Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Arī Bērnu bibliotēkā septembris ir ienācis ar jaunām grāmatām. Pašķirsim nedaudz to lappuses!

 

     Cepumiņš bija laimīgākais suns pasaulē. Līdz brīdim, kad mājās parādījās planšetes, viedtālruņi un videospēļu konsoles. Nu visi ir aizmirsuši par Cepumiņu. Tas ir jāmaina! Ko darīs Cepumiņš, lai ģimene atkal atcerētos par viņu, jālasa Amēlijas Žavo grāmatā „Mana digitālā ģimene”.

 

     Barbaras van den Špeilhofas grāmatā „Piktulis” dzīvo kāds mīlīgs, bet dikti sapiktojies trollis. Un kā lai nedusmojas, ja rūpīgi celtā mājiņa atkal un atkal sabrūk, āboli nekrīt zemē no koka un papīra kuģīši negrib peldēt? Pat draugi vairs nevēlas būt kopā ar trollīti. Vai Piktulim izdosies visu vērst par labu?

 

     Mazajai kamenītei Bumbulītei ir ļoti mazi spārniņi. Bite Beta un lapsene Lavīze smej, ka kamenīte nekad nespēs lidot. Bumbulīte sarūgtināta dodas mājup un ceļā satiek vēl dažus kukaiņus, kuri lido un iedrošina mazo kamenīti, ka arī viņa spēs lidot. Bumbulīte šaubās un dodas pie doktora Dundura, lai uzzinātu, kas ir nepieciešams, lai lidotu. Vai Dundurs spēs palīdzēt kamenītei? To var uzzināt Britas Sabagas grāmatā „Mazā kamenīte Bumbulīte”.

 

     Artura Balta grāmatā „Policistu pasakas” var sastapt neierastus varoņus dažādās bīstamās situācijās. Izdevums noderēs, lai atgādinātu mazajiem lasītājiem par noteikumu ievērošanu. Savukārt Ilmara Tomuska grāmatā „Izmeklētāji no 3.A” Tīnas un Mada tētis no tantes saņem mantojumā vecu grāmatu sadzeltējušām lapām. Bērni uzzina, ka tas ir ārkārtīgi vērtīgs izdevums. Grāmatu Mežaparka ģimnāzijas bibliotēkā izstāda apskatei, bet kādā naktī tā tiek nozagta. Policisti nozieguma vietā neatrod ne lietiskos pierādījumus, ne pirkstu nospiedumus. Grāmatas īpašnieki, trešās A klases skolēni Tīna un Madis, kopā ar divpadsmitās klases absolventu Paulu paši uzsāk izmeklēšanu.

 

     Kas tu būsi, kad izaugsi liels? Uz šo jautājumu ir mēģinājis atbildēt katrs bērns. Ievas Samauskas grāmatā „Kas tu būsi, kad izaugsi jeb Ceļojums ar noslēpumu” Jānītis kopā ar vectēvu dodas savā pirmajā ārzemju ceļojumā – viņi lido uz Čehijas galvaspilsētu Prāgu. Jānītis nebūtu Jānītis, ja viņam ik uz soļa negadītos pa noslēpumam, un viņu urdīt urda nerimstoša zinātkāre iepazīt dažādas profesijas. Lidostas darbinieki, stjuartes, pat smaržu degustators! Prāga Jānīti un vectēvu sagaida krāsaina, aizraujošiem piedzīvojumiem un, protams, noslēpumiem pilna, bet vislielākais pārsteigums viņus gaida lidmašīnā pirms atceļa uz mājām...

 

     Katram cilvēkam pagultē dzīvo kāds briesmonis. Almai to ir septiņi: pirmais ir tikai plaukstas lielumā un nešķiet bīstams, otrais ir milzum liels un sver veselu tonnu, trešajam ir dzeltenas acis, ceturtajam – gara aste ar krāsainiem gredzeniem, piektais vislabāk prot čukstēt ausī, sestais nemitējas raudāt, septītais izskatās maziņš, taču var izaugt liels. Naktīs tie lien no pagultes un laupa meitenei gaismu, sapņus un cerības. Taču briesmoņi ir pieveicami, ja par tiem runā un iesaista sabiedrotos – ģimeni, draugus, speciālistus. Irijas H. Parente un Selene M. Paskvala grāmatā „Alma un septiņi briesmoņi” ir radījušas depresijas alegoriju, lai izteiksmīgi parādītu tās emocionāli paralizējošo spēku un iespējamo izeju no depresijas. Savukārt Hollijas Dūhigas grāmata „Izprast un palīdzēt” balstās zinātniskos atklājumos, bet informāciju sniedz vienkāršā, saprotamā valodā, izskaidrojot pasaulē bieži sastopamos psihiskos traucējumus – UDHS, depresiju, trauksmi un OKT. Grāmata ir ieteicama jauniešiem, viņu vecākiem un tuviniekiem, lai izprastu nesaprotamās pārmaiņas savā veselībā, nenobītos, bet ar cerību turpinātu mācīties, strādāt un būt veiksmīgiem dzīvē.

 

Uz satikšanos bibliotēkā!