Ziemeļvalstu Literatūras nedēļa 2019

     2019. gada 11. novembrī plkst. 16.00 Rēzeknes Centrālās bibliotēkas konferenču zālē ar Krēslas stundas lasījumu iesāksies Ziemeļvalstu Literatūras nedēļa.

 

     Kā jau ierasts, šis projekts notiek novembrī – šogad no 11. līdz 17. novembrim. Ziemeļvalstīs tas norisināsies jau 23. reizi, Latvijā – 22. reizi. Projekts ir unikāls ar to, ka gada vistumšākajā laikā vairākos tūkstošos Ziemeļvalstu un Baltijas valstu bibliotēku un skolu vienlaicīgi tiek iedegtas sveces un lasīta kopīgi izvēlēta grāmata. Pasākuma galvenais mērķis ir Ziemeļvalstu literatūras un kultūras iepazīšana.

 

     Šogad Ziemeļvalstu literatūra atgādinās par svētkiem un to svinēšanu, jo biedrība Norden Norvēģijā, Dānijā un Zviedrijā atzīmē 100 gadu pastāvēšanas gadskārtu. Tāpēc Ziemeļvalstu literatūras nedēļas tēma – Svētki Ziemeļvalstīs. Svētki ikdienišķajam piešķir struktūru, atkārtojas noteiktos laika intervālos un izceļ svarīgus dzīves notikumus, šī iemesla dēļ svētku motīvs bieži atkārtojas literatūrā.

 

     Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā tiks lasīts pusaudžiem izvēlētā norvēģu rakstnieka Justeina Gordera grāmatas “Sofijas pasaule” fragments, pasākuma apmeklētāji varēs iejusties Sofijas 15 gadu dzimšanas dienas filozofiskajos dārza svētkos, kas piedāvās gan kafiju, gan saviesīgas sarunas, gan mazliet sirreālisma.

 

     Ziemeļvalstu literatūras nedēļa ir projekts, ko Ziemeļvalstīs administrē biedrības Norden asociācija, bet Latvijā – Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā sadarbībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centru. 

 

     Laipni gaidīti visi interesenti, nāciet un piedalieties Krēslas stundas lasījumā!