kā atzīst pati Lasīšanas vēstnese: „Grāmatu mīlestība ir kopā ar mani jau kopš bērnības, kad, iedvesmojoties no izlasītā, burtnīcās rakstīju un zīmēju savus stāstus. Studiju laiks un darbs arī saistīti ar grāmatu lasīšanu un tekstu rakstīšanu. Bet vienmēr gribas vēl vairāk popularizēt grāmatu lasīšanu, iedvesmot arvien jaunus lasītājus. Un tad, kad to, ko dari no sirds, pamana un novērtē, ir tik priecīgi! Būt par Lasīšanas vēstnesi Latgales reģionā – tas ir iedvesmojoši un reizē arī ļoti atbildīgi! Grāmatu lasīšana ir brīnišķīga. Un tik ļoti gribas, lai to apzinās arvien vairāk bērnu un jauniešu. Un arī pieaugušo. Grāmatu lasīšana atver tik daudzas durvis un sniedz tik daudz lielisku iespēju! Lasīsim grāmatas!”

 

     Līdz pat aprīļa sākumam bibliotēkas apmeklētājus priecē Ingas Kaļvas-Miņinas privātkolekcija „Kaķu pasaule bibliotēkā…”, kurā redzamas pastkartes un kalendāri ar kaķiem. 65 krāsainas pastkartes un vairāki kalendāri ar šiem mīluļiem patiks gan maziem, gan lieliem kaķu draugiem. Izpēti bibliotēkā visas kartītes un kādai no tām izdomā savu parakstu/nosaukumu/vēlējumu! Interesantākā komentāra autors no Ingas saņems dāvanu.

 

     Apsveicam un lepojamies ar mūsu Lasīšanas vēstnesi 2022!

 

     Pateicamies pašvaldībai par transporta nodrošinājumu, lai dotos uz Lielajiem lasīšanas svētkiem!