Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2023. gada 1. jūlijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiks papildināts ar 24 jaunām grāmatām. Turpinājumā – ieskats jaunumos.

 

    Medicīnas zinātņu doktors Džo Dispenza grāmatā „Smadzeņu evolūcija” atklāj, kā gūt kontroli pār savu prātu. Autors izskaidro, kā domas var radīt ķīmiskās reakcijas, kas veicina cilvēka atkarību no jūtām un paradumiem, arī tiem, kas dara nelaimīgu. Zinot, kā veidojas šie sliktie paradumi, ir iespējams ne tikai izbeigt to atkārtošanos, bet arī pārprogrammēt un attīstīt smadzenes tā, lai tos nomainītu jauni paradumi, kas cilvēkam palīdz būt veselam, radošam, aktīvam, harmoniskam.

 

     Brēmenes Universitātes un Latvijas Universitātes doktors filozofijā Edmunds Apsalons grāmatā „Konstruktīvā komunikācija” apkopojis savas pārdomas par konstruktīva dialoga iespējamības nepieciešamajiem nosacījumiem, cenšoties atbildēt uz jautājumu – kas mums ir jāņem vērā, lai saruna izdotos?

 

     Žurnālistes Līgas Blauas grāmatā „Es kļuvu cita. Velga Hānberga” ir Velgas dzīvesstāsts. Tas ir stipras sievietes stāsts par dzimtu, ģimeni, bērniem un arī vīriešiem viņas dzīvē. Viena nodaļa zīmīgi saucas „Mīlestībā sasildīta un… nosalusi”. Spēja ziedot savu mīlestību un dzīvi radošas personības talantam un pēkšņa attapšanās vientulībā ir mirklis, kas vēlāk gadiem jāizsāp. Pēc tam jāspēj piecelties un jādzīvo sava dzīve. Stāsta par likteni, kas ļāvis Velgai sastapt sev radniecīgu dvēseli un tagad teikt: „Mēs esam viens otram likteņa dāvana…”

 

     Grāmatā „Ārstniecības līdzekļi mūsu virtuves skapītī” apkopoti pārbaudīti seno laiku līdzekļi, ko varam izmantot arī šodien. Jauni pētījumi atklāj, kā ārstniecībā visefektīvāk izmantot ķiplokus, konservētu lasi, garšvielas, auzu pārslas un simtiem citu mūžsenu pārtikas produktu, – kā to reiz darīja mūsu vecvecāki. To visu atradīsiet šajā visaptverošajā, praktiskajā rokasgrāmatā.    

 

     Daiļliteratūras jaunieguvumos latviešu literatūras klasiķiem veltītajā sērijā „Es esmu…” Svena Kuzmina romāns „Skaistums un nemiers”. Tas ir par latviešu dzejnieku, prozaiķi un politiķi Kārli Skalbi. Romāna darbība paralēli notiek Latvijā un Krievijā. Svens Kuzmins apraksta, piemēram, Rīgas jeb Džutas dumpi, arī 1905. gada asiņainos notikumus Daugavmalā. Skalbi visbiežāk romānā satiekam Ērgļos vai Rīgā, bet ir arī brīži, kad viņam ir jāslapstās, un tad viņš parasti dzīvo pie uzticamiem draugiem. Līdz ar Skalbi romānā iepazīstam arī veselu plejādi citu ļoti labi pazīstamu rakstnieku un kultūras darbinieku. Viņu vidū Rūdolfs Blaumanis, kurš Skalbem ļoti daudz palīdz gan kā jaunam rakstniekam, gan tīri cilvēciski un materiāli. Romāns neiztiek arī bez Skalbes paša mīlasstāsta. Uzzinām, kā viņš pirmo reizi ierauga Lizeti Erdmani.

 

     Vinetas Ivanovskas romāna „Šantāža ar nazi” galvenā varone Dārta Kļaviņa, balzama rūpnīcas direktore, ir laimīgi precējusies ar izskatīgo aktieri Igoru. Abu ģimenē aug dēls. Dzīve rit mierīgi, bez īpašiem sarežģījumiem. Līdz kādā tumšā pavasara vakarā Dārtai uzbrūk nezināms svešinieks, kurš, pieliekot aso naža asmeni pie sievietes kakla, pavēl viņai izpildīt visas viņa prasības. Ja Dārta nepaklausīs, tad... Dārtas dzīvība ir apdraudēta. Tālākie notikumi, šķiet, vairs nav Dārtas izvēle. Viņa spiesta pilnībā pakļauties šantāžista vēlmēm un iegribām.

 

   Angļu rakstnieces Talijas Hibertas romāna „Sāc dzīvot, Hloja Brauna!” varone Hloja ir noslēgta datoru speciāliste, kas strādā no mājām un rimti vada savu ikdienu. Sastopoties ar nāves briesmām, viņa saprot – kaut kas jāmaina un jāsāk dzīvot pilnu krūti. Lai padarītu dzīvi interesantāku un jēgpilnāku, viņa sastāda darāmo lietu sarakstu. Tomēr īstenot iedomāto, kā izrādās, nemaz nav tik vienkārši, un, kad visam pa vidu vēl uzrodas izskatīgais kaimiņš, kļūst skaidrs, ka Hloja piemirsusi būtisku punktu – iespēju iemīlēties!

 

     Laipni gaidām bibliotēkā!

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti