​​
Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Rēzeknes Bērnu bibliotēka informē par februāra svaigākajiem grāmatu jaunumiem un aicina iegriezties bibliotēkā.

 

     J. Zvirgzdiņa un I. Cepītes grāmatā ”Cekulaina zīle dzied…” atcerēties un izprast Rīgas vēstures sarežģītos un interesantos līkločus mazajam lasītājam palīdzēs izteiksmīgās ilustrācijas un galvenie grāmatas varoņi: divas zīlītes – Mazā Zīle (mazmeita) un Vecā Zīle (vecmāmiņa), kuru savstarpējie dialogi un diskusijas atbild uz bērna uzdotajiem jautājumiem tam saprotamā un aizraujošā veidā. Šo  notikumu hroniku ar interesi varēs lasīt arī vecāki.

 

     Vācu laiki, poļu laiki, zviedru laiki, krievu laiki, padomju laiki, pirmās un otrās Latvijas brīvvalsts laiki Rīgā, Atmoda. Kopā ar latviešu tautas likteņziņas vēstnesi Zīli Pētera baznīca un tās apkārtne, Daugava tiek apbrīnotas šodien un pirms gadu simtiem. Pirms 800 gadiem pārstaigāto smilšu kalnu vietā tagad mazās Zīles draudzene mitinās blakus Raiņa piemineklim, un Lakstīgala lasa viņa sarakstīto dzeju. Zīles nes ziņas par aizvien jauniem kariem, kas posta Rīgu. Arī Žagata un Krauklis Rīgā pieredzējuši dažādus laikus. Un kur tad vēl viedais Pēterbaznīcas Gailis? Arī beidzamajā nodaļā Zīle nes vēsti – kuram un kādu – tas lasītājam jāatklāj pašam.

 

     Nav viegli koncentrēties mācībām, ja apkārt norisinās neizprotami notikumi. L. Čaildas grāmata ”Klerisa Bīna. Gandrīz detektīve” stāsta par Klerisu. Meitene sāk justies kā viņas iemīļoto grāmatu varone Rūbija Redforta – lai gan skuķim ir tikai vienpadsmit gadu, viņa jau ir īstena detektīve. Klerisa un viņas absolūti labākā draudzene Betija Mūdija plāno sagatavot nepārspējamu projektu grāmatu konkursam un iegūt tajā galveno balvu, taču pēkšņi Betija pazūd – gluži kā gaisā izkūpējusi, un neciešamā skolotāja misis Vilbertone liek Klerisai strādāt pārī ar skolas lielāko palaidni Kārlu. Vai viņas jaunais partneris visu sabojās? Vai Betija atgriezīsies? Un kas gan noticis ar konkursa galveno balvu, kuru kāro iegūt ikviens? Atbildes meklējiet grāmatā!

 

     I. Samauskas jauniešu dzejoļu krājuma “Skaļā klase” centrā ir jaunieši un pusaudži, kuru esību lielā mērā definē sociālie tīkli, modernās tehnoloģijas un dažādas skolas un vecāku prasības. Taču aiz šīs redzamās dzīves ir īstais cilvēks, viņa dvēsele un sāpes. Grāmata būs interesanta visu vecumu skolēniem, jo dzejoļos katrs bijušais un esošais skolēns atradīs sev ko pazīstamu, izjustu un varbūt nedaudz piemirstu. Dzejas tematika aptver un atklāj skolas dzīves aktuālākās tēmas: mīlestība, naids, draudzība, vientulība, veiksme, neveiksme mācībās u. c.

 

     D. Pilkija episkais romāns ”Supervaronis Kapteinis Apakšbiksis un neticami bezkaunīgo kosmosa pavārdāmu iebrukums” ir grāmata  par Kapteini, kurš uzvarēja ļauno Doktoru Pamperu un nobeidza šausmīgos Runājošos Klozetpodus. Tagad viņš cīnās par savu dzīvību. Vai Kapteinis Apakšbiksis ar savu ekipējumu spēs apturēt trīs gigantiskus maskējušos taustekļainus citplanētiešus, kuru misija ir pakļaut verdzībā visu planētu? Ir laiks paraudzīties mazliet plašāk un noskaidrot to šajā pavisam jaunajā Kapteiņa Apakšbikša piedzīvojumu grāmatā.

