Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     No 2017. gada 27. janvāra līdz 3. februārim Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā aplūkojama neliela izstāde ar nosaukumu “Byusim vītejī sovā zemē i volūdā”, kurā apkopoti laikrakstā “Vietējā Latgales Avīze” publicētās iknedēļas latgaliskās puslapiņas “Byusim vītejī” 100 numuri.

 

Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Izstādē skatāmi koncentrēti materiāli par latgaliskā pagātni un tagadni, kas sagrupēti zem dažādām rubrikām: pirmajā iznākšanas gadā regulāra rubrika bija “Latgolā/-ai dzymušī”, kopš “Prōteigi skaistys dūmys” (zīmīgas latgaliešu atziņas un citāti); “Pasōkumi” (ziņas par gaidāmajiem un jau notikušiem pasākumiem, latgalisku izdevumu prezentācijām); “Myusu vōrda mōkslinīki” (latgaliešu klasiķu un jauno autoru dzejas un prozas rindas); “Volūdas vaicōjumi” (ieskats latgaliešu valodas gramatikā); “Jūku styureits” u.c. Tāpat kopš 2016. gada vidus puslapiņā rodamas fotokolāžas ar dziļdomīgiem uzrakstiem latgaliešu rakstu valodā.

 

     Gan kolāžu, gan puslapiņas idejas autore un veidotāja ir avīzes žurnāliste, filoloģijas maģistre Skaidrīte Svikša, kura 06.02.2015. pirmo reizi “Vietējā Latgales Avīzē” publicēja aicinājumu: “Brōli (bruoli) un mōsas (muosys) LATGALĪŠI”! Lai itei puslopa ir kō jauna sōkums! Sōksim ar mozumeņu – kotru nedeļu itamā vītā ar myusu i jyusu dūmom, nūvārōjumim, dzejūlim!”

 

     “Ar rakstu plūdiem lepoties nevaru, jo daudz kas vēl gruzd mūsu, latgaliešu, zem/apziņā, bet, saņemot pozitīvas atsauksmes un arī kritiku, saprotu, ka šī puslapiņa tiek lasīta, un tas ir galvenais! Jūtu gandarījumu par to, ka jau divus gadus klusi, bet neatlaidīgi varu pa mazumiņam godināt to valodu, kurā runāja mani senči un kurā runā mani bērni. Latgaliešu valodā ir tik tapis un pašlaik top daudz interesantu materiālu, kaut to fragmenti jāceļ gaismā, un kā avīzes cilvēks ar prieku un entuziasmu to daru un centīšos darīt turpmāk,” atzīst S. Svikša. Rēzeknes Centrālās bibliotēkas krājumā pieejami “Vietējās Latgales Avīzes” numuri kopš kopš tās iznākšanas 1999. gada 16. jūlijā.

 

     Lasītāju ievērībai! No 1. līdz 16. februārim bibliotēkas lasītavā būs apskatāma cikla “Latgale un latgalieši” izstāde “Laikraksta “Rēzeknes Vēstis” ielikumam “Mōras Zeme” – 20””.

 

     Uz tikšanos bibliotēkā!