Foto no A. Gļaudas personīgā arhīva

     No 2023. gada 1. līdz 31. augustam Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementā aplūkojama fotogrāfa, literāta, laikraksta “Rēzeknes Vēstis” ārštata korespondenta Arvīda Gļaudas fotogrāfiju izstāde “Rēzekne gadalaiku virpulī”.

 

     Arvīds Gļauda stāsta: “Es savu dzīvi nevaru iedomāties bez fotoaparāta, kaut neesmu profesionāls fotogrāfs. Es rakstu un iemūžinu tagadni un pēdas iemetu nākotnē. Fotogrāfijai, manuprāt, ir liela vērtība, tā ir kā daļiņa no vēstures mantojuma.  Es saprotu – fotogrāfija ir vēsturē paliekoša  liecība. Šī apziņa ir atnākusi gadu gaitā. Es radu vēsturi,  paliekošu vēstures mantojumu. 

 

     Fotografēju kopš bērnības, kad draugs uzdāvināja fotoaparātu, kurā tika izmantota fotofilmiņa ar 35 kadriem. Daudz esmu apguvis pašmācības ceļā. Fotografēju visu: dabu, ziedus, dzīvniekus, draugu tusiņus, dzimšanas dienas, bēres, izlaidumus, dažādus interesantus notikumus. 

 

     Tehnoloģijas attīstās. Viss kļuvis modernizēts. Gan fotoaparāti, gan aksesuāri. Ko iegādāties, viss atkarīgs no maciņa iespējām. Pašlaik mans draugs ir Canon. Nav no jaunajiem, bet labs. Tik daudz mēs abi kopā esam pieredzējuši! Dažādus kultūras pasākumus, vairākus foto plenērus fotogrāfa Igora Pliča vadībā, iemūžinot Rēzeknes novada dabu, cilvēkus, kultūras tradīcijas. Tā kā esmu no Rogovkas, iemūžināta Rogovkas kultūras dzīve, pasākumi, notikumi, daba. Piedaloties dažādos foto konkursos, saņemti pateicības raksti. Manas bildes ceļo ceļojošajās izstādēs. 

 

     Sadarbojoties ar laikrakstu “Rēzeknes Vēstis”, daudzu gadu garumā manas fotogrāfijas rotā avīzi. Ir arī rakstiņi no kultūras dzīves. 2002. gadā iegūta gada balva nominācijā “Gada šaļtinīks" (īso mirklīšu iemūžināšana). Man patīk darīt to, kas sagādā prieku un reizē arī darba iespējas. 

 

     Noklausoties grupas “Bez PVN” dziesmu “Jau ni mes” kā iedvesmas avotu un radoši izpaužoties, kā arī pēc tam piedaloties Rīgā rīkotajā fotokonkursā  “Jaunā Elpa”, 60 autoru iesūtīto darbu konkurencē iekļuvu 15 labāko vidū. Piedalījos ceļojošās izstādes atklāšanā Rīgā. Esmu gandarīts par lielo novērtējumu.” 

 

     Izstāde “Rēzekne gadalaiku virpulī” pārstāv ciklu “Radošie lasītāji”, kas Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā uzsākts 2019. gadā un veidots ar mērķi parādīt bibliotēkas lasītāju mākslinieciskos talantus.

 

     Laipni gaidām bibliotēkā!