Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Jau divdesmit trešo gadu notiek lasīšanas veicināšanas programma „Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija”.

 

     Šo programmu koordinē Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrs, tajā ir iesaistītas vairāk nekā 850 pašvaldību publiskās un skolu bibliotēkas, kā arī diasporas centri un skolas, pulcinot vairāk nekā 20 tūkstošus lasītāju.

 

     Ja arī tu vēlies būt grāmatu eksperts, lasīt un vērtēt jaunāko bērnu un jauniešu literatūru, piesakies Rēzeknes Bērnu bibliotēkā vai Rēzeknes 2. bibliotēkā. Gaidām lasītāju pulkā arī bērnu vecākus un vecvecākus.

 

     Šogad katras vecumgrupas lasītājiem ir jāizlasa un jānovērtē piecas grāmatas. Nedaudz ieskatīsimies vecumgrupas 5+ grāmatu lappusēs.

 

     Anetes Meleces grāmata „Pazudušais miedziņš” ir pirmais detektīvstāsts bērniem. Stellas tētis, liekot meitiņu gulēt, ir skaļi izlasījis jau deviņas grāmatas, tomēr meitēna acīs no miedziņa ne vēsts. Miedziņš ir pazudis! Vai tas varētu būt nozagts? Pie darba ķeras izmeklētāji – nīlzirgs, flamingo un Bobītis. Neviens neko aizdomīgu nav manījis…

 

     Aivara Neibarta dzejas krājums „ŅAUdiena.rrr” būs piemērots visu vecumu bērniem. Vārdu spēles, paradoksi, ačgārnības, zem, aiz un virsteksti – te būs smelties mīlestību pret dzīvniekiem, cilvēkiem un pasauli visapkārt. Zīmējumi kā teksta papildinājums ir neatņemama daļa no šīs grāmatas valdzinājuma.

 

     Ievas Samauskas grāmata „Soliņš un Miskaste” atgādina par svarīgu dzīves gudrību – vispirms ir ticība. Tu vari būt jebkas, ja tam notici! Tā necils Soliņš kļūst par Jumtiņu, Galdiņu, Namiņu un daudz ko citu. Arī jauniegūtā draudzene Miskaste var būt noderīga tik daudzos veidos! Spēja iztēloties ir labs iemesls, lai arī pieaugušie ik pa laikam atgrieztos pie sava iekšējā bērna un kļūtu par kāda bērna pavadoni iztēles pasaulē. Savukārt neticību sev noteikti palīdzēs pārvarēt drauga uzmundrinošs vārds un atbalsta plecs.

 

     Rosio Boniljas grāmata „Kaimiņi” ir par drosmi satikties un iepazīt kaimiņus, jo mūsu iedomas par kaimiņiem atšķirsies no realitātes. Lai satiktos, ir tikai jāpieklauvē pie kaimiņa durvīm, un, kas zina, kādi pārsteigumi atklāsies! Šī grāmata ir arī par drosmi sekot savai sirdsbalsij un sapņiem un atšķirties no ierastā. Par stereotipiem un to izklīdināšanu. Par pasauli klātienē, nevis internetā. Grāmatai ir bonuss – klāt pievienotā spēle, kuru var uzspēlēt ne vien ģimenes lokā, bet arī ar kādu kaimiņu.

 

     Annas Oņihimovskas grāmata „Klimpas kungs un bruņinieks” vēsta par Klimpas kungu, kuram ir tik daudz mantu, ka tām vairs nav vietas mājā. Tāpēc Klimpas kungs nolemj daļu mantu pārnest uz dārzā esošo burinieku. Kādēļ gan dārzā kādam ir vajadzīgs burinieks? Sākoties lietiem, Klimpas kungs dodas negaidītā ceļojumā. Ceļojums pasaulē un ceļojums sevī. Kārtojot sev apkārt esošās lietas, ir iespējams iepazīt arī sevi. Un tad vairs neapdraudēs mantu pārpilnība un līdz ar to radies haoss, kurā neko nevar atrast. Grāmatai ir vecākus iepriecinošs blakusefekts – bērni pēc šīs grāmatas izlasīšanas metas kārtot savas istabas!

 

     Ar kuru grāmatu sāksi bērnu žūrijas lasīšanas izaicinājumu? Gaidām bibliotēkās!