Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Rēzeknes Centrālā bibliotēka (RCB) ir saņēmusi dāvinājumā interesantu un vērtīgu izdevumu – Pētera Apiņa grāmatu „Latvijai 100”. Tajā ir apkopotas fotogrāfijas par dzīvi un cilvēkiem Latvijā simts gadu garumā. Grāmata pieejama bibliotēkas lasītavā.

 

     Grāmata tapusi vairāk nekā divarpus gadus, tās autoram apbraukājot Latvijas novadus, pilsētas un pagastus un meklējot fotogrāfijas, kas ļautu uzburt vīziju par to, kāda ir Latvija savos simts gados. Grāmatā ir ievietotas vairāk nekā 4400 fotogrāfijas, ko iesūtījuši novadpētnieki, muzeju speciālisti, bibliotekāri, žurnālisti, fotogrāfi. Izdevumā fotogrāfijas sakārtotas pa gadiem, sākot no 1918. gada līdz 2018. gadam.

 

     Grāmatā vietu radušas bildes no visiem novadiem un pa vienai bildei gandrīz no visiem pagastiem.  Grāmatas attēlu kolekciju papildina literārs Latvijas vēstures izklāsts, bet katru no Latvijas gadiem papildina kāda gleznas, grafikas vai scenogrāfijas reprodukcija.

 

 

     Grāmatas „Latvijai 100” sastādītājs un tekstu autors ir Latvijas Ārstu biedrības prezidents Dr.med.h.c. Pēteris Apinis. Grāmatas mākslinieks – Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, Grafikas katedras vadītājs Guntars Sietiņš, gleznas un grafikas atlasījusi mākslas zinātniece Anita Vanaga. Grāmatu izdevusi SIA „Medicīnas apgāds”. Pateicoties Jānim Trupovniekam, grāmata tagad ir pieejama arī RCB.

 

     Bibliotēkas darbinieki ar interesi izpētīja šo izdevumu un dažādu gadu fotogrāfijās atpazina savus domubiedrus, līdzcilvēkus, sev tuvas un mīļas Latvijas vietas un notikumus dažādos laikos. Ikviens ir aicināts nākt uz bibliotēkas lasītavu, aplūkot šo unikālo izdevumu un atrast fotogrāfijās atpazīstamus cilvēkus un notikumus, no kā veidojušās mūsu Latvijas vēstures lapaspuses!