​​
Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv      

     2015. gada 1. oktobrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 44 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Eksperimentālās terapijas profesora R. Kordera grāmatā “Sarkanvīna diēta” uzzināsiet,  kuri vīni ne vien labi garšo, bet arī labvēlīgi ietekmē veselību,  kurš antioksidants atbild par dzīves kvalitātes uzlabošanu, kāpēc šokolāde ir veselīga, kā iegūt slaidu augumu, izdarot vien dažas patīkamas izmaiņas savā dzīvesveidā, kā arī atradīsiet 40 jaunas receptes un praktiskus padomus par to pagatavošanu.

 

     Mācītāja G. Baikova un viņa sievas Janas sarunas veidā tapusī grāmata “Laulība starp radīšanu un mūžību” sniedz informāciju par laulības biblisko pamatu un mudina atbildes uz jautājumiem par laulību meklēt Bībelē, kas ir visas cilvēka dzīves pamatā un tostarp ir arī kā sava veida “ražotāja instrukcija” laulības dzīvei, lai tā varētu darboties, kā iecerēts Dieva plānā.

 

     N. Rihteres-Ulmeres grāmatā “Bērnu miegs” pārskatāmi un plaši aprakstītas pārbaudītas metodes mērķtiecīgai miega traucējumu novēršanai. Konkrētie ierosinājumi un noderīgā informācija palīdzēs vecākiem un bērniem baudīt naktsmieru, kā arī atvieglos ikdienas ritmu.

 

     I. Lozes grāmata “Lubāna mitrāja apdzīvotība akmens laikmetā” pamatā veltīta Rēzeknes novada akmens laikmeta apmetnēm, un tās galvenais uzdevums ir arheoloģiskā materiāla publikācija. Šis izdevums īpaši noderīgs būs augstskolu studentiem un veicinās sapratni par aizvien jaunu arheoloģisko objektu atklāšanas nepieciešamību.

 

     Jaunumos arī  dzejas un foto albums “Latgales sirdspuksti”, kurā apkopoti 150 Latgales dzejas rakstītāju un fotografētāju darbi. Albumā atradīsiet arī Rēzeknes puses autoru radošo veikumu – skaistas fotogrāfijas un liriskas rindas.

 

     Daiļliteratūras klāstā A. Bukša romāns “Parādu piedzinēji”. Notikumi, kuros autors ieved lasītāju, sākas pavisam vienkārši. Mazā māsa Krista, noraizējusies par vecāku saspīlētajām attiecībām, piezvana Ritvaram uz Birmingemu, kur viņš jau vairākus gadus dzīvo un strādā, un lūdz atbraukt. Kad Ritvars ierodas dzimtajos Pļavniekos, atklājas skaudra īstenība: tēvs jau ilgāku laiku nav spējis atmaksāt kredītu un Leidumu ģimene teju, teju pazaudēs bankā ieķīlāto dzīvokli. Ritvars saprot, ka viņam kaut kas jādara lietas labā... Romānu intriģējošu padara arī fakts, ka tā autors ir gandrīz desmit gadus nostrādājis dažādās finanšu iestādēs.

 

     Lasītāju vērtējumam piedāvājam arī rakstnieka K. Dziļlejas biogrāfisko romānu “Garlībs Merķelis”, kas savulaik ir ticis publicēts ar pseidonīmu Kārlis Lejnieks. Šis darbs ir zīmīgs un vērtīgs arī ar to, ka ir atzīts kā pirmais īstais biogrāfiskais romāns mūsu literatūrā.

 

     “Lata romānu” sēriju šoreiz papildina trīs darbi. M. Krekles “Zaudētāju guvums” ir stāsts par mīlētājiem, kuri reiz nejauši bija satikušies Briselē. Tagad viņi ir laulāts pāris, laimīgi vecāki – bet pēkšņi smags pārbaudījums izjauc ģimenes idilli. Viens nepārdomāts vārds, nelaikā pateikts teikums, vienatnē izsāpētas bēdas rada atsvešinātības sienu, kurai grūti pārkāpt. Šīs dzimtas stāsta sākums meklējams autores iepriekšējos romānos – “Vita brevis. Vēlreiz”, “Mīlestības skartie” un “Zeme mani nes”.

 

     L. Šmites romāna “Pilna upe”  galvenā varone ir mīlestība tās visdažādākajās izpausmēs un posmos. Šis daiļdarbs atzinīgi novērtēts arī par valodas bagātību un daudzplākšņainajiem varoņu raksturiem.

 

     Lietuviešu rakstnieka romāns “Mans vārds ir Marīte”, kurš tāpat nācis klajā “Lata romānu” sērijā,  savu darbību risina Otrā pasaules kara beigu posmā. Vācu armija atkāpjas, un Sarkanā armija arvien dziļāk iespiežas Rietumeiropā. Prūsija cieš badu un pazemojumu, bet jaunās sievietes un meitenes dzīvo pastāvīgās vardarbības bailēs. Arī mazās Renātes ģimenē viss kļuvis gluži aplam. Teju vienīgo pārtiku sagādā vecākais brālis, kurš dodas darbos un arī ubagot uz kaimiņos esošo Lietuvu. Un tad gluži vai nejauši Lietuvā nokļūst arī Renāte – mazs, lielajā pasaulē pazudis cilvēkbērns, kurš lietuviski zina tikai vienu teikumu: “Mans vārds ir Marīte…”

 

     K. Kellijas romāns “Viss sākās ar Parīzi” lasītājam uzbur ainu, kurā Eifeļa torņa virsotnē gavilējošu tūristu acu priekšā jauns vīrietis bildina savu draudzeni. Šajā mirklī viss pārvēršas, un ne jau tikai laimīgā pāra dzīvē vien. Tas notiek arī ar viņu ģimenēm un draugiem, kuri gaida viņus atgriežamies mājās no Parīzes…

 

     K. Vebas romāns “Mantojums” savukārt stāsta par divām māsām, Ēriku un Betu, kuras mantojušas vecāsmātes muižu un pēc viņas nāves atgriežās šajā muižā, lai izlemtu, ko ar mantojumu darīt. Pārcilājot vecāsmātes lietas, Ērika uziet neparastas pagātnes liecības, kas raisa spilgtas atmiņas un satricina tagadni. Pamazām šķetinot pagātnes un tagadnes notikumus, Ērikai un Betai jātiek galā ar senām nodevībām un senču atstāto mantojumu, pirms atdzimt jaunai dzīvei...

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. oktobrī.

 

Līdzīgi raksti