Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Rēzeknes pilsētas Bērnu bibliotēka Kultūras ministrijas atbalstītā projekta „Vērtīgo grāmatu iepirkums publiskajām bibliotēkām” ietvaros ir ieguvusi 42 grāmatas, kas lieti noderēs lielākiem un mazākiem lasītājiem.

 

     Valda Muktupāvela grāmata „Tautas mūzikas instrumenti Latvijā” noderēs folkloru kopu vadītājiem, dalībniekiem un citiem interesantiem, kas aizraujas ar tautas mūziku un muzicēšanu. Grāmatā ir bagātīgs faktu un vizuālais materiāls. 

 

     Latgales vēstures pētniekiem savukārt noderēs Manfreda Šnepa-Šneppes grāmata „Latgale – atspulgi vēstures spogulī”. Tas ir vēstījums arī par Latgales tuvāko un tālāko apkārtni, par gadsimtiem, kariem un iekarojumiem, par dižu un ne tik dižu cilvēku likteņiem.

 

     Gunara Janovska darbu „Pilsēta pie upes”, šķiet, jau daudzi ir iepazinuši Viestura Kairiša filmā „Piļsāta pi upis”. Nu ir iespēja salīdzināt filmas vēstījumu ar grāmatu. Arī Aleksandra Grīna episko romānu „Dvēseļu putenis” varam redzēt ekranizētu tāda paša nosaukuma filmā. Lai arī romāns izdots un pārizdots vairākas reizes, tieši šis izdevums atzīmējams ar to, ka tajā ievietotas fotogrāfijas no filmas un uzņemšanas laukuma, tā radot klātesamības sajūtu. 

 

     Rekss ir ģenētiski pārveidota bioforma – nāvējošs ierocis nežēlīgā karā. Viņam piemīt intelekts, kas ļauj pildīt komandas, un atgriezeniskās saites čips, kas viņu par to apbalvo. Viņš tikai vēlas būt Labs suns. Kas notiks, kad Rekss norausies no ķēdes? Par to lasiet poļu izcelsmes angļu fantāzijas un zinātniskās fantastiskas rakstnieka Adriana Čajkovska grāmatā „Kara suņi”

 

     Bijušā rēzeknieša Svena Kuzmina grāmata „Hohma” lasītāju aizved uz kādu klusu piejūras kūrortpilsētiņu Hohmu. Pilsētiņas šķietami rāmā ikdiena, vēsture un mitoloģija savijas kopā ar tās iemītnieku dzīvesstāstiem, atklājot iekšējās pretrunas, attiecību labirintus un gadiem ilgi glabātus noslēpumus. Galvenā varoņa intīmākais jautājums – tev reizēm nav tāda sajūta, ka tu īstenībā esi nevis tu pats, bet pavisam cits cilvēks? – vijas cauri visiem stāstiem un rada ironisku, traģisku, brīžiem sirreālu, brīžiem absurdu noskaņu.

  

     Lindas Liukasas grāmatu sērija „Sveika, Rūbij!” mazākos lasītājus aizvedīs aizraujošajā datoru un interneta pasaulē. Grāmatā „Robots iet skolā” stāstīts par mākslīgo intelektu, mašīnmācīšanos, par to, kā datori mācās, kādiem uzdevumiem izmantojams mākslīgais internets un kādi ētiski izaicinājumi ar to saistīti.  Grāmatā „Ekspedīcija internetā” Rūbija kopā ar draugiem uzbūvē sniega internetu un noskaidro, kā tas darbojas. Draugi sastopas arī ar šo to biedējošu, tomēr viss beidzas labi. Šīs grāmatu sērijas pievienotā vērtība ir tā, ka grāmatās ir uzdevumi, kas palīdzēs bērniem praktiski un radoši apgūt grāmatās apskatītās tēmas. 

 

     Projekta ietvaros iegūto grāmatu sarakstu var lūkot šeit. Pirms došanās uz Bērnu bibliotēku rezervē izvēlētās grāmatas e-katalogā un nāc pēc tām!