Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Rēzeknes Bērnu bibliotēkā pašā ziemas vidū salidojušie mākslinieces Agijas Stakas radītie Latvijas putni, kuri zīmēti gan latviešu tautas pasaku ilustrācijām, gan autoru stāstiem un dzejoļiem apgādā “Zvaigzne ABC”, kā arī putnu kasāmplakātam karšu izdevniecībā “Jāņa sēta”, izskatās gluži kā dzīvi.

 

     Bērnu grāmatu ilustratore Agija Staka ir absolvējusi Lietišķās mākslas vidusskolu (Dekoratoru nodaļu, 1989), Latvijas Mākslas akadēmiju (Dizaingrafikas nodaļu (bakalaurs), 1998, un Vizuālās komunikācijas nodaļu (maģistrs), 2009). Strādājusi par mākslinieci Zinātņu akadēmijas Arheoloģijas nodaļā (1989–1993).

 

     Grāmatas Agija Staka ilustrē kopš 1991. gada. 2021. gada vasarā Rēzeknes Bērnu bibliotēkā bija Agijas Stakas lielā ceļojošā izstāde, kurā varēja iepazīties ar trīs sivēntiņiem, kazlēniem, vilku un daudziem citiem pasaku tēliem, nu ir kārta putniem.

 

     Māksliniece stāsta: „Izstāde radās pavisam prozaiski. Dzīvoju Rīgas nomalē Mārupītes krastā. Upītes pakraste par spīti galvaspilsētai saglabājusi plānu dabīgās vides strēmelīti. Ļoti iestājos par to. Diemžēl krastos daudz savairojušās invazīvās spriganes, kas šauj sēklas un vairojas kā trakas. Kur tās savairojas, tur apakšā paliek melna zeme. Vislabākais veids skaitās tās izravēt pirms ziedēšanas. Rīkoju daudzas talkas. Cilvēki nāca, bet ne jau pūļiem. Kad uz talku ieradās „Zaļās atmodas muzeja” cilvēki un viņu draugi, tad tā bija visvarenākā ravēšana. Kamēr strādājām un es sirsnīgi pateicos, viņi teica, ka gribētu izstādi par dabas tēmu. Izlēmu, ka no oriģināliem izlasīšu putnus. Ierasti tos zīmēju atpazīstamus, jo domāju, ka pazīstam tos par maz.”

 

     Sākusi savu ceļu Dubultos, “Zaļās atmodas muzejā un Vides aizsardzības centrā”, nu izstāde apceļo Latvijas bibliotēkas. Rēzeknes Bērnu bibliotēkā putni ir apskatāmi līdz 2022. gada 17. februārim.

 

     Atnāc un iepazīsties ar putniem!