Foto no vietnes https://twitter.com/EiropasKustiba

     2017. gada 7. aprīlī Rīgā, Eiropas mājā, notika Eiropas informācijas diena, kuru rīkoja Ārlietu ministrija, Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā un Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, sadarbībā ar Eiropas Kustību Latvijā.

 

     Šogad informācijas diena pulcēja vairāk nekā 70 informācijas sniedzējus, kas ikdienā sniedz informāciju par Eiropas Savienību (ES) ikvienam, kam tā nepieciešama. Rēzeknes ESIP (Eiropas Savienības informācijas punkts) pārstāvēja Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavas vadītāja un ESIP koordinatore Anita Gaidule. Visas dienas garumā bija interesanti uzklausīt politikas veidotāju un ES lietu ekspertu viedokļus par  procesiem un aktualitātēm ES.

 

     Eiropas informācijas dienas atklāšanas paneli "Eiropas nākotne un pieci Eiropas Savienības attīstības scenāriji – Latvijas intereses, iespējas, riski" vadīja Latvijas Universitātes profesore, izdevuma "Latvijas intereses Eiropas Savienībā" galvenā redaktore Žaneta Ozoliņa. Savu viedokli par ES nākotnes attīstības virzieniem izklāstīja  Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, Eiropas Parlamenta deputāts Krišjānis Kariņš un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka.

 

     Aktuālu informāciju "breksita" sakarā sniedza Ārlietu ministrijas ES koordinācijas un politiku departamenta direktore Kristīne Našeniece, kura atbildēja uz daudziem klātesošo jautājumiem par to, kā risināsies Lielbritānijas izstāšanās process no ES un kas sagaida mūsu valsts piederīgos Lielbritānijā un to, kā var tikt risināti veselības apdrošināšanas, pensiju un citi sociālie jautājumi.

 

     Lielu interesi klātesošajos izraisīja Ziemeļatlantijas Līguma organizācijas (NATO) Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktora Jāņa Sārta uzruna un stāstījums par jaunākajiem izaicinājumiem un iestrādēm darbā ar viltus ziņām un propagandu. Šo tēmu savā prezentācijā "Ziņas un informācijas viltošana un manipulācijas tehnikas" aktualizēja arī Baltijas mediju izcilības centra konsultante mediju pratības jomā un projekta "Pilna doma" satura izstrādātāja Solvita Denisa-Liepniece. Vairākkārt tika uzsvērta kritiskās domāšanas un medijpratības loma, kas nepieciešama analizējot ziņu ticamību.

 

     Noslēgumā informācijas sniedzēji izteica viedokli, ka šobrīd ir ļoti būtiska katra personiskā līdzatbildība, nepakļaujoties manipulācijām un neļaujot sevī ienākt bailēm par nākotni. Tikai ar skaidru skatu uz apkārt notiekošo var veidot savu nākotni Latvijā, Eiropā un pasaulē.