01 08 20

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv 

     2020. gada 1. augustā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvās 31 jaunu grāmatu. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

 

     Hilarijas Kērnijas grāmata Bites. Ceļvedis bišu neparastajā dzīvē būs lieliska dāvana ikvienam, kurš interesējas par dzīvo dabu un “bišu lietām”. Bites uz Zemes parādījās ļoti sen – pirms 130 miljoniem gadu. Jau kopš dinozauru laikiem šīs mazās radības braši lidinās pa evolūcijas ceļu, un rezultātā pašlaik uz mūsu planētas ir 20 000 bišu sugu. Grāmatā viegli uztveramā veidā aplūkotas dažādas tēmas – no evolūcijas, anatomijas un komunikācijas līdz medum, bišu turēšanai un aizsardzībai.

 

     Laines Pēŗses izdevumā Uz zemi kājām gaisā divu latviešu solis pasaulē - pāri septiņām maģiskām Āzijas valstīm uz pašu zemi kājām gaisā - Austrāliju. Pēc divu gadu ilgas pasaules tūres un četrām publicētām ceļojumu stāstu grāmatām no grāmatu sērijas “Ar stopiem apkārt pasaulei” Laine un Arturs turpina izzināt un pārspēt savas robežas, lai svinētu dzīvi par tās skaistumu un pārbagātību.

 

     Daiļliteratūras jaunumu klāstā angļu rakstnieces Amandas Robsones romāns Dvīņu dvēseļu dzelmē. Dvīņu māsas Zāra un Miranda vienmēr viena otru ir atbalstījušas. Kad Zāra satiek Sebastjanu, viss mainās. Tikšanās ar izskatīgo, harizmātisko un bīstamo Sebastjanu draud izjaukt māsu attiecības. Bet vai viņš viens pats pie tā ir vainīgs? Vai arī zem tā visa slēpjas dziļāki aizvainojumi? Savstarpējās attiecības ir kļuvušas pārāk saspīlētas un ieilgušajam konfliktam ir neatgriezeniskas sekas. Tiek laupīta dzīvība. Paliek tikai neatrisināts jautājums – kurš?

 

     Amerikāņu rakstnieces Kārenas Vaitas romānā Savrupnams Tredstrītā nekustamā īpašuma māklere Melānija Midltone ir ārkārtīgi pārsteigta, kad uzzina, ka mantojusi savrupnamu no kāda veca kunga, ar kuru tikusies vienu vienīgu reizi. Testamentā norādīts, ka viņai šajā mājā jānodzīvo gads un tā jārestaurē. Melānijai nepavisam nepatīk vecas mājas, jo jau no bērnības piemīt neparastas spējas – viņa redz spokus. Tredstrītas namā to ir papilnam. Melānijai vēlas palīdzēt valdzinošais rakstnieks Džeks Trenholms, kurš meklē sižetu savai nākamajai grāmatai. Abi kopā mēģina noskaidrot, kādēļ pirms daudziem gadiem mīklaini pazudusi nama saimniece. Izrādās, tas nebūt nav vienīgais noslēpums, kas jāatklāj…

 

     Kārļa Kurzemnieka romānā Likteņa slazdos nogalināti četri vienas ğimenes locekļi. Slepkavības izmeklē izmeklētāji Beatrise Grīna, Kalvis Osis un tiesu eksperts Harijs Durbe, kā arī sociālās aprūpes un rehabilitācijas centra iemītniece Velta. Identificēt slepkavu gan izmeklētājiem, gan sirmgalvei izdodas vienlaikus. Kāds skelets slēpjas nogalināto skapī? Vai notikušais ir atriebība? Kāds iemesls ir tam, lai nogalinātu jaunu meiteni, viņas vectēvu, mammu un tanti?

 

     Amerikāņu rakstnieces Odrijas Karlenas trešajā grāmatā Kalendāra meitene jūlijs – septembris Mias Sondersas ceļojums turpinās. Viņa dodas uz Maiami, Teksasu un Lasvegasu. Lai gan Miu joprojām vajā mokošas atmiņas par iepriekš piedzīvoto, jūlijā viņa piedalās slavenā hiphopa mākslinieka Antona Santjago mūzikas videoklipa uzņemšanā. Mia beidzot iemācās uzticēties citiem un iegūst kāroto un pat vēl vairāk... Augustā Mia dodas uz Teksasu, lai nospēlētu Maksvela Kaningema – bagāta naftas biznesmeņa – sen neredzēto māsu. Viņa ir pārliecināta, ka šis būs viegls darbiņš, tomēr negaidot atklājas rūpīgi glabāti ģimenes noslēpumi. Septembrī Mia steidz uz grēku pilsētu Lasvegasu. Visa pasaule ap viņu grasās sabrukt, un Miai ir jāatrod veids, kā pasargāt sevi un savus mīļos, pirms viss nav zaudēts.

 

     Zviedru rakstnieka Niklasa Nata o Dāga romāna 1793 darbība noris Stokholmā, 1793. gadā. Zviedrijas karalis Gustavs III ir miris, kara gadi ir iztukšojuši valsts kasi, un karalisti pārvalda savtīgu nolūku vadīta elite, kas iedzīvotājus ir pametusi likteņa varā. Ielās valda neapmierinātība, neuzticība un bailes. Kad kārtībnieks Mikels Kardells no ezera izvelk baismīgi sakropļotu līķi, noziegumu izmeklēt tiek lūgts Sesilam Vingem, kurš jau iepriekš ir izpalīdzējis Stokholmas policijas pārvaldei. Vinge aicina talkā Kardellu, un abi tiek ierauti brutālā pasaulē, kur valda zagļi un ielaspuikas, algotņi un madāmas. Vingem atvēlētais laiks ir īss, turklāt tuvojas ziema, kurai ir lemts kļūt par smagāko, kāda Stokholmā ir piedzīvota pēdējās desmitgades laikā.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 17. augustā.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – katru trešdienu.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.