Foto no: www.studija.lv

     Līdz 30. septembrim Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā aplūkojama amerikāņu gleznotājam Markam Rotko veltīta izstāde. Viņš ir viens no 20. gadsimta nozīmīgākajiem pasaulslavenajiem māksliniekiem, kura vārds saistīts ar Latviju.

 

Ieskats Marka Rotko biogrāfijā

 

     Marks Rotko (Mark Rothko), īstajā vārdā Markuss Rotkovičs, ir dzimis Daugavpilī 1903. gada 25. septembrī. Kad Markam bija desmit gadu, viņa ģimene emigrēja uz ASV un apmetās uz dzīvi Portlendā Oregonas štatā.

 

     Jeilas universitātē viņš nomācījās tikai divus gadus, jo pārvācās uz Ņujorku, kur turpināja mācīties pie Maksa Vēbera, tieši tur viņš iepazinās ar kubismu un Pola Sezāna daiļradi. Tolaik, līdzīgi kā citi viņa paaudzes mākslinieki, Rotko izmēģināja vairākus stilistiskos virzienus, līdz gadsimta vidū nonāca pie sev vien raksturīga stila.

 

     20. un 30. gados viņš uz papīra un audekla radīja simtiem figurālu darbu, attēlojot aktus, portretus, interjerus ar cilvēku figūrām, lielpilsētu skatus un dabas ainavas. Ap 1940. gadu pievērsās grieķu un romiešu mītu izpētei, kā arī virknei no neoklasikas gleznām, kurām raksturīgas slāņveida kompozīcijas.

 

     Līdz 1950. gadam M. Rotko bija krietni nomainījis savu gleznu kompozīciju, pārejot uz taisnstūra formām un samazinot to skaitu, kā arī izvietojot figūras vertikāli uz krāsaina pamata, kas saglabājās kā māksliniekam raksturīgs stils.

 

     1961. gadā Ņujorkas Modernās mākslas muzejs sarīkoja M. Rotko personālizstādi, kas bija viņa daiļrades kulminācija, un tā apceļo lielākās Eiropas pilsētas. Mūža beigās mākslinieks gleznoja arī „Melnu un pelēku kvadrātu” sēriju. Savu dzīvi M. Rotko, izdarot pašnāvību, beidza 1970. gadā Ņujorkā.

 

Marka Rotko mākslas centrs

 

     Tagad Daugavpils ir vienīgā vieta Austrumeiropā, kur var iepazīties ar pasaulē slavenā mākslinieka, abstraktā ekspresionisma pamatlicēja M. Rotko oriģināldarbiem. Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs piedāvā aplūkot vairākas pastāvīgās un mainīgās ekspozīcijas, kas izvietotas 2000 kvadrātmetru platībā.

 

     Pastāvīgās ekspozīcijas veido M. Rotko darbu oriģināli un reprodukcijas, digitālā ekspozīcija par mākslinieka dzīvi un daiļradi, kā arī kultūrvēsturiskās izstādes. Mainīgās ekspozīcijas savukārt sastāda Latvijas, Eiropas un pasaules mākslinieku darbu izstādes.

 

Informācija sagatavota,
izmantojot bibliotēkas novadpētniecības materiālus