 

     A. Scillatas grāmata ”Riks. Es un mana ķertā ģimene” vēsta par vienpadsmitgadīgo Riku, kurš ir uzbrucējs hokeja komandā. Riks dzīvo kopā ar tēvu, un viņu dzīvoklī mīt tikai vīrieši. Kaķis Gismo arī ir puika. Rikam dzīve ir brīnišķīga līdz brīdim, kad tēvs ieķeras viņa skolotājā, kura iedomājusies, ka viņas dēls un Riks varētu kļūt par labiem draugiem. Riks ir pārliecināts, ka tēvs nav pie pilna prāta. Riks tūlīt izdomā ģeniālu plānu, kā no abiem svešajiem atbrīvoties. Taču ar šo plānu īstās nepatikšanas tikai sākas...

 

     M. Zālītes ”Dziesmu rakstā” apkopoti autores dzejoļi, kas komponēti muzikālajām izrādēm “Meža gulbji”, “Kaupēn, mans mīļais”, “Indriķa hronika”, “Putnu opera”, “Tobāgo!”, “Priekules Ikars”, “Sfinksa”, “Hotel Kristina”, “Eža kažociņš”, “Leļļu opera” u. c. Izdevuma sakārtojums un iekšējā ritmika daudzus tekstus ļauj uztvert kā jaunus un pārsteidzošus. Šajā krājumā iekļautajiem M. Zālītes dzejas tekstiem mūziku rakstījuši daudzi pazīstami komponisti.

 

     K. Lorenas romāns “Kaislība” aptver vairākus gadsimtus ir trešais romāns neaizmirstami episkajā “Eņģeļu nakts” sērijā. Lūsija Daniela dēļ būtu gatava mirt. Un tas jau ir noticis. Atkal, atkal un atkal. Kopš laiku laikiem Lūsija un Daniels atrod viens otru, taču ikreiz abus gaida sāpīga šķiršanās: Lūsija mirst, bet Daniels paliek viens ar salauztu sirdi. Bet varbūt tam tā nav jābūt... Lūsija ir pārliecināta, ka kādā no iepriekšējām dzīvēm ir atgadījies kas tāds, kas ietekmē notikumus tagadnē. Tāpēc meitene uzsāk šīs dzīves svarīgāko ceļojumu – dodas atpakaļ pagātnē, lai pati savām acīm pieredzētu Daniela mīlestību un beidzot atklātu noslēpumu, kas ļautu uz visiem laikiem izmainīt viņas dzīvi. Cauri laikiem un gadsimtiem pakaļ Lūsijai steidzas arī Kams, nefilimi un... Daniels.

 

     M. Strandberga un S. B. Eflgrēnas grāmatā ”Atslēga” pareģotā apokalipse ir durvju priekšā. Nav pagājis vēl ne mēnesis kopš traģēdijas Engelsforsas ģimnāzijas vingrošanas zālē, bet Izraudzītajām nav laika atgūties. Viņu pasaule drīz atkal sagriežas ar kājām gaisā. Tiek saņemtas atbildes uz jautājumiem un atklāti noslēpumi. Tiek pārbaudīta daudzu cilvēku lojalitāte. Laiks jau izsīkst, un Izraudzītās var būt pārliecinātas tikai par vienu – viss mainīsies. Triloģijas noslēdzošajā daļā Minu un viņas draugi ir vienīgie, kas spēj novērst apokalipsi. Galveno varoņu raksturu attīstība līdz ar elpu aizraujošu, intensīvu vēstījumu noteikti mudinās tos, kas vēl nebija paspējuši izlasīt sērijas pirmās divas grāmatas, nekavējoties ķerties arī pie tām! Laipni gaidīti Rēzeknes Bērnu bibliotēkā, kas atrodas Dārzu ielā 37!