septembris2021 jaunumiBB
Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

Lietainos septembra vakaros ir tik labi sasildīties ar tējas krūzi un kādu grāmatu. Nedaudz ielūkosimies Bērnu bibliotēkas grāmatu jaunumos.

Vai mazs delfīns var izglābt okeānu no plastmasas atkritumiem? Var, ja viņam palīgā steidzas draugi! Jeļenas Skutarovas grāmata „Delfs un viņa komandas piedzīvojumi” atraktīvā un aizraujošā veidā stāsta par to, kādu postu nodara ūdeņiem plastmasas atkritumi. Grāmata ir papildināta ar faktiem par pasaules okeāniem un piesārņojumu, kā arī spēlēm.

Čārlija Makesija grāmata „Puika, kurmis, lapsa un zirgs” piesaista ar vienkāršajiem, bet vienlaikus arī dinamiskajiem zīmējumiem un ar mazliet piemirstiem atgādinājumiem par dzīvi. Šo grāmatu var lasīt daudzējādi – gan, kā ierasts, no pirmās līdz pēdējai lappusei, gan izvēloties kādu dienas moto frāzi katru rītu, gan atverot nejaušā vietā pirms svarīgiem notikumiem…

Kate grib būt par… vectēvu! Jo vectēvi var darīt visas tās jaukās lietas – spēlēt akordeonu, kabatā nēsāt citronu ledenes un sērkociņus, nesteigties... Kate izdomā, kā palēnām kļūt par vectēvu, tomēr tad sastop šķērsli – viņa taču nevar tik drīz nosirmot! Vai Katei izdosies iecerētais, var lasīt Signes Višas grāmatā „Kate, kas gribēja kļūt par vectēvu”.

Inese Zandere grāmatā „Divas Almas” ar gaišu humoru stāsta par eksistenciālām lietām – miršanu, attiecībām ar savu vārdu, dažādu ar miršanu un piemiņu saistītu izteicienu nozīmi. Grāmatas tekstu papildina mākslinieces Anetes Bajāres – Babčukas ilustrācijas, kas rada lasītājā klātesamības sajūtu.

Austris un viņa māsīca Odrija ir spiesti pandēmijas laiku pavadīt Jūrmalā. Bērni ir pārliecināti, ka tur viņus sagaidīs šausmīgākā garlaicība, tomēr apkaimē sāk notikt dīvainības – mistiski notikumi mājās, pie pensionāru īpašumiem tiek uzstādītas kameras, parādās motorolleristu zagļu banda… Kāda saistība ir Austra mammai ar visiem šiem notikumiem, lasiet Dainas Ozoliņas grāmatā „Pandēmijas detektīvi”.

Rēli Reinausas grāmata „Mortens, Emīlija un zudušās pasaules” lasītāju aizved purva pasaulē. Netālu no purva trūcīgos apstākļos kopā ar alkoholiķi tēvoci dzīvo Mortens. Zēna mamma ir aizbraukusi strādāt uz Somiju. Fotokamera, kuru Mortens pats nopircis par vectēva atstāto mantojumu, un labas atzīmes ir vienīgā biļete uz citādu pasauli. Kādu rītu Mortens purvā satiek Emīliju, kura kļūst par viņa draugu. Atklājas, ka meitene nemaz nevar aiziet no purva…

Septembris ir dzejas mēnesis. Arī Bērnu bibliotēkas jaunumu plauktā ir daži dzejoļu krājumi. Katrīnas Rudzītes dzejoļu krājums „Ērti pārnēsājami spārni” un Lotes Vilmas Vītiņas grāmata „Ūdenstornis” būs saistošas jauniešiem, jo stāsta par viņiem aktuālām tēmām, pieaugšanu, rotaļājas ar valodu un mazliet arī lasītāju.

Savukārt vecākiem noderēs Adeles Fāberes un Eleinas Mazlišas grāmata „Kā runāt ar bērniem, lai bērni klausītos un kā klausīties, lai bērni runātu”. Autoru ieteiktās komunikācijas metodes un paņēmieni piedāvā novatorisku pieeju dažādu attiecību un uzvedības problēmu risināšanai. Grāmatā uzzināsiet, kā tikt galā ar bērna negatīvajām jūtām - vilšanos, sarūgtinājumu, dusmām, kā izrādīt dusmas, nenodarot pāri bērnam, kā veicināt bērna vēlmi sadarboties, kā novilkt stingras robežas, saglabājot labvēlību, kā izmantot alternatīvas sodam un izteikt atzinību, kā veicināt bērna patstāvību.

Satiekamies bibliotēkā!