Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2016. gada 16. septembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 42 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Latgales Kultūras Centra izdevniecības darbā “Latgales latviešu kongress, 1917” lasiet par vēsturisko notikumu, kas pavēra ceļu mūsdienu Latvijas izveidei.

 

     Darbā sīkāk var iepazīties ar Rēzeknes apvienošanās kongress procesu un tā nozīmi Latgales un visas Latvijas vēsturē, kā arī konkrētāk uzzināt par tā laika notikumiem un tā laika iedzīvotāju viedokļiem kongresa priekšvakarā. Tālāk var lasīt par paša kongresa norisi un to, kas tajā piedalījās. Protams, neizpaliek arī jautājumu apskatīšana par Latgales pašnoteikšanās tiesībām.

 

     Vēl viens Latgales Kultūras Centra izdevniecības darbs ir Donata Latkovska “Nacionālā atmoda Latgalē”, kas caur personībām – gara modinātājiem un darbu veicējiem – ievadīja un pavadīja nacionālo atmodu Latgalē. Lasot šo darbu lasītājam ir iespēja ielūkoties to cilvēku sejās, kas uzņēmās veikt šo darbu, kā arī caur šo personību  darbību iepazīt Latgali un Latviju, un tajās dzīvojošo ļaužu būtību, pagājušo gadsimtu mijā. Tas ir arī noderīgs darbs, lai apzinātos pašam savu vietu un pašam savu nozīmi.

 

     “Mīli sevi!” ir dāņu autores un psihoterapeites Sandas Ilses darbs, kas stāsta par cilvēka paša ceļu pie sevis. Darbā viņa uzsver, ka īpaši jūtīgi cilvēki nav nedz vāji, nedz pustraki.

 

     Īpašs jūtīgums ir dāvana – tas ir cits skatījums uz dzīvi, kas liecina par savādākas personības aspektiem, kā arī par savādāku pieeju dzīvei. Grāmata noderēs ne tikai jūtīgiem cilvēkiem, lai labāk izprastu sevi, bet arī visiem citiem.

 

     Žans Raspajs – franču rakstnieks, ceļotājs un pētnieks. 2007. gadā saņēmis Francijas Ģeogrāfijas biedrības Lielo zelta medaļu par mūža darbu. Žana  Raspaja darbos var lasīt par zināšanām, ko viņš pats ieguvis ceļojot. Pētījis tautas un to mijiedarbību.

 

     Jau 1973. gadā Žans Raspajs futūriskā romānā “Svēto nometne” apraksta vīziju – miljoniem bēgļu pāri Vidusjūrai dodas uz Eiropu. Tad to, kreisi noskaņoti kritiķi, nosauca par ksenofobisku un fašistisku.

 

     Rakstnieces Leslijas Pīrsas darbi ir spraigi, spilgti un ar interesantiem galvenajiem varoņiem. Latviešu valodā iznākuši viņas romāni “Bella” un “Solījums” un jaunais romāns “Izdzīvotāja”.

 

     1938. gads, Rasela, Jaunzēlande. Bellas un Etjēna meita Marjeta ir nepakļāvīga astoņpadsmit gadus veca skaistule, kas nolēmusi ar tvaikoni doties uz Angliju. Vecāki raizējas, ka meita nemaz nedomā par savu reputāciju, jo ciematā mīļākā nodarbošanās ir tenkošana, bet lai nu kā, Marjeta iekāpj tvaikonī “Rimutaka” un dodas pie krustvecākiem uz Londonu.

 

     Beidzot viņa ir noteicēja par savu dzīvi… līdz to visu vienā acumirklī atņem karš.

 

     Uzlidojumu laikā Marjeta ir spiesta pamest grezno Vestendu un doties uz Īstendu – vietu, kas nelīdzinās tai Londonai,  ko Marjeta pazina līdz šim. Šajā bezcerīgajā stāvoklī Marjeta apņemas pārdzīvot karu, cīnoties pret to ar pašaizliedzību un līdzjūtību, kas mājo viņas sirdī.

 

“Stounraiders. Nāvīgās sacīkstes” ir Deivida Hofmeira debijas romāns un pirmā grāmata adrenalīna piestrāvotajā “Nāvīgo sacīkšu” sērijā.

 

     Ādams Stouns vēlas tikai brīvību un mieru – kaut kur tālāk no putekļainās Melndūkstes, kurā viņš ir zaudējis tuviniekus. Viņam ir savdabīgs veids kā pie šī miera un brīvības nonākt. Viņš kopā ar skaisto Seidiju un bīstamo Keinu nolemj piedalīties brutālajās Melndūkstes sacīkstēs, kas uzvarētājiem dod iespēju iegūt biļeti uz leģendām apvīto Debesu bāzi, kur gaida viegla dzīve un neiedomājama greznība, bet kas patiesībā, savā būtībā, daudz neatšķiras no tās vietas, no kuras Ādams cenšas tā izmisīgi aizbēgt.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

 

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. oktobrī.