IMG 20230811 124514

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

Ir augusts. Mēnesis, kurā skolas bērni cenšas noķert prom ejošo vasaru un mazliet ir jau jaunā mācību gada noskaņās. Lai iepriecinātu savu latviešu valodas skolotāju, var pagūt izlasīt arī kādu grāmatu, kuru var meklēt Bērnu bibliotēkas grāmatu jaunumu plauktā. Nedaudz pašķirsim dažu grāmatu lappuses.

Māras Cielēnas un Anitas Paegles grāmatā „Sfinkas Albertas smaids” niansēm bagātais teksts un smalkās ilustrācijas vēsta par Rīgas Alberta ielas iemītnieku pārdzīvojumiem un piedzīvojumiem. Gan akmens figūras, gan dzīvnieki, gan fantāzijas radītas būtnes vienojas kopīgā pasākumā – akmens sfinksas pazudušā smaida meklēšanā. Tas ir sirsnīgs, humorpilns un visnotaļ jēgpilns stāstījums par bezgala atšķirīgu būtņu apņēmīgu ceļojumu uz tālu zemi, lai atrastu risinājumu, kā palīdzēt savējiem.

 

Savukārt Linas Žutautes grāmatā „Ferdinands un Pū. Ceļojums uz Austrāliju” bērnu iemīļotais runcis Ferdinands kopā ar suņuku Pū ceļo uz pavisam citu kontinentu – Austrāliju! Ko darīs vista Petūnija? Vai viņa pievienosies piedzīvojumu meklētājiem?

 

Jauni piedzīvojumi dabas izzināšanā gaida skudriņu Kāpēcīti Rasas Dmuhovskienes grāmatā „Skudriņa Kāpēcīte. 4. grāmata”.  Skudriņa lido debesīs, iepazīstas ar spāri, aizdzen mežakuili no skudru pūžņa un pat apstādina skudru karu!

 

Kādā parkā auga vienpadsmit lieli koki un viens mazs sējenis. Mazais sējenis uzmanīgi vēro savu apkārtni, pēta savus kaimiņus un meklē, kuram no kokiem viņš ir līdzīgs. Ukraiņu rakstnieces Katerinas Mihaļcinas grāmata „Kas aug parkā” iemāca mazajam lasītājam iepazīt kokus parkā pēc to lapām, sēklām vai ziediem. Kā arī atgādina, ka laime šai pasaulē ir atrast kādu, kurš ir līdzīgs tev.

 

Laras Braienas izzinošā grāmata ar lodziņiem „Jautājumi un atbildes par naudu” noderēs, iepazīstinot bērnus ar naudu, tās vēsturi, tērēšanas paradumiem, kā arī palīdzēs saprast, kas ir labs piedāvājums un kāpēc vajadzētu krāt naudu.

 

Reiz dzīvoja sandalīte Kreisiņa. Un, kā jau visām sandalītēm, kurpēm un citiem apaviem, viņai bija māsiņa Labiņa. Taču reiz gadījās, ka Kreisiņa palika uz ielas gluži viena. Tai garām steidzās sporta apavi un cēli gāja lietišķas kurpes, bet neviens nevēlējās mazajai sandalītei palīdzēt… Vai Kreisiņa nokļūs mājās? To lasiet ukraiņu rakstnieces Darjas Žeļeznovas grāmatā „Sandalītes Kreisiņas piedzīvojumi”.

 

Luīzes Pastores grāmatu sērija „Mākslas detektīvi” ir  atgriezusies ar jaunumu – grāmatu „Slepenā parole”, kas paver durvis uz izlaušanās spēli barona arhitektūras pērles Rundāles pils vēstures labirintos. Trīs azartiskas varones uzsāk "Zosu spēli", nokļūst pagātnē un uz savas ādas piedzīvo sarežģītos Latvijas vēstures posmus. Stāstā iekļauti āķīgi uzdevumi un spēļu elementi par Rundāles pils vēsturi, arhitektūru, interjeru un svarīgākajām personībām. Arī lasītājs stāsta galveno noslēpumu neatklās, ja nesekos līdzi uzdevumiem un neatrisinās slepeno paroli, kura ļauj izlauzties no pils.