20231220 144750

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

Decembris bibliotēkā ir ienācis ar bagātīgu grāmatu klāstu. Pašķirsim nedaudz grāmatu lappuses.

Kā būtu, ja grāmatu uzrakstītu mākslīgais intelekts? Līdz šādai grāmatai vēl ir jāpagaida, bet Baibas Zīles grāmatas „Lilī un buvju kaķis Bubass” ilustrācijas mākslīgais intelekts, programma Midjourney, jau ir uzzīmējis. Ejot pirkt saldējumu, Lilī pat nenojauš, ka nonāks burvju bibliotēkā. Tur viņa iepazīsies ar bibliotekāru – runci Bubasu, satiks jaunus draugus un neparastas būtnes, kā arī stāsies pretī lielākajam ļaundarim Vilkam. Mazajiem lasītājiem jo īpaši varētu patikt guļamgrāmatas. Vienīgā ķibele – tās bērniem ir aizliegts izsniegt, jo kamēr iet skolā, jālasa īstās grāmatas.

 

Helenas Kohas grāmata „Kartupeļa karaļvalsts” aizved uz kādu neparastu dārzu, kur ķirbis, kurš aug uz komposta kaudzes, vēlas nokļūt tuvāk dārzā augošajiem dārzeņiem, puķkāposte ļoti vēlas apprecēties, bet neviens viņu nebildina, un kartupelim dārzeņu untumi un strīdi ir pavisam apnikuši. Negaidītie dārza notikumi liks mazajiem lasītājiem pārsteigumā ieplest acis, savukārt vecāki novērtēs asprātīgo tekstu.

 

Alisi un viņas pūdeli Barbarisu var pazīt pēc kuplajām cirtām. Mēdz sacīt, ka tie, kas dzīvo kopā, kļūst līdzīgi. To var teikt arī par šiem diviem draugiem! Laukā ir tveicīga vasara, un suni moka karstums: ar tik biezu kažoku jauki ir tikai ziemā. Atliek viens – doties uz frizētavu. Viss jau būtu labi, taču Barbariss baidās no šķērēm un friziera Toda. Alise ir spiesta upurēties un ziedot savas cirtas, kas viņai ir tik ļoti dārgas. Vai ar šo upuri pietiks, lai Barbariss pārdomātu un ļautu sevi apcirpt? Tas jālasa Evelinas Dacjūtes grāmatā “ērkulis”.

 

Juhani Pitsepa grāmata „Vecmāmiņa, kas pārvērtās par kucēnu” stāsta par skumjiem notikumiem – nomirst Marijas vecmāmiņa un suns, tomēr jebkuras skumjas var pārvarēt un ar pateicību atcerēties savus aizgājušos. Sirsnīgs, omulīgs un ļoti aizkustinošs stāsts, kas mazajam lasītājam māca līdzāsdzīvošanas mākslu.

 

Mazajai Moni patīk pastaigāties ar savu suni Maksu. Viņi brīnišķīgi saprotas, bet ar pieaugušajiem reizēm ne tik labi. Īpaši, kad tie runā par mīlestību. Viņi saka, ka tā spēj gāzt kalnus, tomēr to varot atrast arī mazās lietās. Ja mīlestību nevar ne redzēt, ne sataustīt, ne uzgleznot, kā viņi zina, kas tā ir? Rosio Bonillas grāmata „Kas ir mīlestība, mazā Moni?” mazajiem kāpēcīšiem palīdzēs saprast, kas ir mīlestība.

 

  Koki ir koki. Tie aug zemē, kur iestādīti. Daudzus, daudzus gadus. Bet ko iesākt, ja zemes jaunajam īpašniekam nevajag nekādus kokus? Jādodas uz zemi, kurā tos mīl un gaida. Bet kā? Ne jau bez draugu palīdzības. Ikvienam jāpieliek sava roka (knābis, spārns, ķepa…), lai kastaņkoki atrastu sev jaunas mājas! Aijas Hasintas Smit grāmata “Kastaņkoku neticamais piedzīvojums” ir par kaķi, suni, zvirbuļiem, sīļiem, kurmjiem, ezi, zirnekļiem, bitēm, kastaņkokiem, mazu zēnu... Par gaisa balonu un lidošanu. Bet īstenībā jau par lielu Mīlestību – uz dabu, uz visu dzīvo.

 

Izbaudi ziemas brīvdienas un atceries iegriezties arī bibliotēkā pēc kādas grāmatas!