Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Oktobris ir atnācis ar vējiem un lietiem, tāpēc ir tik patīkami ieritināties gultā zem siltas segas ar kādu aizraujošu grāmatu rokās. Rēzeknes Bērnu bibliotēkas jaunumu plauktā ir vairākas interesantas grāmatas, kuras ir vērts izlasīt.

 

     Septembrī svinējām Leontīnes Apšenieces jaunās dzejoļu grāmatas bērniem „Kaķu simfonija” atvēršanu. Nu tā ir dabūjama arī bibliotēkā. Krāsains, uzmanību piesaistošs vāks, ērts formāts mazajām rociņām – šī grāmata ir īstā, kuru lasīt vakaros pirms miega. Atverot grāmatu, nokļūstam kaķu valstībā, kur kaķi brīžiem uzvedas gluži kā bērni – dzied koros, izdzīvo visus gadalaikus, brauc ekskursijās, ceļo uz jūru un, protams, neiztiek arī bez kādas blēņas.

 

     Anitas Paegles un Andreja Vīksnas grāmata „Rožu spoks” aizved lasītāju uz Rundāles pili un izstāsta stāstu par pils Melno Dāmu. Pils saimnieks Imants Lancmanis ir noraizējies, kāpēc viens no parkā augošajiem rožu krūmiem nemitīgi nīkuļo, lai kā arī to koptu. Kas nāks palīgos, lai krūms varētu atkal augt spēcīgs? To lasiet grāmatā.

 

     “Ceriņslotas zīmējumi. Kuldīgas pasaka bērniem un vecākiem” ir Andras Manfeldes otrā grāmata ciklā par pilsētām. Šis ir stāsts par pazaudētu prieku, nomācošo ikdienu un gandrīz vai neatrodamajām mīlestības atslēdziņām. Kad Anno (Anna) un Katī (Katrīna) vienlaicīgi vēlas, lai pazūd visi pieaugušie, tā arī notiek. Tomēr pasaule bez pieaugušajiem nemaz tik jauka nav, jo uzrodas kāda dīvaina būtne, kas visu nokrāso melnu un pašu pilsētu (Kuldīgu) pārvērš līdz nepazīšanai – viss kļūst kā dekorācijas teātrī. Meitenēm nu ir jāatšķetina mīkla, kas īsti notiek?

 

     Edgara Valtera “Poķu grāmatā” var iepazīties ar aizrautīgo poķu saimi un viņu ceļojumu, meklējot sev jaunu apmešanās vietu. Kas ir poķi? To uzzināsiet, izlasot šo krāšņo grāmatu. Un pēc tam var aizbraukt ciemos pie poķiem uz Igaunijas dienvidiem, kur E. Valters sāka veidot tematisko parku „Poķu zeme” („Pokumaa”), kurš joprojām darbojas un attīstās.

 

     Kas notiek, kad dundurs Durs atrod kādu saplēstu lapiņu ar tekstu par Ziemeļpola atklāšanas ekspedīciju? Par to stāsta Ineses Margēvičas grāmata Kā dundurs, muša, lapsenis un ods gandrīz atklāja Ziemeļpolu”. Dodoties Ziemeļpola meklējumos, atklājas ņipro kukainīšu dažādie raksturi un tiek pārbaudīta viņu draudzības izturība.  

 

     Arī  “Nekadbijas” ciklā ir iznākusi otrā daļa. Džesika Taunzenda grāmatā „Brīnamkale. Moriganas Kraukles aicinājums” turpina stāstu par neparastās meitenes Moriganas Kraukles piedzīvojumiem brīnamainajā Nekadbijas pasaulē. Morigana ir nokļuvusi prestižā maģiskā skolā, kur visu laiku ir vēlējusies nokļūt, bet nu viņai un viņas jaunajiem draugiem ir jāsastopas ar šantāžu un mīklainos apstākļos pazūdošiem Nekadbijas iedzīvotājiem.

 

     Frančeska Kavallo un Elēna Favilli „Vakara pasaciņas dumpīgām meitenēm 2” turpina stāstus par drosmīgām sievietēm, kuras ir mainījušas pasaules kārtību. Te varam sastapt gan Nofreti, Sapfo un Bifeļu mazuļu ceļa sievieti, gan Matu Hari, Odriju Hepbernu un Sofiju Lorēnu, kā arī daudzas citas uzņēmīgas, gudras un neatlaidīgas sievietes.

 

     Tiem, kam ir iepaticies Mejas Gabrielas Leonardas bestsellers „Vaboļpuika”, nu ir iespēja lasīt turpinājumu „Vaboļu karaliene”. Vai trim bērniem un vabolēm izdosies novērst pasaules pārņemšanas plānu? Vai ierastā pasaule mainīsies? Sekojiet līdzi aizraujošajiem piedzīvojumiem.

 

     Annas Strautnieces grāmata „Kaķi, kamoli un sapņi” bija Jāņa Baltvilka balvas 2019 pretendente.  Šī ir grāmata par cilvēku un dzīvnieku (kaķu) mijiedarbību, atbildību par savu mājdzīvnieku.

 

     Skolas jauniešu pasaulē aizved Maijas Laukmanes grāmata „Saturies, Sibilla!”. Pirmā iemīlēšanās, klasesbiedru draudzība, bērnišķīgās meiteņu intrigas un sapņaina, neizlēmīga meitene savā pieaugšanas ceļā.

 

     Alena Mornštajnova grāmata „Hana” aizved lasītāju uz Čehiju un izstāsta kādas ebreju ģimenes skaudro likteni. Grāmata, kas atgādina to, ka cilvēks var būt gan Cilvēks, gan necilvēks, un liktenis reizēm ir nejaušību pilns.

 

     Kad vakaros bērniņš palūdz: „Palasi man pasaciņu,” vecākiem reizēm ir samulsums, ko nu lai lasa? „Piecu minūšu vakara pasaciņas” ar jautrajām Didža Puriņa ilustrācijām varētu līdzēt. Grāmatā ir apkopotas vairākas populāras pasakas – „Runcis zābakos”, „Trīs sivēntiņi”, „Vilks un auns”, kā arī divi Viļa Plūdoņa bērnu dzejoļi – „Traucējums” un „Zaķīšu pirtiņa”.  

 

     Pašiem mazākajiem lasītājiem būs interesanti iepazīties arī ar vairākām skanošajām grāmatiņām. Latviešu tautas pasakas „Zvēri un abru taisītājs” un „Vecīša cimdiņš” ar burvīgajām Agijas Stakas ilustrācijām un 4 skaņu pogām ieinteresēs pasaku mīļotājus, savukārt mazajiem auto mīļotājiem būs patiks grāmatas „Auto grāmata” un „Ugunsdzēsējs steidz palīgā” ar īstām auto skaņām un auto vadības paneli.

 

     Bērnu bibliotēka gaida ciemos!