IMG 20230731 120829

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

Jūlijs Bērnu bibliotēkā ir ienesis vairākas jaunas grāmatas. Pašķirsim to lapas.

Dažas krāsainas pupas, kas brīnumainā kārtā pazudušas no Kikas Mikas kabatas, ir aizsākušas īstu dārza detektīvu. Dārza gudriniece Dzeltenā ķerra uzaicināja Kiku Miku meklēt pazudušās pupas un kopā izpētīt augu pasauli. Piebāzušas degunus dobei, abas skaidro, kā uzdīgst sēklas un izaug dārzeņi. Kas dzīvo augsnē un palīdz augiem, un kas tiem traucē. Kāpēc puķes smaržo, un kā izaudzēt laimīgus garšaugus. Kamēr viņas pēta augsni, pūš pieneņu pūkas un mēra dīgstu garumu, nesnauž arī kaķis Pirāts, bet vairāk par to, ko viņš dara dārzā, uzzināsiet, ieskatoties grāmatā „Kika Mika. Dārza detektīvs: dzeltenā ķerra”.

Kaķis Pirāts darbojas arī Bena Bēranta grāmatā „Čučuks un Pirāts: piedzīvojumi brīvā dabā”. Viņam šķiet garlaicīgi tupēt mājās. Nav viegli būt par mājas kaķi, ja aiz pilsētas plešas īsti džungļi, kas vilinoši smaržo pēc dēkām brīvā dabā. Tāpēc pie pirmās izdevības viņš kopā ar sunīti Čučuku dodas kārtīgā izbraucienā. Draugi ir gatavi labi pavadīt laiku un pārvarēt visas grūtības. Un, ja arī gadīsies kāda ķibele, piedzīvojumu meklētājiem tas būs tīrais nieks. Jo reizēm ir tik jauki būt par savvaļas zvēru.

Lietuviešu autoru grāmatu klāstā arī Dangoles Kandrotienes grāmata „Tuks mācās dalīties”. Reiz kāds zaķēns dāvanā saņēma vilcienu. Ne šādu tādu mazītiņu vilcieniņu, bet gan lielu - ar lokomotīvi un pieciem vagoniem. Viss būtu bijis labi, ja vien Tuks būtu ļāvis ar savu rotaļlietu spēlēties arī draugiem vai nemaz nebūtu to nesis uz bērnudārzu. Lokomotīve pazuda, taču, to meklējot, zaķēns Tuks mācījās dalīties. Jauks, pamācošs stāsts ar negaidītām beigām.

Ko iesākt ar dusmām? Atbildi uz šo jautājumu var meklēt nēderlandiešu rakstnieka Tona Telehena grāmatā „Un tad neviens nav dusmīgs?”. Īsajos, it kā vienkāršajos divpadsmit stāstiņos ir gudrība, kas svarīga visiem un saprotama katram. Katrā stāstā galvenais varonis ir kāds dzīvnieks, kurš jūtas dusmīgs. Daži vēlas savas dusmas izprast vai pierast pie tām, citi – ļauj dusmām sevi pārņemt.

Saldajam ēdienam vasarā lieti noder arī dzejas grāmatas. Bērnu bibliotēkas jaunumu plauktā var meklēt Ineses Zanderes dzejoļu krājumu „Putni mūs redz”. Dzejoļu grāmatā “pārstāvētas” ļoti daudzas putnu sugas, un gan teksts, gan ilustrācijas dod lasītājiem arī iespēju paplašināt savas zināšanas. Indreka Kofa dzejoļu krājuma „Kur palika bērni?” notikumi norisinās kādā ciemā, kur dzīve rit gludi un jauki – līdz kādu dienu visi bērni nolemj aizbēgt uz mežu, jo uzskata, ka tiek pārāk kontrolēti un komandēti. Taču izrādās, ka pieaugušajiem ļoti pietrūkst ierastās līksmās bērnu klaigāšanas, skraidīšanas un lēkāšanas. Mērs sūta armiju viņus meklēt, skolotāja mēģina bērnus atvilināt atpakaļ ar kūku un konfektēm, negantais tēvocis Reins izsaka niknus draudus, diriģents mēģina izmantot Mocarta un Baha darbus – taču nekas nelīdz. Kā pierunāt bērnus atgriezties mājās, lai ciematā atkal būtu dzīvība? Grāmata jautros atskaņotos pantos, kuros netrūkst ne ironijas, ne spēlēšanās ar valodu, aizstāv bērnu tiesības un vedina pieaugušos nepadarīt dzīvi sev un bērniem par garlaicīgu pienākumu nastu, nepazaudēt bērnišķīgu prieku.

Ienāc Bērnu bibliotēkā un uzzini, kas vēl jauns ir grāmatu plauktos!