Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2021. gada 16. aprīlī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiks papildināts ar 54 jaunām grāmatām. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

 

    Grāmatā “Izaugt veselam digitālā pasaulē” tiek izskaidroti riski un sekas, ko bērniem un pusaudžiem rada jaunie sociālās saziņas līdzekļi, piemēram, smadzeņu attīstības pasliktināšanās, pārliekas komunikācijas stress, atkarības briesmas, privātuma zaudēšana, jauniešiem nepiemērotu vietņu lietošana, kiberhuligānisms un veselības stāvokļa pasliktināšanās, ko rada nepārtraukts bezvadu ierīču starojums. Izdevums informē par normatīvajiem aktiem, iespējamiem drošības pasākumiem un darbībām, kas var būt nepieciešamas, lai novērstu riskus vai atbilstoši uz tiem reaģētu.

 

     Anna Bikova grāmatā “Ideālas mammas mierīgas dzīves noslēpumi” izskaidro, cik svarīgi mammai mācēt atgūt un saglabāt dvēseles mieru. Tikai, esot mierīgai, iespējams atrisināt bērnu konfliktus, pārliecināt, nomierināt un pierunāt bērnu. Mierīga mamma ir tas cilvēks, kuram bērns uzticēs savas problēmas un dalīsies ar savām emocijām.

 

     Grāmatā “Latvijas sporta apskats” aptverts laika posms no sporta pirmsākumiem līdz 2020. gadam. Izdevumā skartas divas tēmas – sporta pārvalde un sportistu sasniegumi. Pirmā tēma aprakstīta vēsturiskās periodizācijas secībā – sporta pārvalde brīvajā Latvijā, okupācijas un Otrā pasaules kara laikā, pēckara okupācijas periodā un laikā pēc neatkarības atgūšanas. Sportistu sasniegumi sistematizēti atbilstoši sporta pārvaldes periodiem, tomēr pamatā akcentēti panākumi lielākajos sporta pasākumos, doti sportistu biogrāfiskie apraksti, vēsturiskie notikumi ārpus grāmatā esošās vēstures periodizācijas, lai parādītu cēloņsakarības.

 

     Daiļliteratūras jaunumos Aijas Mikeles detektīvromāns “Zirneklis”. Mazpilsētas parkā vienu pēc otra atrod pie laternas staba piesietu vīriešu līķus. Ar smalku intuīciju apveltītajam jaunajam izmeklētājam Maksim Mežalam ir aizdomas, ka slepkavības saistītas ar seniem pagātnes notikumiem, kad bijušā skārda ceha teritorijā neatļauti ielavījās trīs zēni. Viens no viņiem kļuva par invalīdu, bet otrs pazuda bez vēsts...

 

     Sandras Ūdres grāmatā Tīsys syla bolsi” publicētie stāsti aptver dažādus laikus un cilvēkus, bet viņus vieno izmisuma vai vardarbības situācijas. Daudzas no tām atklājas kā latgaliešiem pazīstamas, paaudzēs veidojušos stereotipu atkārtošanās. “Grāmatā Tiesas sils jāsaprot kā metafora. Ceru, ka šie teksti būs pamudinājums ikvienam, kuram tas nepieciešams, apjaust un psiholoģiski iziet no sava nepatīkamo situāciju un sajūtu “Tiesas sila”,” par darbu sacīja stāstu autore.

 

     Andra Kalnozola romāna Kalendārs mani sauc” centrālais tēls ir jauns vīrietis ar grūti definējamu garīgās veselības stāvokli. Brīžiem šķiet, ka viņa prāts strādā kā bērnam, citkārt – ka labāk nekā vairumam pieaugušo. Stāsta struktūru veido vietējās mazpilsētas mācītājam rakstītas vēstules, kurās galvenais varonis reflektē par savā dzīvē notiekošo, tādējādi iepazīstot pats sevi un apkārtējo pasauli. Nelaimīga iemīlēšanās viņu novedusi pie eksistenciālas nepieciešamības no galvas iemācīties katra kalendāra datumā svinamās vārdadienas, lai “nokļūtu tuvāk” iecerētajai meitenei, proti, – starp visiem vārdiem atrodams arī viņējais.

 

     Angļu rakstnieces Dinas Džeferisas romāna “Pazudusī māsa” darbība norisinās 1936. gadā, tā galvenā varone Bella Hetona ierodas Rangunā – Birmas skaistākajā pilsētā, kur piepildās visi sapņi, – lai sāktu jaunu dzīvi tālu prom no dzimtās Anglijas un kļūtu par dziedātāju smalkajā viesnīcā Strand. Viņa iegūst draugus un labvēļus, uzrodas arī pielūdzēji. Tomēr Bellai nedod mieru kāds pagātnes noslēpums…

 

     Vācu rakstnieces Tabeas Bahas romāna “Atgriešanās Kamēliju salā” galvenie varoņi Maels un Silvija ir tik ļoti ilgotā bērniņa gaidībās, kad pavisam negaidīti piesakās pagātne. Maela māte, ar kuru viņš nav ticies gandrīz trīsdesmit gadus, ir saslimusi, un viņai nepieciešams atbalsts. Kaut gan Silviju māc sliktas priekšnojautas, Maels dodas prom no salas. Neilgi pēc tam Bretaņas krastiem nākas pārciest spēcīgu vētru. Liktenis sūta jaunus pārbaudījumus. Kamēliju sala tiek pamatīgi izpostīta, un Silvija cieš nopietnā nelaimes gadījumā…

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

 

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti