Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2023. gada 16. februārī Rēzeknes Bērnu bibliotēkā notika pasākums “Diena, kad ome (ne)salauza internetu”.

 

     Tā bija nodarbība, kurā bērni ar drošas interneta lietošanas pamatnosacījumiem un medijpratības gudrībām tika iepazīstināti atraktīvā veidā – nodarbības vadītājas bija Marka Uves Klinga grāmatas “Diena, kad ome salauza internetu” tēli Tifānija un ome, kā arī eksperte “no pieaugušo bibliotēkas” – Rēzeknes Centrālās bibliotēkas IT nodaļas vadītāja.

 

     Ar bērniem tika izrunāti padomi drošībai internetā un galvenie riski sociālajos tīklos, kā arī jautājumi par to, kā atpazīt viltus ziņas un kas tās tādas vispār ir. Bērni jautāja, vai pasakām arī ir kāds sakars ar viltus ziņām, ja tās vēsta ko tādu, kas ir galīgi izdomāts. Vai anekdotēm arī ir kāda saistība ar dezinformāciju un viltu? Tika pašķetināti tādi prāta mežģi, vai laba ziņa var būt arī viltus ziņa un vai sliktās ziņas nav automātiski arī viltus ziņas. Kam drošāk ticēt – vecākiem vai kaimiņu tantei, publikācijai internetā vai rakstam grāmatā?

 

     “Saldajā ēdienā” tika izspēlēta arī Latvijas Drošāka interneta centra radītā atmiņas spēle ar noderīgu tīmekļvietņu, populāru sociālo mediju un spēļu logotipiem, bet viltus ziņu tēmas ilustrēšanai izmantota epizode no izglītojošās multiplikācijas filmas bērniem “Aitu dzīve”.

 

     Bērni varēja apskatīt un izvēlēties lasīšanai mājās grāmatas, kas atbilst pasākuma tematikai. Visiem bija interesanti un vienlaikus arī jautri, bet galvenais – mazo cilvēku prāti ir iekustināti vienmēr domāt un vērtēt informāciju un savu rīcību, saprotot, ka šīs prasmes ir svarīgas ik brīdi, ne vien nodarbības laikā.