Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2019. gada novembrī apaļas dzīves jubilejas svin divi izcili rēzeknieši – Antons Varslavāns un Kristīne Opolais. Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavas darbinieces, izmantojot bibliotēkas apkopotos novadpētniecības materiālus, apmeklētājiem līdz mēneša beigām piedāvā iepazīties ar divām tematiskām izstādēm.

 

     12. novembrī apritēja 115 gadi, kopš dzimis aktieris un režisors Antons Varslavāns. Viņš ir dzimis Krievijā mežsarga ģimenē, bijis jaunākais no četriem bērniem. 1919. gadā ģimene pārcēlusies uz dzīvi Rēzeknē. Pēc karadienesta A. Varslavāns savu dzīvi saistīja ar teātri, 1930. gadā tika uzņemts Latgales teātra štatā kā aktieris, ir mācījies Latvijas Aktieru arodbiedrības teātra skolā. 1940. gadā pēc Latgales teātra reorganizācijas strādājis Rēzeknē par rajona kultūras nama direktoru un māksliniecisko vadītāju. 1945. gadā smagos pēckara apstākļos organizējis Valsts Latgales drāmas teātri un ar nelielo trupu iestudējis vairākas izrādes. 1958. gadā A. Varslavāna vadītais Rēzeknes Kultūras nama dramatiskais pulciņš kļuva par pirmo Tautas teātri Latvijā. Par devumu novada un valsts kultūrai A. Varslavāns ir saņēmis Nopelniem bagātā mākslas darbinieka nosaukumu, viņš ir arī ir Rēzeknes Goda pilsonis.

 

     Arī spožā operdīva Kristīne Opolais 12. novembrī  svinēja skaistu dzīves jubileju. Izcilā dziedātāja ir dzimusi Rēzeknē, studējusi J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, no 2003. līdz 2007. gadam bija Latvijas Nacionālās operas soliste. Taču pavisam drīz viņas karjera sāka attīstīties galvu reibinošā ātrumā. Tika iekarotas neskaitāmu pasaules opernamu skatuves: Milānas La Scala, Ņujorkas Metropolitēna opera, Londonas Karaliskā opera,  Vīnes,  Bavārijas un Berlīnes Valsts operas u. c. 2016. gada oktobrī rēzekniešiem un pilsētas viesiem bija brīnišķīga iespēja baudīt dziedātājas sniegumu uz koncertzāles “GORS” skatuves. Šodien viņas koncertprogramma ir saskaņota vairākus gadus uz priekšu. Lai arī mākslinieces dzīve paiet starp dažādām pasaules pilsētām, par mājām viņa joprojām sauc Latviju. K. Opolais ir tikusi nominēta prestižajai Grammy balvai, saņēmusi neskaitāmus apbalvojumus, starp kuriem īpaši jāatzīmē Triju Zvaigžņu ordenis, kuru dziedātājai piešķīra 2016. gadā. Māksliniece arī ir Rēzeknes Goda pilsone.

 

     Atgādinām, ka līdz novembra beigām lasītavā ir apskatāma arī bērnu zīmējumu konkursa “Manai robežsardzei – 100” labāko darbu izstāde, Valsts robežsardzes koledžas kadetu un personāla gatavoto apsveikuma kartiņu izstāde un Latvijas valsts svētkiem sagatavotā izstāde “Latvijas patriotisma mēnesis ir klāt”. Laipni gaidīti bibliotēkā!