Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv       

     2014. gada 1. jūlijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 48 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Zemeņu pilnbrieda laikā pie lasītājiem dodas Pūres Dārzkopības pētījumu centra zinātnieces V. Laugales grāmata „Zemenes”, kurā viņa soli pa solim stāsta par zemeņu šķirnēm, zemeņu stādu izvēli, audzēšanu, stādīšanu, kopšanu un aizsargāšanu no slimībām un kaitēkļiem. Grāmatā uzzināsiet arī par to, kā zemenes izmantot skaistumkopšanā un kādas pavārmākslas receptes izmanot, lai ar šīm gardajām ogām varētu mieloties gan vasarā, gan ziemā.

 

     Straujiem soļiem tuvojas brīdis, kad daudzu mājsaimniecību virtuvēs notiks aktīvs darbs pie vasaras velšu sagatavošanas ziemai, te lieti noderēs grāmata „Konservēšana”. Grāmatas priekšvārdā uzsvērts, ka, gatavojot mājas apstākļos, iespējams maksimāli izvairīties no kaitīgajām E vielām! Izdevumā apkopoti materiāli gan par augļu un ogu, gan dārzeņu veselīgu un daudzveidīgu konservu pagatavošanu, saglabājot tajos pēc iespējas vairāk vitamīnu un bioloģiski aktīvo vielu. Grāmatā atradīsiet arī derīgu informāciju par vīna gatavošanu, etiķa raudzēšanu, gaļas pārstrādi un zivju kūpināšanu.

 

     Vasara ir arī puķu laiks, un par dabas, dārzu un ziedu mīlētāju gaitām stāsta A. Irbes grāmata „Puķu draugi”, kurā apkopota informācija par Puķu draugu apvienības saietiem, kas aizsākti 1978. gadā Nīgrandē, pulcējot augu kolekcionārus un dārzu mīlētājus. Nelielā draugu sabiedrība daudzu gadu garumā ir paplašinājusies un nu jau aptver visu Latviju.

 

     Hidrotehniķa M. Mālkalnieša grāmata „Ūdenstilpes tavā dārzā” sniedz praktiskas pamācības ūdenstilpju ierīkošanā un kopšanā. Autors palīdz izdarīt izvēli – veidot dīķi vai baseinu, izskaidro ūdens īpatnības, palīdz saprast augu vidi ūdenī un krastā, sniedz informāciju par baseiniem, strūklakām u. c.

 

     Daiļliteratūras klāstā D. Zigmontes romāns „Pavedieni”, kurš vēsta par aktrisi Izoldi, kuras karjera negaidīti apraujas galvaspilsētas teātrī un viņai jāatgriežas lauku mājās, kur saimnieko māsa Olita. Izoldei jāmācās un jāsamierinās ar rāmu lauku dzīvi, bet tad viņa iepazīstas ar uzņēmīgo Laimoni. Laikmeta kolīzijas, cilvēciskas kaislības un šerpi raksturi līdz šim nepublicētajā rakstnieces D. Zigmontes romānā savijas kā pavedieni.

 

     Dz. Žuravskas romānā „Testaments” savukārt dzīves spēli spēlē viltus draugs un jauna izskatīga sieviete, kura uzdodas par mīļāko. Grāmata ataino cilvēkiem tik ierasto dzīvi – katrs alkst sev nokampt pēc iespējas lielāku kumosu no treknā pīrāga.

 

     J. Valka „Zivju gripa Šmitostā”, kas izdota „Lata romānu” sērijā, kā pats autors teic, ir „izfantazēts spriedzes detektīvs ar nelielu realitātes piesitienu”. Sižeta līnija vijas ap kādu pazudušu vietējo zvejnieku un kuģu mehāniķi, kurš līdz vēlai naktij labojis kuģa dzinēju. Darbnīcā ieradies no rīta, bet vakarā nav atgriezies… Šmitostas pazemes bunkuri vecajam jūras vilkam ir ruma paradīze un iztikas avots gan padomju, gan brīvās Latvijas laikos. Ieeja zināma tikai viņam, taču, kad ostā ierodas izmeklētāji Gvido un Gustavs, vecais vilks saprot, ka taisnības vārdā ir jāsadarbojas.

 

     Jauniešiem piedāvājam viņiem jau labi pazīstamās autores M. Laukmanes grāmatu „Piezvani Adrijai Elzai!”, tā stāsta par sešu meiteņu draudzību, savstarpējām attiecībām, izklaidēšanos, kļūdām un atbalstu grūtā dzīves brīdī. Melisai vecāku šķiršanās ir viņas dzīves lielais jautājums. Kā noskaidrot patiesību, ja mamma notikušajam apkārt uzcēlusi augstu aizsargmūri? Kādu dienu meitene skolā satiek svešinieci, kura viņu uzrunā: „Vai tu esi Melisa Dzilnīte? Es arī esmu Dzilnīte. Adrija Elza Dzilnīte.” Četrpadsmit gadu vecumā ir daudz būtisku jautājumu, uz kuriem jārod atbildes. Nereti jaunieši cits citam ir paši labākie padomdevēji, ja vecākiem nepietiek laika atklātai sarunai.

 

     ASV prezidenta Džona Kenedija sievu Džekiju tuvāk palīdz iepazīt K. Pankolas romāns „Aiz spožās ārienes”, tas kārtu pa kārtai noloba rūpīgi sargāto masku, kuras aizsegā savulaik dzīvoja prezidenta kundze. Lasītājam tiek dota iespēja palūkoties aiz spožās ārienes un sastapt īstu sievieti – reizē kaprīzu, pretrunīgu, dumpiniecisku un ļoti, ļoti cilvēcīgu.

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. jūlijā.

 

Līdzīgi raksti